Респираторно здравје Потврдени податоци Објавено на 30 април 2022 година и последен пат прегледано на 15 септември 2022 година
— 4 мин. прочитано

Што е напад на астма?

Астмата е хронична состојба во која бронхијалните цевки на белите дробови се воспалени и произведуваат дополнителна слуз со контракција на мускулите околу дишните патишта, предизвикувајќи отежнато дишење. За време на напад на астма, дишните патишта стануваат потесни од вообичаено и може да предизвикаат отежнато дишење. Одредени предизвикувачи, како што се студеното време, чадот, загадениот воздух или првутот од домашни миленици, може да ги отекуваат дишните патишта и да предизвикаат напад на астма. Други предизвикувачи на напади на астма вклучуваат емоционален излив или физички напор. Тежината на нападот на астма може да варира од благ до многу сериозен. Кај благите напади, симптомите се подобруваат со навремено лекување дома. Но, тешкиот напад на астма не се подобрува со домашно лекување, може да бара медицинска помош или може да стане итен случај опасен по живот.

Што треба да се направи ако нема инхалатор за време на нападите на астма?

Ако некое лице има астма, многу е важно да има при рака инхалатор кога има тешкотии со дишењето. Дури и тогаш, многу луѓе забораваат да носат инхалатори во многу ситуации; овој напис може да помогне да се надминат таквите ситуации. Некои од работите што треба да се имаат на ум при ваква ситуација се: 1) Останете смирени – останете што е можно помирни додека имате напад на астма. Стресот и анксиозноста може да ги влошат симптомите. Додека чекате да се смират симптомите или да пристигне медицински тим, може да биде корисно да пуштите музика или да го вклучите телевизорот за да го натерате пациентот да се смири. 2) Седење исправено – ако лицето седи во исправена положба, тоа им помага да ги одржат дишните патишта отворени, така што дишењето ќе биде што е можно понепречено. Избегнувајте легнување за време на напад на астма, бидејќи тоа може да ги влоши симптомите. 3) Идентификувајте и елиминирајте го предизвикувачот – Во одреден момент, предизвикувачите се неизбежни и ќе се сретнат во животот. Ако е позната историја на напад на астма, тргнете се од активирањето или отстранете го активирањето, ако е можно. Ова ќе помогне да се спречи дополнително влошување на астмата. Ако е невозможно целосно да се отстрани или да се помести од предизвикувачот на астма, обидете се да дишете низ кошулата или нешто слично што може да го филтрира воздухот што го примате. Потенцијалните предизвикувачи на астма се долги; некои се полен, мувла, пердуви, животински првут, одредена храна, грини од прашина, чад, вежбање, нечистотија, гасови, болест, стрес, студено време или ветровито време, па дури и ацетаминофен. 4) Фокусирајте се на дишењето – Постојат различни методи на дишење што треба да ги практикувате кои исто така може да помогнат во намалувањето на симптомите на астма, а исто така ќе бидат корисни за време на напад на астма.

 • Метод на Бутејко – Овој метод учи како да дишете бавно и мирно преку нос наместо со уста. Користејќи ја оваа техника, воздухот во телото ќе остане топол и влажен. Ова ќе им помогне на дишните патишта да станат помалку чувствителни додека дишат.
 • Метод на Папворт – Оваа техника користи вежби за релаксација и дишење за да помогне во учењето на посебни модели на здив. Овој метод поттикнува порелаксирано дишење и нè држи свесни за мускулите кои се користат при внесување воздух. На пример, некои луѓе ги користат дијафрагмата и носот наместо градите и устата. Методот Papworth, исто така, учи како да се промени дишењето според активноста на една личност.
 • Дијафрагматско дишење – Оваа техника се фокусира на дишењето од регионот околу дијафрагмата за разлика од градите.
 • Јога – Техниката на дишење во јогата се нарекува пранајама, која вклучува контрола на времетраењето и времето на секој здив. Многу студии сугерираат дека вежбите за дишење имале некои позитивни ефекти врз симптомите на хипервентилација, иако се потребни дополнителни истражувања.

5) Користете масло од еукалиптус – додадете неколку капки масло од еукалиптус во сад со зовриена вода и вдишете ја пареата; ова ќе помогне да се исчистат блокираните премини и слузта.

6) Пробајте го маслото од сенф – Користењето на загреано масло од сенф може да ги намали проблемите со дишењето. Ова масло ги отвора ходниците и им помага на белите дробови да работат откако ќе го тријат на градите. Тој е безбеден, па затоа е препорачливо да го користите колку што е потребно за да се чувствувате подобро. 7) Земете малку мед – Конзумирање на лажица мед или мешање во чаша топла вода, ќе помогне да се елиминираат флегма во грлото. Тоа помага за подобро дишење. 8) Пијте топло кафе – Топлото кафе или чај може да бидат корисни за намалување на некои од симптомите ако некое лице страда од напад на астма без инхалатор. Обидете се да пиете малку за малку да ги отворите дишните патишта и да добиете малку олеснување. Иако кофеинот никогаш не треба да се користи како замена за лекови за астма на рецепт, тој може да биде корисен за олеснување на астмата без инхалатор за два до четири часа. За астматичарите не е препорачливо редовно да консумираат големи количини на кофеин. 9) Побарајте медицинска помош – Многу луѓе не бараат итна медицинска помош кога им е потребна затоа што мислат дека нивните симптоми ќе исчезнат пред да пристигне брзата помош. Не го одложувајте повикувањето на бројот за итни случаи или посетата на собата за итни случаи ако симптомите не се смират. Побарајте итен медицински третман доколку некое лице доживее некој од следниве симптоми за време на напад на астма:

 • Ако лицето не може да зборува освен со кратки зборови или фрази.
 • Лицето и усните стануваат сини кога не кашлате или кивате.
 • Ако ги напрегате мускулите на градниот кош за да дишат.
 • Скратен здив или отежнато дишење се сериозни, особено рано наутро или доцна навечер.
 • Чувство на поспаност или замор.
 • Ако симптомите се влошат дури и по било каков третман.

Нараквица за медицинска идентификација или медицинска картичка со детали за историја на астма и лекови е добра подготовка за помош во случај некое лице да наиде на напад на астма без инхалатор. Ова ќе му помогне на медицинскиот тим побрзо да ги идентификува и лекува симптомите доколку пациентот е изнемоштен. Ако некое лице има проблеми со контролирање на астмата или би сакало да истражи нови опции за третман што може подобро да одговараат на нивната состојба и начин на живот, задолжително консултирајте се со лекар. Заклучок : Да претпоставиме дека некое лице доживеало напад на астма и нема спасувачки инхалатор. Во тој случај, неколку лекови ќе помогнат да се подобри дишењето, да седите исправено, да вежбате дишење, да користите мед, да користите масло од синап, итн. Важно е да проверите дали симптомите се подобруваат или се влошуваат. Ако симптомите се влошат, веднаш побарајте лекарска помош. Последен пат прегледано на:
15 септември 2022 година — 4 мин. прочитано

Поврзани прашања и одговори

Астма и нејзината зголемена инциденца Преглед на статијата: Оваа статија објаснува за астмата и нејзините причини. Исто така, се фокусира на придобивките од започнувањето на раниот третман за да се води нормален живот. Прочитајте ја статијата Со едноставни зборови, астмата се дефинира како хронична (долготрајна) болест во која доаѓа до стеснување на дишните патишта и опструкција на протокот на воздух се јавува поради алергиска реакција кога се изложени на супстанции наречени алергени. Овие алергени може да вклучуваат вообичаена домашна прашина, животински првут, полен од… Прочитајте ја статијата Астма и СОВИД-19 Преглед на написот: Дали сте астматичен и се сомневате дека сте повеќе склони кон тешки компликации на СОВИД-19? Прочитајте ја оваа статија за да дознаете повеќе. Прочитајте ја статијата Што е СОВИД-19?
СОВИД-19 е најстрашното нешто досега во последните две и пол години. Докажано е дека е позаразно и се пренесува преку назофарингеалните секрети на засегнатите лица. Тоа е примарна болест на респираторниот систем кај луѓето. Сепак… Прочитајте ја статијата Arnuity Ellipta – најдобар флутиказон фуроат во прав за инхалација Преглед на статијата: Arnuity Ellipta содржи флутиказон фуроат во форма на прав и се користи за профилактичка медицина во третманот на астма. Оваа статија разговара за ефектите на Arnuity Ellipta врз респираторниот систем, неговата доза, несакани ефекти, компликации и контраиндикации. Прочитајте ја статијата Астмата се карактеризира со бронхоспазам, стеснување на дишните патишта и воспаление на респираторниот тракт. Некои истражувачи веруваат дека тоа се должи на некои алергени како што се честичките прашина, испарувања, хемикалии итн., кои ја иницираат алергијата и предизвикуваат воспаление на ткивото на белите дробови.
Одобрување на флутиказон… Прочитајте ја статијата Популарни статииНајпопуларните статии Дали имате прашање за За време на напад на астма без инхалатор или? Прашајте доктор преку Интернет * загарантиран одговор во рок од 4 часа. Дишењето е толку автоматско за повеќето луѓе што речиси никогаш не размислуваме за тоа. Меѓутоа, ако имате астма, или ако вашето дете има астма, никогаш не го земате дишењето здраво за готово. Кога страдате од астма, вашите дишни патишта се стеснуваат и отекуваат, па дури и можат да создадат дополнителна слуз, а сето тоа го отежнува дишењето. Астмата може да предизвика и многу отежнато дишење, кашлање и отежнато дишење. Ова е особено точно ако доживеете целосен напад на астма. Повеќето луѓе со астма се обидуваат да чуваат инхалатор за спасување со себе за да имаат брз пристап до лекови како што е албутерол, кој може да ги контролира нивните симптоми. Но, што ако имате напад на астма додека го немате вашиот инхалатор со вас? Ова може да биде опасна ситуација, но во семејната медицина Sulkowski, научивме неколку совети со текот на годините што можат да ви помогнат. Еве што препорачуваме:

Седнете исправено

Можеби ќе сакате да легнете додека имате напад, но борете се со тој нагон и седнете исправено или дури и станете. Ова ги отвора вашите дишни патишта што е можно повеќе – лежењето всушност може да го влоши нападот.

Останете смирени и стабилно дишење

Ова е тешко, но паниката и стресот може да го влошат нападот, затоа потрудете се да останете смирени и да земете колку што можете повеќе длабоки и стабилни вдишувања. Можеби ќе сакате да гледате телевизија или да пуштате музика за да ви го одвлече вниманието додека чекате да ви се олеснат симптомите.

Оддалечете се од чкрапалото

Се надеваме дека ги знаете вашите предизвикувачи на астма, како што се чадот од цигарите, прашината или мирисот на одредени хемикалии. Овие предизвикувачи може да продолжат да го влошуваат вашиот напад, па ако сте среде напад, ставете колку што е можно поголемо растојание помеѓу себе и сите предизвикувачи што ќе ги видите најбрзо што можете.

Пијте топол пијалок со кофеин

Топлите пијалоци со кофеин, како кафето, можат да ви помогнат малку да ги отворите дишните патишта за неколку часа. Не користете го овој трик редовно наместо лекови, но може да ви помогне ако немате спасувачки инхалатор со вас.

Јавете се на 911

Не заборавајте еден од најдобрите ресурси што ги имате: 911. Ако симптомите продолжуваат да се влошуваат, не можете да зборувате, лицето или усните ви стануваат помодрени, или тешкото дишење ви станува сериозно, земете го телефонот и јавете се на 911 за да добиете итна помош. Откако ќе заврши вашиот напад, погрижете се да отидете кај вашиот лекар што е можно поскоро. Вашиот напад значи дека вашата астма можеби не е целосно под контрола, па можеби ќе ви треба прилагодување на вашите лекови. Исто така, треба да бидете сигурни дека ќе останете на какви било лекови што ќе ви ги препише лекарот – не престанувајте да ги земате само затоа што вашата астма изгледа подобро некое време. Сакате вашето тело да биде подготвено да се бори против нападот на астма во секое време. Ако треба да посетите лекар за вашата астма, д-р Томас Сулковски има искуство и сочувство да ви служи добро. Едноставно јавете се во нашата канцеларија или користете го нашиот практичен распоредувач преку Интернет за да закажете состанок и ќе ве натераме повторно да дишете нормално за кратко време.

Може да уживате и во…

Вакцина против грип

Сега ја имаме нашата вакцина против грип во канцеларија. Ве молиме јавете се за да закажете термин за да ви ја земеме вакцината против грип.

Затворено поради временските услови

Затворање на канцеларијата поради временските услови

5 совети за управување со дијабетес во текот на празниците

Празниците се озлогласено тешко време за справување со дијабетесот, благодарение на навидум бескрајната понуда на слатки. Прочитајте за да соберете неколку брзи совети за тоа како да го одржите нивото на шеќер во крвта стабилно оваа празнична сезона.

Дали цистите се опасни?

Се прашувате за грутката што ја почувствувавте под вашата кожа? Може да биде циста. Прочитајте за да дознаете повеќе за цистите и дали треба да се грижите за нив.

Астмата е хронична болест на белите дробови во која симптомите доаѓаат и заминуваат. За време на напад на астма, дишните патишта во белите дробови се стеснуваат, предизвикувајќи отежнато дишење. Нападите на астма може да се движат по сериозност од благи до тешки. Можеби ќе треба да побарате итна медицинска помош за тежок напад на астма. Сепак, често е можно да се третира астмата дома со помош на инхалатор за спасување . Овој уред содржи лекови на рецепт кои помагаат да се прошират дишните патишта и да ви го олесни дишењето. Луѓето кои имаат астма секогаш треба да го држат инхалаторот при рака за да ги ублажат тешкотиите со дишењето. Со тоа, не е невообичаено за астматичарите во некои прилики да се најдат без својот инхалатор. Ако страдате од астма и го немате при рака вашиот инхалатор за спасување, има некои работи што можете да ги направите за да ги подобрите симптомите додека не добиете лекарска помош. Продолжете со читање за да научите неколку совети за управување со благ напад на астма без инхалатор. Не заборавајте секогаш да побарате итна медицинска помош за тешки симптоми на астма.

Кои се симптомите на напад на астма?

Луѓето со астма обично се запознаени со симптомите на нападите на астма, кои може да вклучуваат отежнато дишење (отежнато дишење), болка во градите, стегање во градите, отежнато дишење, кашлање, брз пулс и низок резултат на мерачот на врвен проток (ако имате имајте го овој уред за домашна употреба). Тешките напади на астма се итна медицинска помош. Треба да се јавите на 911 или да побарате итна медицинска помош од медицински професионалец ако:

 • имате сериозно отежнато дишење
 • вашите симптоми продолжуваат да се влошуваат дури и по третманот
 • не можете да зборувате или кратките реченици ве оставаат без здив
 • треба да ги напрегате мускулите на градите за да дишете
 • вашите усни или лице имаат синкава нијанса
 • почнувате да се чувствувате поспани или уморни

Што да направите за нападите на астма кога немате инхалатор?

Еве неколку домашни лекови за справување со напад на астма без инхалатор.

Седнете исправено

Правото седење помага да се отворат дишните патишта. Виткањето или лежењето може уште повеќе да ги стесни вашите дишни патишта и да ги влоши симптомите на астма.

Вежбајте длабоко дишење

Земете долги, бавни, длабоки вдишувања. Вдишете преку носот и издишете преку устата. Обидете се да спречите хипервентилација со кратки, брзи вдишувања. Научете неколку вежби за дишење. Овие вежби можат да го олеснат дишењето и да помогнат во намалувањето на затегнатоста на здивот и другите симптоми на астма. Примерите вклучуваат дишење со набиени усни, стомачно дишење, дијафрагмално дишење и јога дишење.

Обидете се да останете смирени

Анксиозноста може да предизвика стегање во градите и да ви го отежне дишењето. Обидете се да останете што е можно помирни за време на напад на астма. Се разбира, ова е полесно да се каже отколку да се направи кога се вдишувате за воздух. Може да помогне да пуштите музика или да го одвлечете вниманието со гледање телевизија додека чекате да се смири нападот на астма или да пристигне медицинска помош.

Отстранете се од предизвикувачите на астма

Вообичаени предизвикувачи на напади на астма вклучуваат првут од домашни миленици, чад од цигари, загадување на воздухот и студено време. Овие предизвикувачи не само што можат да предизвикаат напад на астма, туку и да ги влошат вашите симптоми. Ако е можно, избегнувајте предизвикувачи и отстранете се од активирањето кога имате напад. Преместете се во област со чист воздух, по можност климатизирана средина, за време на напад на астма.

Пијте топол пијалок со кофеин

Пијалоците како чај или кафе содржат кофеин, кој може да помогне во функционирањето на белите дробови кај пациенти со астма. Кофеинот, поради неговиот хемиски состав, природно е бронходилататор (ги проширува бронхијалните туби), така што може да влезе повеќе воздух.

Комплементарни терапии за симптоми на астма

Некои луѓе откриваат дека вдишувањето на есенцијални масла како чајно дрво, камилица или масло од еукалиптус им помага на нивните симптоми на астма. Се верува дека овие есенцијални масла имаат антиинфламаторни својства. Сепак, не постојат цврсти научни докази, рецензирани студии или систематски прегледи кои докажуваат дека можат да ги ублажат симптомите на астма или да спречат напади. Не треба да се потпирате на овие комплементарни терапии или да ги користите наместо препишаните лекови за да го подобрите дишењето за време на нападите на астма.

Најчесто поставувани прашања

Кој е најдобриот начин да се спречи напад на астма?

Најдобар начин за спречување на напади на астма е да ја држите вашата астма под контрола. Треба да добиете професионален медицински совет и да земате долгорочни или лекови за брзо олеснување како што ви препишал вашиот лекар. Долготрајните лекови го контролираат воспалението на дишните патишта и го намалуваат производството на дополнителна слуз за да спречат напади на астма. Лековите за спасување ги одржуваат дишните патишта отворени и обезбедуваат краткорочно ослободување од симптомите на астма. Исто така, треба да работите со вашиот давател на здравствена заштита за да развиете план за третман на астма кој ги идентификува и избегнува предизвикувачите на астма. Ова вклучува начини за спречување на респираторни инфекции и други здравствени состојби кои можат да бидат вообичаени предизвикувачи на напади на астма. Исто така, важно е да се запознаете со знаците и симптомите за тоа кога да побарате нега од лекар за критична нега.

Како да ги отворам дишните патишта за време на напад на астма?

Најбрзиот и најефективниот начин да ги отворите дишните патишта за време на напад на астма е да ги користите лековите за брзо олеснување или спасување за астма што ви ги препишал вашиот лекар.

Која е најдобрата положба на телото за напади на астма?

Експертите велат дека најдобрата положба за време на напад на астма е да седите исправено, бидејќи дозволува воздухот слободно да навлезе во вашите бели дробови. Наведнувањето или лежењето може дополнително да ги стесни дишните патишта и да го отежне дишењето.

Завиткување

Ако го немате вашиот инхалатор за спасување на располагање за време на напад на астма, можете да правите неколку работи како што се седење исправено, постојано вдишување и длабоки вдишувања, останување смирен и оддалечување од предизвикувачите за да ги контролирате симптомите. Запомнете дека нападите на астма можат да бидат многу сериозни. Треба да се јавите на 911 или да побарате итна медицинска помош ако вашите симптоми вклучуваат сериозно отежнато дишење, сериозно отежнато дишење или стегање во градите. Референци:

 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma-attack/diagnosis-treatment/drc-20354274
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7096190/
 3. http://apgr.wssp.edu.pl/wp-content/uploads/2017/12/APGR-21-3-A.pdf


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *