Excel за Microsoft 365 за Mac Excel 2021 за Mac Excel 2019 за Mac Excel 2016 за Mac Повеќе…помалку За да автоматизирате повторувачка задача за да можете повторно да ја извршите задачата со еден клик, можете да го користите табот Developer во Excel за Mac за да снимате и извршите макро. Можете исто така да креирате макро со користење на уредувачот на Visual Basic во Microsoft Visual Basic за апликации (VBA) за да напишете сопствен код за макро програмирање. Ако повеќе не користите макро, можете да го избришете.

Снимете макро

Кога снимате макро, макро рекордерот ги снима сите чекори потребни за да ги заврши дејствата што сакате да ги изврши вашето макро. Овие чекори може да вклучуваат пишување текст или броеви, кликнување на ќелии или команди на лентата или на менијата, форматирање, избирање ќелии, редови или колони и влечење на глувчето за да изберете ќелии на вашата табела. Наредбите за снимање, креирање и бришење макроа се достапни на картичката Developer на лентата.

 1. Ако јазичето Програмери не е достапно, направете го следново за да го прикажете:
  1. Изберете Excel > Преференци > Лента и лента со алатки .
  2. Под Приспособете ја лентата , изберете Главни јазичиња и потоа проверете Програмер .
  3. Кликнете Зачувај и потоа затворете ги Excel Preferences .

  Претпочитање на картичката за програмери на Excel за Mac

 2. На картичката Програмер , кликнете Сними макро . Забелешка: За да креирате макро од VBE, кликнете Visual Basic . Во прозорецот со код на модулот, напишете го макро кодот што сакате да го користите.Excel за Mac Снимање макро
 3. Во полето за име на макро , внесете име за макрото. Првиот знак од името на макрото мора да биде буква. Следните знаци може да бидат букви, бројки или знаци со долна црта. Празнините не можат да се користат во име на макро; знакот за подвлекување добро функционира како разделувач на зборови. Ако користите име на макро кое исто така е референца на ќелијата, може да добиете порака за грешка дека името на макрото не е валидно.
 4. Во списокот Макро за складирање во списокот, изберете Оваа работна книга .
 5. Во полето Копче за кратенки , напишете која било мала буква или голема буква што сакате да ја користите. Формулар за макроа за снимање на Excel за MacЗабелешка: Копчето за кратенка ќе го отфрли секое еквивалентно стандардно копче за кратенка на Excel додека е отворена работната книга што го содржи макрото.
 6. Во полето Опис , напишете опис на макрото и кликнете OK .
 7. Завршете го снимањето на вашето макро.
 8. На картичката Програмер , кликнете Стоп за снимање .

Врвот на страницата

Избришете макро

 1. На картичката Програмери , кликнете Макроа .
 2. Во списокот, кликнете на макрото што сакате да го избришете и кликнете на копчето за бришење.Изберете макро и кликнете на знакот минус за да го избришете

Врвот на страницата

Ви треба повеќе помош?

Користењето на VBA макроа во Excel може да биде огромна заштеда на време. Можете да автоматизирате многу повторувачки задачи и да креирате нови функции и функционалности во Excel со едноставни VBA макро кодови. Но, во некои случаи, можеби ќе сакате да ги отстраните сите макроа од работната книга на Excel (или да избришете само одредени макроа). Ова може да биде случај кога добивате работна книга од некој друг и сакате да ја направите без макро, или кога испраќате датотека со макроа на некого и на потврдата не и се потребни овие во работната книга. Во ова упатство, ќе ви покажам неколку навистина едноставни начини за отстранување на макроа од работна книга во Microsoft Excel . Па ајде да започнеме!

 • Отстранете ги сите макроа со зачувување на датотеката во формат XLSX
 • Отстранете ги специфичните макроа од полето за дијалог Макро
 • Отстранете го модулот што има макро

Отстранете ги сите макроа со зачувување на датотеката во формат XLSX

Ако сакате да се ослободите од сите макроа одеднаш, најлесниот начин да го направите ова е да ја зачувате постоечката работна книга со формат XLSX. Според дизајнот, не можете да имате никаков VBA макро код во формат на датотека XLSX. Во случај да го направите тоа, ќе се отстрани автоматски додека ја зачувувате датотеката Excel. Со Excel, можете да ги имате само макроата во .XLSM, .XLSB и постарите формати .XLS. Кога ќе ја зачувате работната книга во кој било друг формат, макроата веднаш се губат. Да претпоставиме дека имате датотека наречена Example.xlsm (со макроа), подолу се чекорите за отстранување на сите макроа од оваа датотека:

 1. Кликнете на табот Датотека
 2. Кликнете на опцијата „Зачувај како“ (тоа е „Зачувај копија“ во новите верзии на Excel)
 3. Кликнете на Преглед. Ова ќе го отвори полето за дијалог Зачувај како.
 4. Во полето за дијалог Зачувај како, внесете го името на датотеката со која сакате да ја зачувате. Ако сакате, можете да го задржите и постоечкото име
 5. Кликнете на паѓачкото мени Зачувај како тип
 6. Изберете ја опцијата Excel Workbook (*.xlsx).
 7. Кликнете на Зачувај
 8. Во промптот што се појавува, кликнете на Да. Само ве известуваме дека VB кодот ќе се изгуби ако ја зачувате оваа датотека во формат .XLSX.

Тоа е тоа! Вашата датотека сега е без макро. Овој метод е одличен бидејќи ги отстранува сите макроа од тековната работна книга на Excel со едно движење. Меѓутоа, ако сакате да отстраните некои макроа и да избришете некои, овој метод нема да работи за вас (видете го оној што го користи полето за дијалог Макро за ова). Друга добра работа за овој метод е што сè уште имате копија од оригиналната датотека која ги има сите макроа (во случај да ви треба во иднина).

Отстранете ги специфичните макроа од полето за дијалог Макро

Додека претходниот метод би ги избришал сите макроа. овој ви овозможува да ги изберете оние што сакате да се отстранат. И во случај да сакате да ги избришете сите макроа, можете да го направите и тоа. Да претпоставиме дека имате датотека наречена Example.xlsm која има некои макроа. Подолу се чекорите за бришење макро од оваа работна книга:

 1. Кликнете на јазичето Програмер (во случај да не го гледате табот Програмер, видете ја белешката во жолта боја по чекорите)
 2. Кликнете на копчето Макроа. Ова ќе го отвори полето за дијалог Макро каде што можете да ги видите сите макроа во работната книга
 3. Во паѓачкото мени „Макроа во“, проверете дали е избрана „Оваа работна книга“.
 4. Изберете го името на макрото што сакате да го избришете од списокот со макро
 5. Кликнете на копчето Избриши. Ова ќе го избрише избраното макро

Ако сакате да отстраните повеќе (или сите) макроа, повторете ги чекорите 4 и 5. Забелешка: Во случај да не го гледате табот за програмери, кликнете овде за да прочитате како да се појави табот за програмери во лентата во Excel. Алтернативно, можете да ја користите и кратенката на тастатурата – ALT + 8 за да го отворите полето за дијалог Макро. Алтернативно, можете исто така да кликнете на јазичето Прегледи, кликнете на паѓачкото мени Макроа и потоа кликнете на опцијата Прикажи макроа. Ова исто така ќе го отвори прозорецот за дијалог Макроа. Иако овој метод работи одлично, ќе ви овозможи само да отстраните макроа што се зачувани во модул во уредникот на Visual Basic. Во случај да имате макроа за настани (во одредени работни листови или ThisWorkbook) или макроа во личната работна книга за макро, тие не може да се отстранат со овој метод.

Отстранете го модулот што има макро

Друг начин за отстранување на макроата е да отидете во уредникот на Visual Basic и да ги отстраните макроата од таму. Овој метод ви дава најголема контрола бидејќи можете да пристапите до сите макроа (било да е тоа во модулот или објектите или личната работна книга за макро). Подолу се чекорите за бришење макро од уредувачот на Visual Basic:

 1. Кликнете на јазичето Програмер во лентата
 2. Кликнете на опцијата Visual Basic (или користете ја кратенката на тастатурата – ALT + F11)
 3. Во VB Editor, ќе ги имате сите објекти на работната книга во Project Explorer. Ако не го гледате Project Explorer, кликнете на опцијата View во менито и потоа кликнете на Project Explorer
 4. Во Project Explorer, кликнете двапати на објектот што го има макро кодот. Ова може да биде модул, предмет на работен лист или ThisWorkbook.
 5. Во прозорецот со код што се отвора, избришете ги макроата што сакате да ги отстраните. Ако сакате да ги отстраните сите, само изберете сè и притиснете го копчето за бришење.

Во случај да имате модул што го има кодот што сакате да го отстраните, можете да кликнете со десното копче на објектот на модулот и потоа да кликнете на опцијата Отстрани модул. Значи, ова се три начини што можете да ги користите за да отстраните макроа од работната книга на Microsoft Excel. Се надевам дека ова упатство ви беше корисно! Други упатства за Excel што можеби ќе ви се допаднат:

 • Како да доделите макро на копче во Excel
 • Како да снимате макро во Excel
 • Корисни примери за макро Excel за VBA почетници (подготвен за употреба)
 • Како да извршите макро во Excel
 • Како да овозможите макроа во Excel?

Ве молиме запомнете:
овој напис е напишан за корисниците на следните верзии на Microsoft Excel: 97, 2000, 2002 и 2003 година. Ако користите понова верзија (Excel 2007 или понова), овој совет можеби нема да работи за вас. За верзија на овој совет напишана специјално за подоцнежните верзии на Excel, кликнете овде: Отстранување на сите макроа. Напишано од Ален Вајат (последно ажурирано на 2 февруари 2021 година)
Овој совет се однесува на Excel 97, 2000, 2002 и 2003 година Џералд праша дали има начин да се ослободите од сите макроа во работната книга на Excel, без потреба од индивидуално бришење. Постојат два начини на кои можете да ја постигнете оваа задача. Првиот пристап се користи ако воопшто не сакате да се плеткате со макроата. Само следете ги овие чекори:

  1. Откријте ги сите работни листови што може да бидат скриени.
  2. Изберете ги сите работни листови во работната книга. (Кликнете на првиот таб на работен лист, а потоа задржете Shift додека кликнувате на последниот таб на работен лист.)
  3. Десен клик на едно од табовите на работниот лист. Excel прикажува контекстуално мени.
  4. Изберете Премести или Копирај од Контекстното мени. Excel го прикажува полето за дијалог Премести или Копирај. (Види Слика 1.)

Слика 1. Дијалог прозорецот Премести или Копирај.

 1. Користејќи ја паѓачката листа To Book, изберете (нова книга).
 2. Проверете дали полето за избор Креирај копија не е избрано.
 3. Кликнете на ОК.
 4. Повторно сокријте ги работните листови што сте ги сокриле во чекор 1.

Вашите работни листови сега се преместени во нова работна книга – во која нема прикачени макроа. Вториот пристап е едноставно да работите со постоечката работна книга и е остварлив избор доколку се чувствувате удобно со макроата на прво место. Следете ги овие чекори:

 1. Притиснете Alt+F11 за да се прикаже VBA уредникот.
 2. Во Project Explorer (горниот лев агол на Уредувачот), кликнете со десното копче на модулот што сакате да го избришете. (Запомнете дека макроата се зачувани во модули и дека треба само да кликнете со десното копче на модулот што е поврзан со работната книга што сакате да ја исчистите.) Excel прикажува Контекстно мени.
 3. Изберете ја опцијата Отстрани од Контекстното мени. Вистинската формулација на опцијата ќе го вклучи името на модулот што сакате да го отстраните, како што е Remove Module1.
 4. На прашањето дали сакате да го извезете модулот пред да го отстраните, кликнете на Не.
 5. Повторете ги чекорите 2 до 4 за сите други модули што сакате да ги отстраните.
 6. Затворете го уредникот VBA.

Забелешка: Ако сакате да знаете како да ги користите макроата опишани на оваа страница (или на која било друга страница на страниците на ExcelTips ), подготвив посебна страница која вклучува корисни информации. Кликнете овде за да ја отворите таа посебна страница во ново јазиче на прелистувачот. ExcelTips е вашиот извор за исплатлива обука за Microsoft Excel.
Овој совет (2713) се однесува на Microsoft Excel 97, 2000, 2002 и 2003 година. Можете да најдете верзија на овој совет за интерфејсот со лента на Excel (Excel 2007 и понова верзија) овде: Отстранување на сите макроа .

Био на авторот

Ален Вајат е меѓународно признат автор со повеќе од 50 книги и бројни написи во списанија. Тој е претседател на Sharon Parq Associates, компанија за компјутерски и издавачки услуги. Дознајте повеќе за Ален…

ПОВЕЌЕ ОД АЛЕН

Прилагодување на големината на графиконот Ако немате инсталирано Excel на вашиот систем, Microsoft Graph е практичен начин да креирате едноставни графикони за вашите… Откријте повеќе Зачувување на работна книга со преглед Кога ги зачувувате вашите работни книги, Excel може да зачува и слика за преглед (слика) што може да се прикаже во дијалогот Отвори… Откријте повеќе Користење на алатката за информации за системот Треба да ја подигнете хаубата и да ја погледнете внатрешната работа на Windows? Едно место каде што можете лесно да го направите тоа е преку системот… Откријте повеќе Сеопфатен VBA водич Visual Basic за апликации (VBA) е јазикот што се користи за пишување макроа во сите програми на Office. Овој целосен водич ги покажува и професионалците и почетниците како да го совладаат VBA за да го приспособат целиот пакет на Office за нивните потреби. Проверете го совладувањето на VBA за Office 2010 денес!

Повеќе ExcelTips (мени)

Наоѓање работни книги што содржат макроа Работните книги може да содржат макроа или не. Целосно зависи од вас дали ќе го направат тоа или не, но во некое идно време може да… Откријте повеќе Автоматско отворање макро работни книги кога се користи копче за кратенка Кликнете на копче на лентата со алатки и Excel ќе отиде толку далеку што ќе отвори друга работна книга за да изврши макро поврзано… Откријте повеќе Работа додека работи макро Ако имате макро на кое му треба долго време за обработка на работна книга, можеби ќе сакате да продолжите да работите во Excel додека… Откријте повеќе

Претплатете се

БЕСПЛАТНА УСЛУГА: Добивајте вакви совети секоја недела во ExcelTips, бесплатен билтен за продуктивност. Внесете ја вашата адреса и кликнете „Претплати се“. Погледнете го најновиот билтен.

Најнови совети

Линкови и споделување

Макроата обезбедуваат одличен начин за автоматизирање на повторливите задачи. На овој начин, тие помагаат брзо да се завршат работите, но може да има моменти кога сакате да ги отстраните макроата од работната книга.
На пример, обично е добра идеја да ги избришете макроата што повеќе не ви се потребни. Ова ја прави вашата листа со макроа помала. Така, станува полесно да ги прегледате макроата што ви се потребни. Покрај тоа, ја задржува големината на датотеката на вашата работна книга мала и ја оптимизира брзината. Во ова упатство, ќе погледнеме 3 едноставни начини за отстранување макроа од работна книга на Excel .

 • Метод 1: Отстранете ги сите макроа со зачувување на работната книга во формат XLSX
 • Метод 2: Отстранете ги макроата користејќи го полето за дијалог за макро
 • Метод 3: Отстранете ги макроата користејќи го уредувачот на Visual Basic

Метод 1: Отстранете ги сите макроа со зачувување на работната книга во формат XLSX

Ако сте искусен макро корисник, можеби сте свесни дека единствените датотеки на Excel што можат да чуваат макроа се оние од форматите XLSM и XLSB (или постариот формат XLS). Како таква, ако ја зачувате работната книга на Excel во XLSX или кој било друг формат за тоа прашање, вашите макроа ќе бидат избришани или изгубени. Лесен начин да ги отстраните сите макроа од работната книга со формат XLSM или XLSB е да ја зачувате како XLSX и потоа да го избришете оригиналот доколку е потребно (или да го чувате како резервна копија доколку е потребно). Добрата работа во врска со овој метод е што сè уште можете да се држите за оригиналниот документ што ги содржи макроата, во случај да мислите дека можеби ќе ви требаат подоцна. За да зачувате работна книга како XLSX, еве ги чекорите што треба да ги следите:

 1. Отворете ја датотеката XLSM или XLSB што ги содржи макроата.
 2. Кликнете на табулаторот Датотека .
 3. Изберете Save As од опциите на левата странична лента (ако сте на постари верзии на Excel, изберете Save As од менито File ).
 4. Изберете ја папката каде што сакате да ја зачувате новата датотека.
 5. Ова ќе го отвори полето за дијалог Зачувај како . Во полето до „ Име на датотека “, напишете го името што сакате да го дадете на новата датотека.
 6. Во полето до „ Зачувај како тип“ , кликнете на паѓачката стрелка.
 7. Од паѓачкото мени што се појавува, изберете Excel Workbook .
 8. Кликнете Зачувај .Зачувајте го Excel како работна книга xlsx за да ги отстраните сите макроа
 9. Вашата работна книга сега ќе биде зачувана со ново име и во формат XLSX.
 10. Ако сега го изберете копчето Макро од картичката Програмер , ќе најдете празна листа со макроа во полето за дијалог Макроа. Ова значи дека нема повеќе макроа во оваа нова работна книга.По бришењето на сите макроа, полето за дијалог за макро празно
 11. Сега можете да изберете или да ја избришете оригиналната датотека што ги содржи макроата или да ја чувате како резервна копија, во случај да ви треба во иднина.

Горенаведените чекори ќе ги отстранат сите макроа од ново зачуваната датотека. Овој метод не е погоден ако сакате само да отстраните одредени макроа и да ги задржите останатите. За тоа, користете ги методите прикажани во следниот дел. Забелешка : Можете исто така да изберете да ја именувате новата датотека XLSX со истото име како и оригиналот. Ова нема да предизвика никакви проблеми бидејќи продолжувањето на новата датотека ќе се разликува од оригиналот.

Метод 2: Отстранете ги макроата користејќи го полето за дијалог за макро

Дијалошкото поле за макро на Excel, исто така, обезбедува убав интерфејс кој ќе ви помогне да постигнете различни задачи што вклучуваат макроа. Можете да го користите за да креирате, стартувате, уредувате, дебагирате и бришете повеќе макроа директно од прозорецот на вашиот работен лист. За да избришете едно или повеќе макроа од вашата работна книга, следете ги овие чекори:

 1. Од табулаторот View , изберете го копчето Макроа (под групата Макроа ). Алтернативно, можете да кликнете на картичката Програмер и да го изберете копчето Макроа (под групата Код ).Кликнете на опцијата макроа
 2. Ова ќе го отвори прозорецот за дијалог Макро . Ќе го видите списокот со сите макроа во списокот на левата страна од полето за дијалог. Можете да избришете едно, сите или повеќе макроа од вашата работна книга.
 3. За да избришете едно макро, само изберете го макрото што сакате да го избришете. За да избришете повеќе макроа, притиснете го копчето CTRL и изберете ги макроата што сакате да ги избришете. За да ги избришете сите макроа, едноставно изберете го првото макро, притиснете го копчето SHIFT и изберете го последното име на макрото.
 4. Притиснете го копчето Избриши на десната страна од полето за дијалог.Изберете ги сите макроа и избришете
 5. На прашањето дали сте сигурни дека сакате да ги избришете избраните макроа, кликнете на Да .
 6. Треба да ги најдете сите избрани макроа избришани од списокот.Макро1 е избришан

Забелешка: Ако не ги гледате сите макроа што сакате да ги избришете во полето за дијалог Макроа , тие веројатно се зачувани во некоја друга работна книга. Изберете ја паѓачката стрелка во полето до „ Влез макроа“. Изберете ги опциите Сите отворени работни книги . Ова треба да прикажува макроа во сите работни книги што се моментално отворени.

Што е со скриените макроа во лична макро работна книга?

Ако имате макроа во лична работна книга за макро, ќе откриете дека не е можно да ги избришете, бидејќи тие се стандардно скриени. За да избришете макроа од вашата лична работна книга за макро, прво треба да ги откријат пред да се обидете да ги избришете. За да ги откриете и избришете макроата од вашата лична работна книга за макро, следете ги овие чекори:

 1. Изберете „Откриј“ од табулаторот „ Прикажи “, под групата „ Прозорец “.
 2. Ова ќе го отвори прозорецот за дијалог Откриј . Изберете ја вашата лична макро работна книга од списокот со скриени работни книги.
 3. Кликнете на ОК. Ова ќе ја открие вашата лична макро работна книга.
 4. Сега можете да ги избришете потребните макроа со следење на чекорите од 1 до 6 од Методот 2.

Метод 3: Отстранете ги макроата користејќи го уредувачот на Visual Basic

Конечно, третиот начин за отстранување на макроата во Excel е преку уредувачот на Visual Basic . Ова е областа каде што го правите вашето вистинско кодирање и макро развој. За да избришете макроа со уредувачот на Visual Basic , следете ги овие чекори:

 1. Од табулаторот Developer , изберете Visual Basic , под групата Code . Ова ќе го отвори уредникот на Visual Basic. Алтернативно, можете директно да го отворите со притискање на копчињата ALT+F11 на тастатурата.кликнете на Visual Basic
 2. Во прозорецот за уредувач на Visual Basic, треба да видите кутија со алатки Project Explorer што содржи листа на сите ваши VBA проекти, модули и макроа. Ако не ја гледате оваа кутија со алатки, изберете Project Explorer од менито View на врвот на прозорецот на Visual Basic Editor.Алатник за проектен истражувач
 3. Изберете го макрото што сакате да го избришете, кликнете со десното копче на вашиот избор и кликнете Отстрани од контекстното мени што се појавува.
 4. На прашањето дали сакате да го извезете модулот пред да го отстраните, кликнете на Не .
 5. Повторете ги чекорите 3 и 4 за сите други модули што сакате да ги избришете.
 6. Откако ќе се избришат сите потребни модули, затворете го уредникот VBA.Проект истражувач - макрото е избришано

На овој начин, можете да избришете макроа од која било работна книга. Во ова упатство, ви покажавме три едноставни начини да избришете едно, повеќе од еднаш или сите макроа од работните работни книги на Excel. Се надеваме дека ви беа корисни и лесни за примена. Други упатства за Excel што можеби ќе ви се допаднат:

 • Користење на Application.EnableEvents во VBA во Excel (објаснето со примери)
 • Како да се врати текстуалната низа во Excel (со користење на формула и VBA)
 • Зошто Excel се отвора при стартување (и како да го запрете)
 • Како да се отстранат хиперврските во Excel
 • Како да се отстранат запирките во Excel (од броеви или текстуална низа)
 • Како да го зачувате изборот во Excel како PDF
 • Која е локацијата на личната работна книга на Excel?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *