Колку и да се трудите да го избегнете, особено ако сте еден од многуте луѓе кои го користат својот iPad за работа или училиште, на крајот ќе сакате да испечатите нешто. За среќа, ситуацијата со печатење на iPad е многу подобра отколку што беше порано. Систем дизајниран од Apple, AirPrint, работи ако го имате вистинскиот печатач – но дури и ако го немате, имаме неколку решенија. Прочитајте повеќе: Најдобар iPad за 2021 година

AirPrint

Најлесен начин за печатење од кој било уред со iOS, вклучително и iPad, е да користите печатач што поддржува AirPrint. AirPrint е технологија што производителите на печатачи можат да ја интегрираат во своите уреди, така што нема потреба да инсталирате дополнителни драјвери за да го натерате вашиот iPad да „разговара“ со печатачот. Денес, многу печатачи се подготвени за AirPrint. За да проверите дали имате печатач AirPrint или да најдете да купите, погледнете ја листата на Apple овде. За да испечатите документ, веб-страница, е-пошта или што било друго од вашиот iPad, направете го ова: 1 . Поврзете го вашиот iPad и вашиот печатач на истата Wi-Fi мрежа. 2 . Најдете го документот, веб-страницата или е-поштата што сакате да ги испечатите. 3 . Кликнете на копчето за споделување (обично на горниот или долниот дел од екранот) и изберете Печати . 4 . Треба да се појави името на печатачот. Ако имате повеќе од еден AirPrint печатач на вашата мрежа, изберете го саканиот од списокот што се појавува.

Алтернативи на AirPrint

Постојат неколку опции за софтвер и облак, ако немате печатач AirPrint на вашата мрежа. Google Cloud Print беше затворен минатата година, но Printopia е популарна алтернатива за апликација која сè уште работи. Инсталирајте го софтверот на вашиот MacOS компјутер и тој ви овозможува да печатите преку Wi-Fi со користење на вашиот Mac како посредник, рутирајќи ја датотеката од iPad до печатачот. Корисна работа е што не е потребен софтвер за iPad – само инсталирајте го софтверот MacOS и изберете го вашиот печатач што ќе го споделите за време на процесот на поставување. Прочитајте повеќе: Со два нови модели, кој iPad треба да го купите сега? Printopia ќе го користи вашиот Mac како посредник помеѓу iPad и печатач. Џозеф Камински/CNET Има и други програми кои го постигнуваат истото, но ова е онаа што успешно ја тестиравме во нашата лабораторија. Бесплатно е да се проба и 20 долари да се купи. Прочитајте повеќе: Најдобри печатачи од 2021 година

Комерцијална апликација за производители

Ако вашиот печатач не поддржува AirPrint или сакате поголема грануларна контрола, проверете дали вашиот печатач има своја апликација за iOS. Брендовите како HP и Lexmark имаат самостојни апликации за да ви овозможат да печатите директно од вашиот iPad или iPhone. HP е апликацијата HP Smart; Brother има Brother Mobile Connect; Canon е апликацијата Canon Print Inkjet; а на Epson е Epson iPrint. Забележете дека иако овој водич е првенствено наменет за корисниците на iPad, овие апликации ќе работат и со други iOS уреди како што е iPhone. Ставањето iPad во внатрешноста на печатачот нема да ги испечати вашите документи, но чекорите во ова упатство ќе ги испечатат. Сара Тју / CNET

Исто така види

 • Најдобар лаптоп за 2022 година
 • Најдобрите евтини лаптопи за кои не треба да чекате еден месец
 • Најдобар Chromebook за 2022 година
 • Ова се најдобрите 2-во-1 кои се повеќе од само лаптоп или таблет
 • iPad може да печати на кој било безжичен печатач компатибилен со AirPrint. Многу печатачи вклучуваат AirPrint, што ја прави лесна опција.
 • Нема поставување или конфигурација за печатачите AirPrint; кога сакате да печатите, само проверете дали сте на истата Wi-Fi мрежа, пронајдете ја опцијата за печатење во менито за споделување на апликацијата iPad, изберете го печатачот и печатете.
 • Ако немате печатач AirPrint, можеби сепак ќе можете да печатите ако инсталирате апликација за печатење за вашиот безжичен печатач.
 • Посетете ја почетната страница на Business Insider за повеќе приказни.

Сè уште не живееме во општество без хартија, така што е само прашање на време кога неизбежно ќе треба да испечатите е-пошта, документ или фотографија од вашиот iPad. Се разбира, секогаш е можно да се испрати таа датотека на компјутер и да се испечати од таму, но има многу полесен начин: отпечатете ја директно од iPad. Сè додека сте на истата Wi-Fi мрежа како печатач што поддржува AirPrint или печатач со овозможена безжична мрежа со мобилна апликација, тоа е лесно да се направи. Зборови за AirPrint: овие денови, многу печатачи доаѓаат со функција наречена AirPrint, која им овозможува на уредите со iOS како што се iPhone и iPad да печатат безжично. Apple го претстави AirPrint во 2010 година, а во последната деценија, повеќето производители на печатачи ја прифатија оваа технологија. Не е тешко да се најде модел компатибилен со AirPrint ако сакате да го замените вашиот печатач.

Како да печатите од вашиот iPad користејќи AirPrint

За да печатите со AirPrint, нема потреба да инсталирате или поставувате печатач на iPad на ист начин како што треба да го правите со традиционалниот компјутер. Само проверете дали вашиот iPad е на истата Wi-Fi мрежа како и печатачот што планирате да го користите, а потоа направете го ова: 1. Отворете ја е-поштата или документот што сакате да ги испечатите на вашиот iPad. 2. Точниот метод на печатење малку се разликува од апликација до апликација. Побарајте ја функцијата „сподели“ на апликацијата, која генерално ќе се најде со допирање на стрелката „Одговори“ (во апликацијата за пошта), квадратот со стрелка нагоре (како во Safari и Photos) или менито со три точки ( во многу други апликации). Во зависност од апликацијата, командата Печати може да се најде со допирање на иконата Сподели, иконата Одговори или со отворање на менито на апликацијата. Дејв Џонсон/Бизнис инсајдер 3. Допрете „Печати“ или иконата за печатење. 4. Допрете „Избери печатач“ и почекајте да се појави списокот со блиски печатачи AirPrint на списокот. 5. Допрете го печатачот што сакате да го користите. 6. Изберете ги сите опции за печатење што ги сакате, како што се бројот на копии и печатење во боја или црно-бело. Не треба да инсталирате печатач AirPrint на вашиот iPad; само изберете го од менито. Дејв Џонсон/Бизнис инсајдер 7. Допрете „Печати“.

Како да печатите од безжичен печатач што нема AirPrint

Ако вашиот печатач во близина нема AirPrint – но е безжичен печатач – можеби сепак ќе можете да печатите, иако тоа е нешто помалку погодно. Некои безжични печатачи – вклучувајќи модели од Canon, HP и Lexmark – работат со мобилни апликации што ви дозволуваат да печатите на нив од вашиот iPad. Треба да го погледнете упатството за употреба или веб-локацијата за вашиот безжичен печатач за да видите дали работи со апликација за печатење. Повеќето производители на печатачи нудат бесплатна апликација (како оваа од Canon) за печатење документи од iPad или iPhone. Дејв Џонсон/Бизнис инсајдер Покрај тоа, постојат некои апликации од трети страни кои ви дозволуваат да печатите на различни печатачи од вашиот iPad. PrintCentral (кој чини 5 $) и Printer Pro (7 $) се добри избори ако често треба да печатите на печатачи кои не се AirPrint.

Поврзано покривање од How To Do Everything: Техника:

 • „Зошто мојот iPad е толку бавен?“: Како да го активирате вашиот iPad повторно непречено

 • Како да го вратите вашиот iPad од резервна копија откако ќе го ресетирате

 • Дали iPad-ите можат да добијат вируси? Еве што треба да знаете

 • Како да поврзете iPad со вашиот телевизор на два различни начини

Дејв Џонсон Независен писател Дејв Џонсон е технолошки новинар кој пишува за потрошувачката технологија и за тоа како индустријата го трансформира шпекулативниот свет на научната фантастика во современ реален живот. Дејв пораснал во Њу Џерси пред да влезе во воздухопловните сили за да управува со сателити, да предава вселенски операции и да прави планирање на вселенски лансирање. Потоа помина осум години како водич за содржина во тимот на Windows во Мајкрософт. Како фотограф, Дејв фотографирал волци во нивната природна средина; тој е исто така инструктор за нуркање и ко-домаќин на неколку подкасти. Дејв е автор на повеќе од дваесетина книги и има придонесено за многу страници и публикации, вклучувајќи ги CNET, Forbes, PC World, How To Geek и Insider.

Како да го поврзете iPad со печатач?

како да додадете печатач на iPad Како да додадете печатач на iPad безжичен? Како да додадете печатач на iPad или iPhone или како да печатите од iPad на безжичен печатач е често поставувано прашање од корисниците на уредите на Apple. Ова е затоа што сè повеќе луѓе сега го користат својот iPad или iPhone за складирање важни документи и собирање информации од веб-страници кои можат да ги испечатат на мрежен печатач. Во овој пост дадов чекор по чекор водич за тоа како да го поврзете iPad со печатач за да печатите од iPad без помош од компјутер. Овие чекори за поврзување на iPad со печатач се применливи и при печатење од iPhone. iPad користи практична софтверска функција наречена AirPrint за печатење од iPad. Печатачот AirPrint може да печати какви било документи или страници за сафари од вашиот iPad или iPhone со допир на копче. Повеќето нови печатачи доаѓаат со вградена оваа софтверска функција. Пред да одам да покажам како да додадам печатач на iPad безжично користејќи AirPrint, прво дозволете ми да објаснам што е „AirPrint“.

Што е AirPrint?

Со цел да ја спаси маката од префрлање документи од уредите на Apple на вашиот компјутер и потоа да ги печатите, Apple воведе практична софтверска функција наречена AirPrint за поврзување на iPad со печатач. AirPrint е технологија на Apple која помага лесно печатење на фотографии и документи со целосен квалитет од вашиот Mac, iPhone, iPad или iPod touch без да мора да инсталирате дополнителен софтвер (двигатели). Тоа е функција која е вградена во Mac OS и iOS оперативните системи на Apple за печатење преку WiFi мрежа или директно на печатачи компатибилни со AirPrint или на некомпатибилни споделени печатачи преку компјутер со Microsoft Windows, Linux или mac OS . За да користите печатач AirPrint со вашата WiFi мрежа, печатачот треба да биде поврзан на истата мрежа како и вашиот iOS уред или Mac. Откако ќе додадете печатач на iPad, можете директно да ги отпечатите е-поштата, фотографиите, документите и веб-страниците директно од вашиот уред се додека печатачот е компатибилен со AirPrint. Ако вашиот мрежен печатач не е компатибилен со AirPrint, можеби сепак ќе можете да печатите. Можете да печатите од iPad на мрежен печатач без AirPrint користејќи апликација за печатење од трета страна за вашиот безжичен печатач.

Како да додадете печатач на iPad со помош на AirPrint

Користење на технологијата AirPrint Apple додава безжично печатење на iPad, iPhone и iPod Touch. Тоа е најчестиот и најмоќниот начин за поврзување на iPad со печатач бидејќи програмата е интегрирана во уредите со iOS. Оваа софтверска функција е вградена во сите уреди со iOS, како што се iPad, iPhone (3 GS или понова верзија) и iPod Touch (трета генерација или понова), што помага да се додаде печатач на iPad или други iOS уреди за печатење преку WiFi мрежа. Откако печатачот со вклучен AirPrint ќе се поврзе на мрежата, безжичното печатење од iPad станува многу едноставно. Сега да видиме како да поставите печатач на iPad користејќи AirPrint? Еве ги чекорите што треба да ги следите за тоа како да го поврзете печатачот со iPad со помош на AirPrint: 1. Проверете дали ја имате најновата верзија на iOS на вашиот iPad. Може да ја проверите верзијата на iOS на вашиот iPad со одење до Поставки > Општо > Ажурирање на софтвер. Доколку е достапно ажурирање на софтверот, инсталирајте го; 2. Кога додавате безжичен печатач на iPad, проверете дали го знаете името на мрежата на која е поврзан печатачот и лозинката и следете ги стандардните безбедносни процедури за WiFi; 3. Осигурете се дека имате печатач со вклучен AirPrint пред да додадете печатач на iPad. AirPrint е вграден во повеќето популарни модели на печатачи во денешно време. За да проверите дали вашиот безжичен печатач е поддржан, можете да ја видите листата на печатачи AirPrint на веб-локацијата на Apple. Apple редовно додава нови печатачи на оваа листа. Ако вашиот печатач не е на горната листа на печатачи AirPrint, консултирајте се со веб-страницата на производителот на печатачот за повеќе информации за тоа дали AirPrint е поддржан и како да го ажурирате фирмверот до најновата верзија за користење на печатачот за iPad; 4. Пред да додадете печатач на iPad, проверете дали вашиот iOS уред и печатачот се поврзани на истата WiFi мрежа и дека сте во домет. Вашиот iPad нема да го препознае печатачот ако не е поврзан на истата мрежа. Секој печатач има специфичен начин да го поврзе со мрежата. Следете ги специфичните упатства на производителот за да додадете печатач на iPad безжично ( Забелешка : AirPrint не поддржува јавни безжични мрежи, како што се јавни мобилни точки за пристап, Bluetooth или мобилни конекции за податоци, или 3 G или 4 G); 5. Откако ќе го вклучите печатачот, почекајте неколку моменти пред да печатите од iPad или iPhone. На некои печатачи може да им требаат минута или две по вклучувањето пред да се приклучат на вашата мрежа (проверете дали безжичната одлика на вашиот печатач е „вклучена“; 6. Откако правилно ќе го поврзете iPad со печатачот, одете до ставката/документот од кој сакате да печатите (пошта, страници, фотографии итн.); 7. AirPrint не е самостојна програма. Може да користите AirPrint само со основни апликации за iOS, како што се Safari, Mail, Pages и Photos, што ви овозможува да печатите ставки како е-пошта, фотографии, документи и веб-страници директно од вашиот iPad; Напојувајте го печатачот и отворете стандардна апликација за iPad, како што е пошта. 8. Отворете стандардна апликација за iPad, како што е Пошта од која сакате да печатите. Допрете го копчето за икона за споделување што се наоѓа на горната лента на екранот на апликацијата што изгледа како правоаголник со стрелка што излегува . Во скокачкиот прозорец, скролувајте надолу и допрете ја иконата „Печати“ од опциите што се појавуваат за да се вчита екранот „Опции за печатач“; 9. Допрете „Изберете печатач“ на екранот со опции за печатач за да видите список со достапни печатачи на мрежата. Кога печатите од iPad за прв пат, ќе треба да го притиснете овој „избери печатач“ за да изберете печатач со овозможен AirPrint. Потоа, вашиот iPad или iPhone ќе скенира за локалниот печатач AirPrint. Ако имате повеќе од еден печатач компатибилен со AirPrint на мрежата, изберете го оној од кој сакате да печатите; 10. Изберете го бројот на копии што сакате да ги испечатите (користете ги копчињата + или – во полето Копирај за да го прилагодите бројот на копии). 11. Допрете го копчето „Печати“ во горниот десен агол на екранот за да ја испечатите саканата ставка; Постапката опишана погоре за поставување на печатач iPad со помош на AirPrint е применлива и за печатење од iPhone или iPod Touch. Меѓутоа, ако немате печатач компатибилен со AirPrint или ако сакате да користите печатач што нема софтвер AirPrint, сè не е изгубено. Има низа опции за печатење од iPad без AirPrint во вашиот дом или канцеларија, користејќи апликации од трети страни. Подолу објаснив како да печатите од iPad без AirPrint? Секако лесно е да се изврши печатење од iPad со помош на печатач кој е компатибилен со AirPrint. Но, ајде да видиме како да го поврзете iPad со печатач без AirPrint. Ако вашиот мрежен печатач за iPad не е компатибилен со AirPrint, не треба да се вознемирувате. Сè уште можете да печатите од вашиот iPad или iPhone на мрежен печатач без AirPrint со преземање одредена апликација од трета страна од продавницата на Apple. Постојат неколку апликации од трети страни од кои можете да изберете, што всушност може да го направат печатачот да изгледа како AirPrint компатибилен со вашиот iOS. Ако користите една од овие апликации од трета страна за да додадете печатач на iPad, наместо вашиот iOS уред да разговара директно со печатачот, тој прво поминува низ клиентскиот софтвер на вашиот компјутер. „ PrintCentral “ е една таква апликација што јас лично ја претпочитам. „PrintCentral“ е одлична апликација за печатење и споделување датотеки за iPad/iPhone/iPod Touch. Има прелистувач на датотеки и читач на е-пошта што ви овозможува да пристапите до се што е на вашиот iOS уред. Оваа апликација од трета страна ќе ви овозможи да печатите директно на мрежен печатач низ вашата WiFi мрежа. Можете исто така да инсталирате помошна апликација на вашиот Mac или компјутер, наречена „WePrint“, што е бесплатен клиентски софтвер што му овозможува на „PrintCentral“ да работи со сите други печатачи поврзани на вашиот Mac/PC преку Bluetooth, USB или WiFi. Еве како да печатите од iPad користејќи PrintCentral.

Како да го поврзете iPad со печатачот користејќи PrintCentral

Чекори што треба да се следат за тоа како да го поврзете печатачот со iPad користејќи PrintCentral: (За печатење од iPad, без оглед на чекорите што се следат за додавање безжичен печатач на iPad, печатачот и вашиот iPad ќе треба да бидат на иста мрежа.) 1. Следете ги упатствата на производителот специфични за вашиот печатач за да го поврзете на истата мрежа како и вашиот iOS уред за безжично печатење ; 2. Преземете и инсталирајте „PrintCentral“ од продавницата за апликации на вашиот iPad; 3. Преземете ја бесплатната апликација „WePrint“ на вашиот компјутер (достапни се и верзии за Mac и Windows); 4. Приклучете го конекторскиот кабел во вашиот iPad и USB приклучокот на вашиот компјутер; 5. Отворете „WePrint“ и можете да ја видите адресата на вашиот сервер; 6. Отворете „PrintCentral“ на iPad; 7. Допрете на копчето Датотеки или документи; 8. Допрете го „Започнување – Тест Печатење file.txt“ за да се прикаже неговата содржина; 9. Допрете ја иконата Печати во горниот десен агол на екранот и ќе се појави екранот за дијалог Печати; 10. Допрете го копчето „Избери“ и внесете ја адресата на серверот што ја најдовте во „WePrint“, во дијалогот што се појавува. PrintCentral ги поврзува и прикажува сите ваши печатачи; 11. Допрете го печатачот што сакате да го користите. Ако ова е вашето прво печатење, ќе видите дел за тестирање што ќе ви овозможи да тестирате и да го пронајдете точниот протокол за вашиот печатач. Допрете го копчето Печати во дијалогот Печати за да го испечатите тестниот документ. Кога ќе ги видите резултатите допрете на Да или Не; 12. Кога ќе откриете дека работи добро, вратете се на екранот за печатење и користете го копчето „Мени“ за да отворите документ во PrintCentral и започнете со печатење на саканата ставка со допирање на копчето „Печати“; 13. Конечно, поедноставен начин за додавање печатач на безжичен iPad е овозможен со користење на посебни апликации од производители на печатачи како што се Print Portal, HP Envy и Epson iPrint. Овие апликации работат на ист начин како и AirPrint, т.е. апликациите директно комуницираат со печатачот и можете лесно да печатите од iPad или iPhone. Конечно, процедурите опишани во објавата за поврзување на iPad со безжичен печатач користејќи AirPrint или апликации од трета страна, не се ограничени само на iPad . Чекорите се применливи и за тоа како да додадете печатач на iPhone. Можете да печатите од iPhone 3 GS или понови верзии или трета генерација или понова iPod Touch следејќи ги горните чекори.

Најчесто поставувани прашања

Сега, кога детално ги објаснив чекорите за додавање печатач на iPad за да го олеснам печатењето од iPad на мрежен печатач, дозволете ми да одговорам и на некои поврзани прашања што често ги поставуваат корисниците на уреди со iOS: Како да направам мојот iPad да го препознае мојот безжичен печатач? Проверете дали и iPad и печатачот се на иста мрежа. Освежете ја вашата WiFi врска за да го принудите вашиот iPad повторно да го пронајде печатачот. За да го направите ова, отворете ги поставките за iPad > допрете WiFi во списокот > допрете го зелениот прекинувач. Ова ќе ја исклучи WiFi. Вклучете WiFi повторно по некое време. Сега вашиот iPad треба да го препознае вашиот печатач. Дали сите iPad поддржуваат AirPrint? Сите модели на iPad поддржуваат AirPrint. Софтверот AirPrint на Apple е вграден во оперативните системи iOS верзии 4.2 и погоре за печатење преку WiFi мрежа Како да печатите од iPhone без AirPrint? Еве како да печатите од iPhone без AirPrint користејќи апликација од трета страна: 1. Преземете и инсталирајте една од претпочитаните апликации за печатење од трета страна на вашиот уред; 2. Стартувајте ја апликацијата и следете ги инструкциите за поврзување; 3. Поврзете се на WiFi (и вашиот печатач и вашиот iPhone мора да бидат поврзани на истата WiFi мрежа); 4. Изберете го печатачот и додајте го на вашиот iOS уред; 5. Изберете го бројот на копии и Печатете; Како да додадам печатач на мојот iPhone со AirPrint 1. Отворете го документот што сакате да го испечатите; 2. Допрете го копчето „Сподели“, кое изгледа како правоаголник со стрелка што излегува; 3. Во скокачкиот прозорец, скролувајте надолу и допрете ја иконата „Печати“ од опциите што се појавуваат за да се вчита екранот „Опции за печатач“; 4. Допрете „Избери печатач“ на екранот со опции за печатач за да го пронајдете и изберете името на печатачот што сакате да го користите; 5. Допрете го копчето „Печати“ во горниот десен агол на екранот за да ја испечатите саканата ставка; Може ли да поврзам iPad со печатач со USB-кабел? Да ти можеш. Сепак, за ова треба да купите USB адаптер за вашиот iOS уред бидејќи моделите на iPad не се опремени со USB порти. Повеќето од апликациите од трети страни од кои сакате да печатите (како што се апликациите за пошта) имаат опција за печатење во апликацијата. Само побарајте ја иконата за споделување на апликацијата (кутија со стрелка нагоре) или поставките за да го испечатите вашиот документ на печатач со овозможен AirPrint. Може ли iPad да печати преку Bluetooth? Може да печатите директно на печатач со овозможен Bluetooth од вашиот iPad преку Bluetooth за што ќе ви треба апликација од трета страна што овозможува спарување со Bluetooth. iPad не вклучува апликација за печатење користејќи Bluetooth технологија. Тоа е остварлива опција за оние кои немаат достапна безжична мрежа. Можеби ќе сакате да прочитате и: Најдете ја разликата помеѓу iPad и таблетот

Заклучок

Поминувајќи низ процедурите опишани погоре за тоа како да додадете печатач на iPad со помош на AirPrint или без него, сега мора да биде јасно дека печатењето од iPad на мрежен печатач не е воопшто голема работа. Откако правилно ќе го поврзете печатачот со iPad, следејќи ги чекорите споменати погоре, печатењето од iPad или iPhone може да се направи лесно, дури и без да го допирате компјутерот. Во ова упатство треба да се спомене уште една точка за тоа како да додадете печатач на iPad со помош на AirPrint, дека AirPrint работи само со WiFi или жична мрежна конекција. Уредите AirPrint поврзани на USB-портата на базната станица на Apple AirPort или на временската капсула на AirPort или на вашиот компјутер користејќи Bluetooth конекција, не можат да користат AirPrint. И на крај, како што споменавме порано, чекорите опишани овде за тоа како да го поврзете iPad со печатачот не се ограничени само на iPad. Печатачот AirPrint е разновиден и способен за печатење од кој било iOS уред на Apple што е на мрежата како што се iPad, iPhone (3 GS или понови) и iPod Touch (трета генерација или понова верзија).


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *