Со онлајн банкарството и купувањето кои нудат поголема удобност, се повеќе луѓе го користат Интернетот за да вршат финансиски трансакции и да купуваат. Сепак, сајбер-криминалците ги користат можностите за кражба на лозинки, идентитети и пари на потрошувачите.

Совети за безбедност на Интернет — да ви помогнат да ги заштитите вашите пари и кредитни картички онлајн

Еве неколку корисни совети – од тимот на безбедносни експерти на Kaspersky Lab – кои ќе ви помогнат да ги заштитите вашите пари и податоци кога сте онлајн:

 • Не претпоставувајте дека врските се оригинални
  Кога треба да посетите онлајн банка, продавач на мало или веб-локација за плаќање, треба рачно да ја внесете URL-то – наместо да кликнете на врската. Не посетувајте веб-локации со кликнување на:
  • Линкови во е-пошта
  • Пораки на социјалните мрежи
  • Пораки во виртуелни простории за разговор
  • Банер реклами кои се на сомнителни веб-локации
  • Линкови испратени до вас од луѓе што не ги познавате
 • Пазете се од лажни комуникации
  Повеќето финансиски организации никогаш нема да испраќаат е-пошта барајќи од клиентите:
  • Испратете лични податоци во е-пошта
  • Посетете ја нивната страница за овластување
  • Внесете лични податоци во скокачки прозорци
 • Проверете го URL-то
  Кога посетувате веб-страница на која треба да внесете доверливи податоци, внимателно проверете дали адресата на страницата што е прикажана на прелистувачот кореспондира со страницата на која сте имале намера да пристапите. Ако URL-то се состои од случаен избор на букви и бројки – или изгледа сомнително – не внесувајте никакви информации.
 • Користете шифрирање
  Проверете дали користите шифрирана врска, секогаш кога треба да внесете какви било доверливи податоци. Ако врската е безбедна, URL-то ќе започне со буквите „https“ – дополнително, лентата за адреси или статусната лента на прелистувачот ќе прикаже мала икона за заклучување. Кога ќе кликнете на иконата за заклучување, погледнете ги внимателно информациите за сертификатот за автентикација на SSL што е издаден на страницата (ќе можете да забележите кога е издаден сертификатот, кој го издал и за кој период е издаден сертификатот ).
 • Користете го вашиот сопствен компјутер — и вашата интернет конекција
  Обидете се да избегнете користење на јавни компјутери — во интернет кафулиња, аеродроми, клубови, хотели, библиотеки или други локации — кога треба да пристапите до онлајн банкарски услуги или онлајн трговци на мало. Овие јавни компјутери може да имаат различни програми за шпионски софтвер што работат на нив. Ако е така, овие малициозни програми би можеле да снимаат сè што пишувате на тастатурата – вклучувајќи ги и вашите лозинки – и исто така да го пресретнат интернет сообраќајот. Дури и ако користите сопствен компјутер за онлајн трансакции, треба да избегнувате поврзување на Интернет преку јавен Wi-Fi мрежа. На јавна Wi-Fi мрежа, постои ризик сообраќајот да биде пресретнат од администраторот на мрежата или од сајбер-криминалци – а нападите може да бидат лансирани со мрежни црви.
 • Не ја користете вашата главна кредитна или дебитна картичка
  Можеби ќе имате корист од тоа да имате специјална картичка што ја користите само за онлајн купувања. Можеби е можно да се ограничи кредитниот лимит за вашата „онлајн кредитна картичка“ или да се чува ограничен износ на пари на вашата „онлајн дебитна картичка“.
 • Учете од искуствата на другите луѓе
  Пред да купите онлајн, обидете се да ги прочитате коментарите на клиентите за тој конкретен продавач на мало.
 • Внимавајте на потенцијално недоверливите страници
  Може да биде добра идеја да избегнувате купување од трговци на мало кои имаат веб-локации кои се регистрирани со бесплатни услуги за хостирање.
 • Добијте дополнителни информации за веб-локацијата
  Ако имате какви било сомнежи или сомневања за веб-локацијата на продавачот на мало, користете ја IP услугата „WhoIs“ за да дознаете повеќе информации за доменот — вклучувајќи колку долго се користи и кој го поседува. Забележете го временскиот период за кој доменот е платен.
 • Елиминирајте ги пропустите — во вашиот оперативен систем и апликации
  Секогаш уверувајте се дека оперативниот систем — и сите апликации — на вашиот компјутер и другите уреди ги имаат инсталирано најновите ажурирања. Ова ќе помогне да се елиминираат пропустите на оперативниот систем и апликациите кои можат да бидат искористени од малициозни софтверски програми и напади. Производите на Windows OS често се цел на пропусти, затоа бидете сигурни дека сте безбедни без разлика дали го користите најновиот оперативен систем, XP или Windows 7 – безбедноста е од суштинско значење.
 • Одржувајте го вашиот заштитен ѕид
  За дополнителна безбедност, наместо само стандарден заштитен ѕид, можете да изберете да активирате заштитен ѕид за апликации и софтвер.
 • Заштитете од малициозен софтвер и безбедносни ризици на Интернет Ригорозното решение против малициозен софтвер може да ве заштити од компјутерски вируси, црви, тројански вируси и многу повеќе. Некои производи против малициозен софтвер вклучуваат и специјални технологии кои обезбедуваат дополнителни слоеви на безбедност кога користите веб-локации за онлајн купување и банкарство.

Со онлајн банкарството и купувањето кои нудат поголема удобност, се повеќе луѓе го користат Интернетот за да вршат финансиски трансакции и да купуваат. Сепак, сајбер-криминалците ги користат можностите за кражба на лозинки, идентитети и пари на потрошувачите. Логото на Касперски Деловен советник користи лаптоп додека се среќава со клиент во нивниот дом. Извор на слика: Getty Images Правилата за заштита на вашите пари се исти и во добри и во лоши времиња. Светот можеби е во немир, но има многу начини да ги заштитите вашите пари. Без разлика што се случува со економијата, можете да креирате план што ќе ве заштити од неочекувани удари. Еве како.

1. Внимавајте на измамниците

Измамниците се секогаш присутни, но уште повеќе кога времињата стануваат тешки. Следниве чекори претставуваат брзи, лесни начини да останете на врвот на вашите финансии, дури и кога измамниците се обидуваат да ве одвојат од вашите пари:

 • Не кликнувајте на прилози или врски испратени од непознати извори. Некои измамници вклучуваат вируси кои ќе го скенираат вашиот компјутер и ќе им испратат сè што им е потребно – сето тоа без воопшто да сфатите дека го кодошеле вашиот компјутер.
 • Никогаш не го давајте вашиот број за социјално осигурување, број на возачка дозвола или други лични податоци. Дури и ако некој ви се јави и тврди дека е од вашата лекарска ординација или од УЈП, не паѓајте на стариот трик „Ни треба вашиот број за социјално осигурување за да го обработиме ова барање“.
 • Секојдневно проверувајте ја вашата банкарска сметка. Потребно е помалку од една минута, но може да ви помогне да забележите секого што може да лизне средства од вашата сметка без ваше знаење.
 • Проверувајте ги сметките на вашата кредитна картичка најмалку еднаш месечно. Дури и ако не ги користите, проверете ги сметките за промени. (Лесно е да се пристапи до нив онлајн.) Трикот е да барате каква било активност што не е ваша и да пријавите се што ќе најдете дека е рибливо.
 • Користете силни лозинки и двофакторна автентикација за сите онлајн сметки. Овие чекори може да го отежнат некој да добие пристап до вашите информации.
 • Внимавајте каде се наоѓате кога пристапувате до финансиските сметки. Да претпоставиме дека сте најавени на сметка која содржи информации за банкарската или кредитната картичка на незаштитена Wi-Fi мрежа или необезбеден уред. Може да се оставите отворени за некој што ќе ги прелистува вашите лични податоци.

2. Не паѓајте во замката на долгот

Кога работите одат на југ (како што имаат навика да прават), луѓето со најмалку долгови обично имаат најлесно време да преминат на другата страна. Ако загубата на работа, ненадејната болест или глобалната пандемија може да ве спречи да ги платите вашите сметки, тоа делумно може да се должи на нивото на долг. Одлучете кои сметки би сакале да ги отфрлите и следете го основниот план за отплата на долгот додека долгот не претставува ништо друго освен позитивна историја на плаќање во вашиот кредитен извештај. Додека сте во фазата на планирање, погрижете се да имате доволно ставено на итна штедна книшка за да покриете сметки во вредност од три до шест месеци.

3. Со ладна глава, без разлика што се случува со берзата

Обидот да откриете што ќе се случи следно со берзата е исто како да се обидувате да откриете колку долго родео-каубој ќе остане на грбот на бронко што се нафрла. Може да има знаци кога работите ќе тргнат наопаку, но никогаш не можете да бидете сигурни кога тоа ќе се случи. Дали берзата може длабоко да се нурне? Речиси сигурно. Берзата делува многу како ролеркостер, со периоди на нагорно движење проследени со очекувани падови. Дампингот на акции од вашата брокерска сметка додека пазарот е во пад може да изгледа како вистинска работа, но може да ве чини илјадници. Ако се држиме до метафората на тобоганот, кога вашиот болид се приближува до дното на патеката, можете да земете инвестиции по поволна цена. Продажбата на инвестиции кога вредноста паѓа им овозможува на другите инвеститори да ги подигнат по ниска цена. И како што автомобилите на тобоганот свртуваат во кривина и повторно почнуваат да се искачуваат по голем пад, така и берзата. Ајде да погледнеме што се случува по значаен настан – како рецесија. Во зависност од тоа кого прашувате, имало дури 48 рецесии во САД од 1776 година. (Некои економисти оспоруваат неколку од нив.) Сепак, имаме прилично добар досие од кој можеме да научиме. Историски гледано, разновидните портфолија се враќаат секој пат, завршувајќи на подобро место отколку што започнале. Тоа, рече, ако сте премногу блиску до пензионирање за да земете долгорочен пристап кон инвестирањето, чекањето неколку години за да ги вратите загубите не е за вас. (Ќе разговараме за ова повеќе во еден момент.) За остатокот од светот, инвестирањето треба да биде долга игра. Планирајте да ги оставите парите сами најмалку седум години. Гледајќи наназад во историјата на пазарот, лесно е да се види дека оние кои останале со него уживале во добивката.

4. Побарајте стручен совет

Еден добар финансиски советник може да вреди злато. Тие помагаат да се пополнат празнините во вашето знаење, да ви кажат кога е време за грижа и да ви помогнат да останете на курсот. И, ако сте меѓу оние кои планираат наскоро да се пензионираат, тие ќе ви помогнат да инвестирате на начин што ќе ги заштити вашите инвестиции. Има, несомнено, работи во кои сте одлични. Ако личните финансии не се едни од нив, тоа е во ред. Добриот финансиски советник може да ви помогне да откриете што е најдобро за вашата ситуација и да ви даде доверба на патот. Главната работа е дека треба да имате рамномерна глава и практичен поглед кога станува збор за вашите финансии. Исто како и во животот, прашањата за парите нема секогаш да бидат розови и без проблеми. Но, ако преземете чекори за да ги заштитите вашите заштеди, би требало да можете да се ослободите од сите неволји без грижа.

Предупредување: највисоката картичка за враќање на готовина што ја видовме сега има 0% воведен април до 2024 година

Ако користите погрешна кредитна или дебитна картичка, тоа може да ве чини сериозни пари. Нашиот експерт го сака овој врвен избор, кој има 0% воведен април до 2024 година, луда стапка на враќање на готовина до 5%, и сето тоа некако без годишен надомест. Всушност, оваа картичка е толку добра што нашиот експерт дури и ја користи лично. Кликнете овде за бесплатно да го прочитате нашиот целосен преглед и да аплицирате за само 2 минути. Прочитајте го нашиот бесплатен преглед


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *