како да читате симболи за перење Симболите испечатени на ознаките на вашата облека можеби изгледаат како да се на странски јазик, но тие служат за суштинска цел: да ја задржат вашата облека подолго да изгледа понова. Овие симболи за перење ви кажуваат сè што треба да знаете за тоа како да го правите перењето и сушењето, како и белењето и пеглањето. Поставувањето на температурата и циклусот на перење како што е препорачано од производителот не само што ви дава одлични резултати при перењето, туку може да спречи и оштетување на вашата облека. Според Џонатан Волфорд, кураторски директор во Историскиот музеј на модата, симболите за перење се користеле во Европа уште во доцните 1950-ти. Идејата не се примени во САД до 1970-тите, но денес наоѓаме симболи за ознаки за перење на речиси секоја облека. Иако постојат мали разлики помеѓу европската и американската верзија, повеќето икони за перење на ознаките за облека се универзални. Првото нешто што треба да го научите е што значи секој симбол на табелата со симболи за перење. Иконата што личи на кофа со вода дава инструкции како да се мие облеката, квадратот со круг во центарот дава инструкции како да се исуши, а симболот за железо упатува како да се пегла. Останатите симболи на ознаката за перење се однесуваат на упатствата за белење (триаголник), хемиско чистење (круг) и не-машинско сушење (квадрат).

Табела со симболи за перење: декодирано

Табела со симболи за перење

Симболи за инструкции за перење

Методи за перење

 • Машинско перење
 • Рачно миење
 • Не мијте
 • Само Хемиско чистење
 • Не чистете суво

Температури за перење

 • Миење ладно (на температури помеѓу 65 и 85 F)
 • Се мие топло (на температури до максимум 105 F)
 • Перење топло (на температури што надминуваат 120 F)

Циклуси на перење

 • Нормален циклус
 • Постојан печатен циклус
 • Нежен/Нежен циклус

Правилната температура на водата и циклусот на перење е од суштинско значење за чисти алишта со свеж мирис, па дури и може да спречи оштетување на вашата облека. На другиот крај од спектарот, некои алишта едноставно не се доволно силни за да се фрлат во машината; ако ставите ваква облека во вашата машина за перење, можеби ќе ја уништите. Симболите за упатство за перење погоре ви кажуваат како да перете облека, која температура да ја користите и кој циклус е потребен. Иако има добрите и лошите страни на перењето со топла вода, одложете се на етикетите за нега на вашата облека и тие ќе изгледаат чисто и ќе мирисаат свежо секој пат. Секогаш проверувајте ја етикетата на новата облека или облека за која не сте сигурни. Побарајте симболи за хемиско чистење (претставени со круг) или симболи за миење раце (претставени со када со вода со знак за рака). Знајте што да барате за да не ги ставате овие алишта во машината за перење!

Симболи за сушење алишта

Методи на сушење

 • Дозволено сушење во ролна
 • Не се суши во ролна
 • Hang To Dry
 • Сува Стан
 • Не притискајте

Температури на сушење

 • Секоја топлина
 • Висока топлина
 • Средна топлина
 • Ниска топлина
 • Без топлина/воздух

Циклус на сушење

 • Нормален циклус
 • Постојан печатен циклус
 • Нежен/Нежен циклус

Сушењето е важен дел за одржување на вашата облека да изгледа добро и добро да стои. Ако некогаш сте исушиле џемпер што излегува од миењето три големини премногу мал, од прва рака знаете на што мислиме. Разбирањето на симболите за сушење може да им помогне на вашите омилени алишта да траат подолго.

Симболи за белење за перење

 • Дозволено белење
 • Не белилото
 • Користете белило без хлор

Ако изберете да користите белило, ќе сакате да ја погледнете етикетата за нега на ткаенината на вашата облека за да видите дали има симбол за избелување. Следете ги упатствата на етикетата за да ја зачувате вашата облека од уништување од белилото со хлор.

Симболи за пеглање алишта

 • Ниско железо
 • Железен медиум
 • Високо железо
 • Не пеглајте
 • Не се додава пареа во пеглата

Некои ткаенини, како памук и лен, изгледаат одлично по пеглањето; други, како деликатни производи направени со синтетика, може лесно да се оштетат. Волната и свилата може да се пеглаат, на пример, но мора да ги пеглате овие ткаенини без користење на пареа. Следењето на етикетите за нега на вашите алишта е многу далеку, но и вашата пегла може да ви помогне: повеќето модерни пегли имаат поставки за температура за популарните ткаенини.

Симболи за перење алишта за хемиско чистење

 • Секој растворувач
 • Кој било растворувач освен трихлоретилен
 • Само растворувач за нафта
 • Краток циклус
 • Намалете ја влагата
 • Ниска топлина
 • Нема завршна обработка со пареа

„Само хемиско чистење“ значи што пишува. Облеката за перење во машина со овој симбол за перење ќе ги оштети. „Професионално хемиско чистење“ значи дека процесот на хемиско чистење мора да користи одреден растворувач, намалување на времето за чистење, додавање или отстранување на пареа при притискање на облеката и други упатства. Иако овие упатства се повеќе за вашето хемиско чистење, ние ви го ветивме врвниот водич за симболи за перење! Можеби сте забележале дека етикетите за нега немаат никакви упатства за детергенти. Тоа е затоа што модерните машини за перење можат да користат ладна вода и да ги исчистат повеќето алишта. Повеќето детергенти за перење содржат ензими кои можат да чистат на температури до 60°‰. Ладна вода е доволна за повеќето алишта, крпи, фрлања и други алишта што се перат во машина, но прочитајте ја таа етикета за да бидете сигурни. Се надеваме дека нашиот врвен водич за симболи за перење ќе ви помогне подобро да се грижите за вашата облека. Дали сакате да го одржувате целиот ваш дом чист и остар како што вашите новооткриени техники за перење ја одржуваат вашата облека? Дозволете The Maids да создаде персонализирано решение за чистење куќа што одговара на вашиот буџет, распоред и единствени потреби за чистење. Како да читате симболи за перење: Водич за врвни симболи за перење 4 минути за читање е последен пат изменето: 13 октомври 2020 година од

 • Етикетите за облека вклучуваат секакви вредни информации, вклучувајќи упатства за перење и состав на влакна.
 • Разбирањето на влакната ќе ви помогне да ја измерите удобноста на облеката и да предвидите колку долго треба да трае.
 • Симболите за инструкции за перење може да бидат збунувачки на прв поглед. За вас ги дешифриравме на човечки јазик.
 • Ние, исто така, веруваме дека етикетите имаат доволно простор за дополнителни информации кои се важни за одржување на животната средина чиста. Тие, на пример, би можеле да ги предупредат потрошувачите ако облеката ги загадува океаните со пластични микрофибер кога ги переме.

Погледнете подетално што носите во моментов. Најверојатно парчето има две ознаки. Првиот, кој се наоѓа на горниот дел од внатрешноста на облеката, може да го прикажува логото на брендот и да нуди информации за големината, земјата на производство и, можеби, содржината на влакна. Втората етикета е зашиена во левиот спој помеѓу предната и задната страна на облеката. Ако сте помлади од мене, вашиот прв инстинкт е веднаш да го исечете „досадниот“ слепото црево. Голема грешка! Кога ќе погледнете доволно внимателно и ќе ги дешифрирате симболите, ќе најдете секакви важни детали кои ќе ја одржат облеката убава и чиста. Оваа информација вклучува:

 • Содржина на влакна (ако влакната сочинуваат повеќе од пет проценти од вкупната тежина, мора да бидат наведени на етикетите за нега)
 • Упатства за перење познати и како упатства за нега
 • Детали за компанијата, вклучувајќи го и бројот RN (регистрациски број за американски компании. На потрошувачите им дава податоци за контакт на производителот. Можете да ги истражите RN броевите овде)

Влакна и етикети за нега: добро, лошо, грдо

Составот на влакна е главната причина зошто потрошувачите ја читаат етикетата, според истражувањето на Cotton Incorporated на шест илјади испитаници. Други причини вклучуваат учење за инструкциите за перење, проценување на квалитетот и мерење на удобноста. Разбирањето на влакната и нивните карактеристики е всушност од суштинско значење. Тоа ви помага подобро да се грижите за облеката и да предвидите колку долго може да трае. Можете да ги искористите информациите за да одлучите дали парчето вреди за цената или плаќате само големи пари за да се пофалите со познат бренд. Влакната, нивното производство и грижата по нив, исто така, влијаат на еколошкиот отпечаток. Знаеме дека нема „совршено зелен“ материјал, но некои се сепак подобри од другите. Најодржливи, на пример, се природните влакна – рециклиран памук, лен, Tencel (лесна целулозна ткаенина направена од дрвна маса) и материјали направени од ананас или коноп. Синтетичките ткаенини исто така имаат свои предности – тие се потрајни, водоотпорни и поотпорни на дамки од повеќето природни влакна. Но, има и негативни страни кои е тешко да се игнорираат. За почеток, пластичните влакна ги загадуваат океаните и реките откако ќе влезат во отпадните води преку нашите машини за перење. Прочитајте го блогот на PlanetCare за да дознаете повеќе за продорното загадување од микрофибер и што можеме сите да направиме за тоа.

Разбирање на етикетите за нега за подолг животен век на вашата облека

Етикетите за нега се исто така преполни со прекрасно прецизни, иако понекогаш збунувачки, упатства за перење алишта за перење, белење, сушење, пеглање и хемиско чистење. Шемите за означување може малку да се разликуваат помеѓу земјите, но обично само со помалку важни детали. Слушајте ја експертката за одржлива мода Џастин Леконте додека објаснува како правилно да се грижите за вашата облека. Разбирањето на етикетите за нега и следењето на упатствата за перење прави облеката да трае подолго. Тоа е добра вест за вашата банкарска сметка и подеднакво корисна за животната средина. Огромните купишта облека предвреме завршуваат на депонии каде што се распаѓаат и испуштаат стакленички гасови. Резултатите се шокантни: глобалната модна индустрија произведува повеќе CO2 отколку меѓународните летови и превозот заедно. Подолгото носење облека е еден голем чекор што секој од нас може да го направи кон поодржливо живеење. Сепак, грдата вистина е дека грижата за облеката е и енергетски интензивна. На пример, миењето и сушењето товар на секои два дена создава околу 440 килограми CO2 секоја година, што е еквивалентно на летање од Лондон до Глазгов и назад со 15 милји возења со такси до и од аеродромите. Добрата вест е дека едноставните прилагодувања на вашата рутина за перење алишта може да генерираат забележително позитивни ефекти. Ги истражуваме овие позелени алтернативи подолу (и уште поопширно во нашиот водич за одржливо перење), каде што ги дешифрираме и самите симболи за перење. Ајде да скокнеме веднаш. Симболот за леген ви кажува две работи: сигурна температура на перење и правилен начин на перење. Температурата е претставена со број или со точки. Континентално европскиот стандард покажува бројка помеѓу 30 и 95 степени Целзиусови, додека во САД, ОК и Канада ќе забележите црни точки – повеќе точки, повисока максимална температура. Неопходно е да ги следите упатствата: ако водата е премногу топла или премногу ладна, може да ја оштети или погрешно обликува облеката. Држете се и до наведениот начин на перење. Нежен или нежен циклус со бавно центрифугирање обично се препорачува за волна, долна облека или блузи. Постојаната преса ви кажува дека ткаенината е третирана со хемикалии за да се спречат брчките. Ова значи дека треба да се миете со намалена брзина на центрифугирање и ладно плакнење пред центрифугирањето. Зелен совет: освен ако облеката не е многу валкана, одржувајте ги температурите на 30°C или помалку. Вашата облека ќе излезе исто толку убава и чиста, но исто така ќе и направите мала услуга на нашата планета. Според еден извештај, само Британците ќе го намалат својот отпечаток на CO2 за иста количина како и вадењето 400.000 автомобили од патот – со едноставно перење алишта на 30°C. Перењето на оваа температура троши неверојатни 38 проценти помалку енергија отколку истото искушение со десет степени потопла вода. разбирање на етикетите за нега Овие симболи ќе ви помогнат да го одредите вистинскиот метод на сушење – или да ги избегнете машините за сушење и нивните штетни ефекти врз одредени материјали. Има уште: квадрат со хоризонтална линија значи дека треба да ја исушите облеката рамно. Но, ако видите заоблена линија на врвот на квадратот, исушете го саканиот предмет само со линија, можеби во сенка. Зелен совет: Машините за сушење бараат многу енергија за да работат. Сушењето на воздухот е целосно одржливо, плус полесно е на влакната што машината за сушење може да ги оштети. Ако сушењето на воздух не е опција, размислете за сушење со топлинска пумпа – тие се поскапи однапред, но, во споредба со традиционалните сушари, поефикасни и можат да ви заштедат пари на сметките за енергија. разбирање на етикетите за нега Пред да се свртите кон белилото за да ги направите вашите белки да блескаат како да се нови, проверете ја етикетата за нега. Можеби ќе откриете дека облеката на прво место не може да се справи со агентите за белење. Симболот за белење е прикажан како триаголник – кој се прецртува ако белењето не доаѓа предвид. Зелен совет : Белилото на база на хлор е одлично за отстранување на тврдоглавите дамки, но исто така е тежок за животната средина. Постојат попријателски алтернативи кои се користат и за избелување и осветлување на облеката. Еден од нив е водород пероксид. Размислете и за целосно природни решенија како што се сода бикарбона, бел оцет или лимони. Пеглањето звучи како бесмислено, но грешките лесно можат да доведат до непоправлива штета, особено за нежните ткаенини. Симболот за пеглање е прикажан како мало пеглање со точки во средината што го означуваат поставувањето на температурата. Зелен совет: Добра алтернатива за пеглање е едноставно да ја закачите облеката во бањата додека се туширате со топла вода. Пареата треба да ги измазнува брчките. Можете исто така да испрскате вода од роза врз облеката за дополнителна свежина. разбирање на етикетите за нега Со некои алишта е подобро да се ракува со професионалец: токму тогаш се појавува хемиско чистење. Горенаведените симболи помагаат да му каже на машината за хемиско чистење каков растворувач да користи. Колку повеќе шипки под кругот, толку повеќе мерки на претпазливост мора да преземе хемиското чистење. Зелен совет: Хемиското чистење е високо хемиски интензивен процес. Едноставна алтернатива е сепак да се мијат деликатни ткаенини, но на нежни циклуси со пониска температура. Некои алишта може да се перат рачно со благ, еколошки сапун. Исто така – размислете за користење специјални кеси или течен силикон и чистење со CO2 за дамки што потешко се отстрануваат.

Етикетите за нега се доволно големи за да носат повеќе информации

Сметаме дека сè уште има простор на етикетите за симболи кои им помагаат на потрошувачите да направат посвесно купување. На пример, би сакале да знаеме кој, конкретно, ја изработил облеката? Дали биле праведно третирани? Која е еколошката цена на производството и транспортот? Етикетите исто така треба да ги информираат луѓето дали перењето на облеката придонесува за микропластично загадување во океаните. Сега знаеме дека синтетичката облека фрла до 1.500.000 микрофибер по перење. Без ништо да ги спречи, микровлакна влегуваат во отпадните води и завршуваат со загадување на океаните и реките. Овие честички доаѓаат од полиестер, најлон, акрилик и други синтетички влакна. Во извештајот на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) се проценува дека 35 отсто од сите примарни микропластики во океаните потекнуваат од синтетички текстил перени во машина, што го прави најголемиот извор на микропластика. Повеќето големи брендови, сепак, бесрамно го игнорираат проблемот што во голема мера помогнаа да се создаде. Овие компании не покажуваат јасна посветеност за справување со загадувањето со пластични микрофибер од нивната облека“, откри една неодамнешна студија на 48 големи модни брендови.

Симбол за нега на загадување од микрофибер – тоа е само прашање на време

Но, не е сè само пропаст и мрак. Политичарите на некои места, на пример, го препознаа ова прашање. Тие ги сметаат предупредувачките симболи на етикетите како еден начин да помогнат да се спречи загадувањето од микрофибер. Во 2018 година, Калифорнија воведе легислатива со која се бара облеката што содржи повеќе од 50 проценти полиестер да носи етикета со предупредување дека облеката ослободува пластични микрофибер кога се мие во машина. За жал, законот не помина. Слична идеја беше предложена во Њујорк, но исто така не стигна далеку. Сè уште веруваме дека е само прашање на време додека не видиме вакви информации на нашата синтетичка облека. Ние веќе дизајниравме етикета! Што мислите за идејата? Ние би сакале да ги прочитаме вашите одговори во коментарите. Етикета за загадување со микрофибер Тие може да изгледаат збунувачки, но етикетите за перење всушност се прилично лесни за разбирање. Секоја етикета на облеката треба да ви каже од што е направена ткаенината и да содржи до пет симболи кои ви дозволуваат да знаете како да се грижите за неа. Еве го нашиот суштински водич за тоа што значи секој симбол. Преземете го водичот за симболи на машината за перење на Ariel и ставете го на ѕидот на вашата перална! Содржина на статијата:

 • Што значат етикетите за перење на етикетите на облеката?
 • Симболи за белење на етикетите за перење
 • Упатства за сушење на етикетите на облеката
 • Симболи за пеглање на етикетите на ткаенината
 • Симболи за хемиско чистење на етикетите на ткаенината
 • Дополнителни упатства за хемиско чистење

Што значат етикетите за перење на етикетите на облеката?

Оваа група симболи за перење во ОК ви помага да одлучите дали вашата облека е безбедна за перење во машината за перење и која поставка и која температура треба да ја користите. Генерално е прикажан како кофа исполнета со вода (освен симболот „Не стискај“). Ако облеката се пере во машина, тогаш или ќе видите точки или бројки во симболот на корпата, што ја претставува препорачаната максимална температура: една точка значи 30 °C (што значи дека треба да ја перете облеката во ладна вода), две точки 40 °C (топла вода) и четири точки 60 °C. Во случај да видите една линија нацртана под корпата, тоа значи дека вашето парче облека треба да се пере на синтетички циклус, додека две линии го претставуваат циклусот на нежно или волнено перење. Ако го најдете симболот за рачно перење на етикетата за нега на ткаенината на вашата облека, измијте го предметот рачно на температура од 40 °C или пониска или користете ја програмата за рачно перење на вашата машина за перење.

Симболи за белење на етикетите за перење

Пред да се свртите кон вашето шише белило за да направите вашите белки да блескаат како порано, вреди да ја погледнете етикетата за нега на ткаенината на вашата облека за да видите дали облеката може да се справи со средства за белење. Ако видите празен триаголник, тоа значи дека можете безбедно да користите белило на вашето парче облека кога е потребно. Дијагоналните линии во триаголникот се однесуваат на употреба на белило без хлор, но во случај кога триаголникот е прецртан со две линии, воопшто не треба да користите белило.

Упатства за сушење на етикетите на облеката

Покрај перењето и пеглањето, процесот на перење вклучува и сушење. За да спречите вашата облека да се собира или да не се обликува при сушењето, можете да најдете голем број корисни симболи на етикетата за нега на ткаенината, кои ве информираат за најсигурниот начин да ги исушите алиштата без да предизвикате никакво оштетување на ткаенината. Квадрат со круг внатре значи дека предметот може безбедно да се суши во ролна, додека бројот на точки во симболот за сушење за сушење означува која температура да се користи: една точка означува слаба топлина, две точки за средна и три за висока топлина поставување. Без точка значи дека можете да ги сушите алиштата на која било топлина. Ако видите лента под симболот за сушење, тогаш користете ја поставката „Постојано притискање“, додека две ленти значат дека треба да ја користите поставката „Нежен“. Ако симболот е прекрстен, не ја сушете облеката на сушење, туку оставете ја да се исуши природно. Плоштадот со три вертикални линии внатре претставува сушење капка по капка, една хоризонтална линија во средината означува рамно сушење, а линијата на овенати значи закачете за да се исуши.

Симболи за пеглање на етикетите на ткаенината

Симболите за пеглање прикажуваат пегла со точки внатре што ја претставуваат максималната температура што треба да ја користите за да ја пеглате облеката. Ако пеглата нема точки, тоа значи дека можете да го испеглате вашето парче облека на која било температура. Обично, симболот за пеглање со една точка ќе го најдете на деликатни предмети како волнена и свила, симболот со две точки на синтетика и симболот со три точки на ленена и памучна облека. Ако видите крст над симболот, тоа значи дека облеката не е погодна за пеглање, додека сликата на две линии кои излегуваат од дното на пеглата со крст над неа означува „парење не е дозволено“.

Симболи за хемиско чистење на етикетите на ткаенината

Со некои алишта е подобро да се ракува со професионалец: токму тогаш се појавува хемиско чистење. Симболите подолу се наменети да ви помогнат да одлучите дали вашето парче облека треба да се исчисти на хемиско чистење и да му кажете на хемиската машина каков растворувач да користи. Кругот значи дека предметот е погоден за хемиско чистење, додека буквите го упатуваат хемиското чистење за потребниот процес.

Дополнителни упатства за хемиско чистење

Кога се занимавате со вашите најнежни парчиња облека, вашиот хемиско чистење ја цени секоја помош што ја добиваат. Затоа производителите на ткаенини вклучуваат многу симболи за хемиско чистење на етикетите на облеката, претставени со комбинација на круг и права линија. Ако симболите што се наоѓаат на етикетите од ткаенината на вашата облека сè уште ве збунуваат, еве брз видео водич како да ги прочитате!

Сродни производи

 • Ариел оригинален гел

  0 прегледи

 • Оригинална течност за перење Ariel

  0 прегледи

 • Ариел Оригинален сè-во-1 PODS®

  0 прегледи


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *