Композитори

Композиторите создаваат нова музика преку примена на музичка теорија и тонски хармонии. Тие можат да пишуваат песни за популарни изведувачи, да пишуваат џинглови за реклами или да организираат музика за филмови и телевизиски програми. Композиторите можат да работат во одреден жанр, како што се класична, џез или рок. Многумина се самовработени и се соочуваат со голема конкуренција во оваа област.

Кариерни вештини и информации

Ниво на степен Универзитетска диплома; магистерски се препорачува за напредување
Поле за степен Музичка композиција
Искуство Композиторите обично тренираат да работат на терен почнувајќи од млада возраст
Клучни вештини Дисциплина, комуникација, упорност и музичка способност
Просечна плата (2020) 52.250 долари (за музички директори и композитори)

Извор: Бирото за статистика на трудот на САД Клучните кариерни вештини за композиторите вклучуваат дисциплина, музичка способност (се разбира) и упорност. Американското биро за статистика на трудот (BLS) известува дека просечната годишна плата за музичките композитори и режисери во мај 2018 година била 49.630 американски долари. Се очекуваше можностите за вработување да се зголемат за 1%, или побавно од просекот, помеѓу 2018 и 2028 година. Иако компонирањето може да се одвива на безброј локации, можностите можеби се најсветли во близина на големите метрополи.

Чекор 1: Рани музички вештини

За да можат да создаваат музика, композиторите треба да бидат запознаени со музичката теорија и да разберат како звучат различни инструменти заедно. Претпоставените композитори можеби ќе сакаат да учествуваат во хорови, концерти, бендови, соло изведби и мјузикли за време на нивните формативни години за да им помогнат да развијат аудиска компетентност. Дополнително, можеби ќе сакаат да научат како да свират инструменти, како пијано или виолина, за да можат да користат инструментални помагала при компонирање музика. Совет за успех:

 • Размислете за музички камп. Камповите дизајнирани за млади луѓе со музички способности можат да помогнат во зајакнувањето на музичките вештини и обично обезбедуваат часови и лекции за оние на различни нивоа. Тие, исто така, може да им дадат можност на амбициозните композитори да создаваат оригинални дела за изведби на кампот.

Чекор 2: Образование

Според Бирото за статистика на трудот на САД (BLS), композиторите обично имаат потреба од диплома; сепак, оние кои сакаат да компонираат популарна музика обично не треба да исполнуваат специфични барања за образование. Аспиративните композитори можеби ќе сакаат да се специјализираат за теми како композиција, пишување песни или бодирање филмови. Програмите за композиција често вклучуваат предмети за музичка анализа и историја, композициски техники, обука за уши и спроведување. Повеќето колеџи и конзерваториуми бараат од кандидатите да се слушаат и да интервјуираат со членовите на факултетот. Претпоставените композитори, исто така, можеби ќе треба да ги предадат своите композиции и партитури за евалуација или дури и да разговараат за нивните композиции додека се на аудиција. Некои конзерваториуми не бараат стандардизирани резултати од тестовите за прием, а многу музички училишта прифаќаат студенти врз основа на нивните музички вештини и потекло, наместо на академски достигнувања. Совет за успех:

 • Учествувајте во стажирање. Поради конкурентноста на полето, амбициозните композитори би можеле да ги следат програмите за практикантска работа понудени од нивните универзитети или конзерваториуми за да стекнат искуство со работа со композитори и персонал. Практиканти и привремени работни места, исто така, може да им помогнат на студентите да изградат мрежа на контакти со музички продуценти, дискографски компании, рекламни агенции и други индустриски професионалци.

Чекор 3: Кариерно советување

Композиторите можат да создаваат музика за филмови, телевизиски програми и реклами; предаваат; или пишувајте песни за изведувачи или музички продукции. Тие, исто така, може да надгледуваат други композитори за време на процесот на снимање или да склучуваат договор со изведувачите. Некои композитори може да работат како музички маркетери или терапевти, продуценти, изведувачи или диригенти. Поради разновидноста на опции за кариера отворени за композиторите, средбата со советник за кариера може да им помогне на студентите да создадат мапа за продолжување на нивните кариери. Некои колеџи и универзитети обезбедуваат дури и кариерно советување за да им помогнат на студентите да добијат работа по дипломирањето.

Чекор 4: Дипломско образование

Композиторите заинтересирани за предавање или стекнување напредна обука можат да продолжат со магистерски или докторски програми во композиција или сродни области, кои имаат тенденција да се фокусираат на напредно истражување и анализа. Студентите на докторски програми обично пишуваат и бранат дисертации кои се однесуваат на нивната специјализација. Запомнете: ќе ви треба рано изложување на музика и диплома за композиција, пишување песни, правење филмови или друга поврзана насока за да работите како композитор . Музичките композитори и режисери заработуваат средна плата од 52.250 американски долари, заклучно со мај 2020 година.
Прескокнете до содржината
Лого на професионални композитори

Како да станете музички композитор (Водич за успех)

Дали сакате да научите како да станете професионален музички композитор? Како да ги земете вашите вештини, вашето знаење и вашето искуство во музиката и да заработите пари за да изградите кариера како композитор. Како да станете музички композиторДозволете ми да ве прашам ова: Дали е ова она што навистина го сакате? Успешна кариера во музиката? Па, тогаш имам добри вести за вас, бидејќи сега ќе споделам целосен водич кој ќе ви помогне да ја започнете, развивате и израмнувате вашата кариера како композитор. Го направив овој водич за вас, врз основа на самите работи кои ми помогнаа, на моето професионално патување во музиката.

Мојата приказна и патување во музиката

Здраво, јас се викам Мајк, а јас сум композитор. Само. Допаѓа. Вие. Почнав да компонира и да продуцира музика уште во 1998 година, но ми требаа многу години пред да одлучам да го следам мојот сон, да работам со музика со полно работно време. Веројатно не се разликувам толку од тебе. Имав многу здодевни работи низ годините, само за да заработам за живот, а сонот за музичка кариера секогаш го имав во задниот дел на мојот ум и во сржта на моето срце и душа. Дали и вие го имате овој сон?

Мора да го изберете вашиот сон

Еден ден едноставно решив да влезам во целост. Направив активен избор да го следам мојот вистински сон и не гледај назад. Отидов директно кај мојот шеф и ја напуштив работата. Го направив ова без да заработам доволно пари од мојата музичка кариера. Што значи дека всушност губев пари секој месец и морав да живеам евтино и да земам од мојата штедна книшка.

Вашата мотивација е сè

Не препорачувам да го правите тоа што го направив, но ви ја раскажувам оваа приказна затоа што сакам да покажам колку вашата вистинска страст и желба значат за вашиот успех. Го направив мојот избор, затоа што едноставно не можев да продолжам да го туркам мојот вистински сон настрана! Она што ќе ве натера или да успеете или да не успеете, според мое скромно мислење, се заснова на вашата мотивација, посветеност и вашата страст за правење музика, за работа на вашиот бизнис, вмрежување, маркетинг и сè друго што оди во кариерата како музички композитор. …секој ден!

Дефинирајте ја вашата иднина во музиката

Пред да станете успешни во музиката, треба да дефинирате што тоа навистина значи за вас. Кои се вашите долгорочни цели и вашата дестинација од соништата како музички композитор? Најдоброто нешто за вас е да седнете и длабоко да размислите кои се вашите вистински соништа и цели во музиката. Ова не е нешто што треба да го сфатите лесно, бидејќи овде зборуваме за вашата иднина.

Бидете оптимисти и реални

Треба да бидете и оптимисти и реални во исто време. Ова може да звучи контрадикторно, но искрено верувам дека можете да бидете и двете. Секако, ако кажам дека сакам да станам успешен како Моцарт, и дека мојата музика се памети и свири со векови, тоа не е баш реално. Мора да најдете баланс во кој и двајцата верувате, а сепак да најдете голем предизвик. Дозволете ми да ви дадам практичен пример за оваа рамнотежа.

Моите цели и соништа во музиката

Моите цели и соништа во музиката се: да остварам приход со полно работно време како професионален композитор, како од прилагодена музика за проекти, така и од лиценцирање музика и авторски права. Сакам да заработам и како дизајнер на звук, како за свирки за дизајн на звук, така и за продажба на мои сопствени збирки и библиотеки. Конечно, сакам да заработам и како уметник, со тоа што ќе го изградам мојот бренд за уметници и ќе ја пренесувам мојата музика од многу луѓе на сите главни платформи. Сè на сè, сметам дека моите цели се многу предизвикувачки. Но, исто така чувствувам дека можам да ги постигнам со напорна работа секој ден за да направам чекори напред и да се доближам до мојата дестинација од соништата.

Преземете акција за вашите соништа

Сега е твој ред. Одвојте време за вистински да ја замислите иднината што ја сакате за себе во музиката. И кога ќе почувствувате дека имате јасна визија, слика во вашата глава за иднината кон која сакате да работите во музиката, запишете ја таа визија на парче хартија. Погрижете се да ги читате вашите цели секој ден, за постојано да се потсетувате на она што толку напорно работите да го постигнете. И, исто така, следете го вашиот напредок во сите најважни делови од вашето професионално патување, секоја недела. Ова ќе биде вашата мотивација за успех што ќе ви даде енергија да продолжите да одите напред.

Дали сте спремни да отидете на сите?

Сега, пред да продолжите, сакам да се запрашате: дали сте подготвени да влезете во сите? Дали сте подготвени да го следите вашиот сон за професионална кариера во музиката, како композитор, продуцент и уметник? Ако кажете да: започнете го вашето патување, веднаш!

Како да заработите пари во музиката?

Како можете да заработите пари од вашите вештини, искуство и знаење во музиката? Не мора сè да биде за компонирање музика. Всушност, сумирав 7 главни полиња од кои можете да заработите пари, но сигурен сум дека можете да најдете уште повеќе ако нурнете подлабоко. Еве одиме:

Поле 1 – Музичка композиција

Компонирањето музика и вршењето на различни видови композициски работи е секако стандардниот начин на заработка како композитор. Еве неколку примери:

 • Составете приспособена музика за клиенти
 • Состави за музички библиотеки
 • Оркестрира, нотира, препишува и аранжира музика

Поле 2 – Музичка продукција

Производството на музика на други уметници и вршењето на различни видови на музичка продукција работа на клиентите е уште еден заеднички пат да се живее во музиката. Еве неколку примери:

 • Музички продуцент: Мешање и продукција на музика
 • Инженер за снимање: Снимајте во студио или на терен
 • Mastering Engineer: Mastering Music Productions

Поле 3 – Музичка изведба

Свирењето свирки и изведувањето во живо како уметник за обожавателите е класичен пат на приходи во музиката што исто така го гради вашиот личен бренд од изложеноста. На пример:

 • Репродукција на сопствени емисии во живо
 • Резервирани свирки и специјални настани
 • Договорен музичар во оркестар, бенд, клуб, ресторан итн.
 • Студио сесија Музичар
 • Пренос во живо: изведување на вашата музика и обвивки

Поле 4 – Музичко образование

Луѓето секогаш ќе треба да учат, да се развиваат, да ги развиваат своите знаења и вештини. Затоа образованието е уште едно големо поле во музиката. На пример:

 • Настава во училиште
 • Одржувајте приватни часови лично
 • Научете еден-на-еден онлајн
 • Креирајте онлајн курсеви
 • Пишувајте книги или е-книги
 • Пишувај за весник
 • Пишувајте за онлајн магазин
 • Пишувајте за блог

Поле 5 – Дизајн на звук

Ако имате вештини за снимање, обликување и создавање звуци: од снимање звуци во студио или на терен, до правење на синтисајзер или инструмент…тогаш дизајнот на звук може да биде интересно поле за вас. Еве неколку примери:

 • Дизајн на звук за музика
 • Фоли Дизајн на звук за медиуми
 • Дизајн на звук за примероци на библиотеки и звучни банки
 • Дизајн на звук за претходно поставени инструменти
 • Дизајн на звук за производи и корисничко искуство

Поле 6 – Поддршка од вентилаторот

Ако сте изградиле база на обожаватели како музички изведувач, имате многу начини да им дозволите на вашите обожаватели да го поддржат вашето патување. На пример:

 • Дистрибуирање на вашата музика на платформи за онлајн стриминг
 • Прегледи на видео на вашиот канал на YouTube за да добиете приход од реклами
 • Добијте донации од обожаватели од онлајн услуги
 • Продавајте стока на вашите обожаватели

Поле 7 – Музички инфлуенсер

Ако развиете присуство на интернет како уметник, со сопствен бренд и изградите следбеници…тогаш имате голем потенцијал да заработите пари како инфлуенсер онлајн. На пример:

 • Заработете пари од реклами
 • Заработете пари од спонзори
 • Заработете пари од зделки за брендови
 • Заработете пари како партнер

Тоа се 7 главни полиња во кои можете да заработите пари како музички композитор, продуцент и уметник. Ајде да ги сумираме сите:

 • Музичка композиција
 • Музичка продукција
 • Музичка изведба
 • Музичко образование
 • Дизајн на звук
 • Поддршка од фановите
 • Музички инфлуенсер

Сега преземете акција

Дали сте подготвени да ги зголемите приходите во музиката? Време е да ги искористите сите ваши искуства, вештини и знаења како композитор, продуцент и уметник.

Создадете многу текови на приходи

Јас лично го најдов најдобриот начин да заработам за живот во музиката, е да создадам многу приливи. Затоа што искрено, ако се фокусирате само на едно од овие главни полиња, ќе ви биде многу тешко да заработите доволно пари секој месец. Но, исто така е тешко да се остане во чекор со секое големо поле на приход. Затоа, одлучете на кои полиња сакате да се фокусирате и креирајте акционен план за секоја патека.

Следете ги вашите текови на приходи

Создадов табела за следење на сите мои текови на приходи, со колона за секој поединечен прилив на приход. На пример: една колона за секоја музичка библиотека во која ја имате вашата музика, друга колона за хонорарите што ги добивате од вашата PRO, друга колона за вашите сопствени свирки за компонирање, колона за приходите од дистрибуција на музика итн. И ова го правам на месечно ниво, значи еден ред е еден месец. Ова го олеснува следењето на сите поединечни текови на приход, како и вкупниот приход месечно. Сметам дека следењето на сите ваши текови на приходи не само што е супер мотивирачко, туку и ве турка напред, бидејќи сакате да ги зголемите тие бројки, и што е најважно: вкупниот приход што го остварувате секој месец од вашата музичка кариера. Затоа, повелете и креирајте ваш сопствен следеч за текови на приход токму сега, и погрижете се да го проверувате редовно и да го ажурирате секој месец. Повторно, препорачувам да користите табела за ова. Јас лично користам Google Sheets за да можам да пристапам директно во мојот веб-прелистувач. Среќно, сега да ја продолжиме вашата епска авантура во музиката!

Изградете ја вашата палета на звук

Едно нешто што го научив како композитор и продуцент е дека од суштинско значење е да имате целосен и брз пристап до сите звуци што ви се потребни, за сите видови музика што сакате да ги компонирате. Во спротивно едноставно ќе заглавите среде производство.

Изградете го вашиот композиторски пакет

Ова значи дека треба да инвестирате во додатоци за инструменти и ефекти, библиотеки со примероци, претходно поставени банки, циклуси и примероци на звук. Треба да ја покриете секоја боја на звук, за да можете да компонирате музика во сите жанрови и стилови што ги сакате. Примери на приклучоци и библиотеки за примероци:

 • Комплети за акустични тапани
 • Електронски комплети за тапани
 • Кино перкусии
 • Етнички перкусии
 • Бас: електричен, акустичен и синт
 • Клучеви: пијана, електрични пијана и оргули
 • Гитари: акустични и електрични
 • Оркестарски гудачки, дувачки и дрвени дувачки
 • Хорови и вокали
 • Синтисајзери

Примери на колекции на примероци:

 • Ударни: клоци, замки, хи-шешири и кимвали
 • Акценти: плескање, тапкање и стоп
 • Посети: бумови, грмотевици, експлозии и удари
 • Транзиции: кревачи, спуштања, шумови и обратни звуци
 • Амбиент: звучни пејзажи, текстури и дронови

Сега останува на вас да ја изградите вашата композиторска палета на звук онака како што сакате. Препорачувам да одите на квалитет пред квантитет. Среќно и забавувајте се со градење и проширување на вашата палета на звук.

Направете свој сопствен систем

Неопходно е да ви биде лесно да го пронајдете звукот што ви треба, токму во моментот кога ви е потребен. Како? Со креирање на сопствен систем. Затоа што единствениот начин на кој вие лично ќе ги најдете вашите софтверски инструменти, звучни библиотеки, меморирани поставки, ефекти, циклуси и примероци на лесен и брз начин: е да создадете сопствен систем каде што категоризирате и структурирате сè за да одговара на вашиот личен работен тек.

Вашата банка за примероци

Ви препорачувам да креирате папка на вашиот компјутер и да ја именувате нешто како „My Sound Bank“. Потоа креирате потпапки за секоја категорија на звук и ги именувате и структурирате сите овие подпапки на начин на кој сакате. Затоа што вашиот работен тек треба да се синхронизира со вашиот начин на размислување и работа. Следно, го додавате секој од вашите примероци на звук во соодветната под-папка во системот на банкарски примероци. Ако користите јамки, треба да го повторите истиот процес, но за друга главна папка наречена на пример: „My Loop Bank“.

Вашата однапред поставена банка

Многу DAW имаат начин да ги организираат вашите омилени поставки за вашите приклучоци и библиотеки со примероци. Ова го олеснува брзото пристапување до нив, наместо да го барате и отворате конкретниот приклучок, а потоа да одите во сопствениот претходно поставен менаџер. На пример: во Logic Pro X, можам да ги зачувам моите омилени поставки за инструменти во Библиотеката, а претходно поставеното ќе го вклучи специфичниот приклучок, претходно поставената поставеност во приклучокот, па дури и целиот синџир на канали со сите вметнувачки ефекти. Тоа не само што е практично и практично, туку и супер ефикасно кога ја компонирате и произведувате вашата песна. Главната поента е да имате брз и лесен пристап до вашата целосна палета на звук на композиторот. Ова значи: претходно поставените приклучоци за инструменти и библиотеки за примероци, како и сите ваши примероци на звук.

Сега изградете ја вашата композиторска палета на звук

Одлично! Сега е време да преземете акција и да започнете да ја градите сопствената палета на звук на композиторот. Исто така, погрижете се да создадете свој личен систем за вашата банка за звук, со сите примероци и циклуси што ги поседувате, како и со сите ваши претходно поставени.

Развијте ги вашите композиторски вештини

Составувањето музика секогаш ќе биде повеќе за вашите вештини во споредба со вашите алатки. Да појаснам. Ако сакате да станете професионален композитор, секако важно е да користите висококвалитетни приклучоци, библиотеки за примероци, ефекти и звуци. Сепак, многу поважно е да ги подобрите своите вештини, знаење и искуство како композитор. Ова значи дека треба постојано да ги израмнувате вашите креативни вештини како создавач на музика. Еве преглед на полињата на кои ви препорачувам да се фокусирате: Музичка теорија На пример: скали, режими, ритам, акорди, хармонија, интервали, тренирање уши и мелодија. Музичка композиција На пример: раскажување приказни, емоции, изразување, енергија, оркестрација и аранжман. Музичка продукција На пример: Снимање, мешање, автоматизација и мастеринг. Дизајн на звук На пример: Синтеза, Обликување на звук, Слојување, Модулација и Автоматизација. Изведба На пример: Вашите вештини за клавир и MIDI тастатура плус изведување различни инструменти.

Сега израмнете ги вашите композиторски вештини

Треба да направите активен избор, да вежбате и да се подобрувате на сите овие главни полиња, секој ден. Сите тие ќе придонесат за вашата професионална кариера како композитор. Во основа: со совладување на сите овие полиња ќе можете да ги раскажувате вашите музички приказни токму онака како што ја слушате музиката во вашата глава. И ќе можете да ги изразите емоциите, енергијата, акцијата и расположението со совршена прецизност.

Креирајте го вашиот професионален бренд

Што е брендирање и зошто е толку неверојатно важно? Брендот во основа е како личност. Тоа го прави вашиот бизнис препознатлив и незаборавен. Брендот исто така може да ги натера луѓето да се поврзат на подлабоко ниво. Особено со добар слоган, јасна визија, вашето „зошто“, вашата приказна. Вашиот бренд треба да ги натера луѓето да се сеќаваат, да се чувствуваат и да се грижат повеќе за вашиот бизнис. Добро дизајниран и имплементиран бренд ќе ви помогне да стекнете авторитет, да го зголемите професионалниот изглед и на крајот да добиете повеќе проекти и клиенти.

Како да го креирате вашиот бренд?

Како создавате сопствен бренд, како композитор и музички уметник? Во основа, тоа е процес од 3 чекори: Визија, Дефиниција, Создавање. Вие сте одговорни за визијата и дефиницијата на вашиот комплетен бренд и бизнис. Конечно, време е за чекорот на креирање, дизајнот и имплементацијата на сите поединечни елементи на брендирање.

Совети за создавање на вашиот бренд

Брендирањето е толку важен аспект на вашиот бизнис што препорачувам да добиете помош околу дизајнот. Се разбира, треба сами да креирате визија и дефиниција за секој елемент на брендирање, а исто така да опишете како сакате да го дизајнирате вашиот бренд. Графички дизајнер може да ви помогне да креирате професионални елементи за брендирање кои ќе одат со вашата визија. Особено вашата тема во боја, вашето логотип и вашата веб-страница се клучни за да се постигне правилно. Сакате да бидете сигурни дека вашиот бренд се смета за професионален, дека вашите дизајни се конзистентни со вашиот бренд, дека стекнете авторитет и дека вашиот бренд е незаборавен. Ова е она што е брендирање.

Брендирање – 10 моќни упатства

Еве ги моите топ 10 упатства за создавање сопствен професионален бренд како музички композитор и уметник.

 1. Дизајн со визија : Сите дизајни треба да се засноваат на вашата визија и дефиниција за вашиот бренд.
 2. Доследноста е клучот : Вашиот бренд е како лик во филм. Погрижете се секогаш да останете „во карактерот“.
 3. Помалку е повеќе : Не додавајте премногу. Едноставноста е моќна. Особено во дизајнот.
 4. Спроведување со внимание : Не претерувајте со вашето брендирање кога го користите во пракса.
 5. Бидете уникатни : Но, не обидувајте се да бидете оригинални во секој аспект. Тоа е „целата слика“ која треба да биде единствена.
 6. Сопственик на вашето име : поседувајте го името на вашиот бренд на доменот на вашата веб-страница, сите важни сметки на социјалните медиуми итн.
 7. Врска назад дома : целото ваше онлајн присуство треба да се поврзе назад до вашата веб-страница, домот на вашиот бренд.
 8. Променете се полека : Сè во животот се менува со текот на времето. Дури и вашиот бренд. Но, направете го тоа бавен, постепен процес.
 9. Фокусирајте се на Како и зошто : Како кажувате нешто и зошто…секогаш има поголемо влијание од она што го кажувате.
 10. Секогаш бренд : Секаде каде што го претставувате вашиот бизнис и вашата музика: погрижете се да го користите вашето брендирање.

Каде да го користите вашиот бренд

Сега каде треба да аплицирате и да го користите вашиот бренд во пракса? Па, вашиот бренд е личноста, карактерот, дизајнот, стилот и претставувањето на вашиот бизнис. Но, каде точно? Во основа секаде каде што е присутен вашиот бизнис. Но, сакам да ви дадам неколку практични примери. Еве некои од најважните места за примена и користење на елементите за брендирање:

 • Твојот веб-сајт
 • Вашите социјални медиуми
 • Вашите музички платформи
 • Вашите видеа
 • Вашата графика
 • Вашите PDF датотеки
 • Вашите отпечатоци
 • Вашите е-пошта

Создадете ги сите ваши елементи за брендирање

Еве го мојот целосен брз водич за сите суштински елементи за брендирање што ви препорачувам да ги креирате и дефинирате за вашиот сопствен професионален бренд како музички композитор, продуцент и уметник:

 • Име на брендот = Вистинското име на вашиот бренд
 • Стил на бренд = Личност и карактер на брендот. Опишете го стилот на вашиот бренд.
 • Бренд приказна = Почеток, зошто и визија на вашиот бренд.
 • Слоган за бренд = реченица што го претставува вашиот бренд. Пр: Идеја, визија или мисија.
 • Звук на брендот = Звукот со потпис на вашиот бренд. Во суштина: стил(ите) на музика по кои сакате да бидете познати.
 • Бои на брендот = Темата на бојата на вашиот бренд. Вашата палета на бои.
 • Фонт на брендот = Примарниот фонт на вашиот бренд.
 • Јазик на брендот = Како комуницирате, вашиот стил на јазик и специфични зборови за брендот.
 • Логотип на бренд = Визуелно претставување на вашиот бренд во наједноставна форма.
 • Аватар на брендот = Малата слика што ќе го претставува вашиот бренд на интернет, како слика на вашиот профил (слика на аватар).
 • Фотографии на брендот = Официјалните фотографии што ќе ве претставуваат вас и вашиот бренд.

Направете го вашиот комплетен професионален бренд

Сега дојде време, вие да преземете акција. Поминете низ списокот на елементи за брендирање. Создадете ја вашата визија и мисија за секој од нив. Конечно дизајнирајте и дефинирајте го секој елемент за брендирање чекор по чекор. Или сами, или со помош на графички дизајнер. Крајниот резултат ќе стане ваш комплетен професионален бренд.

Зачувајте и резервирајте ги сите елементи за брендирање

Препорачувам да зачувате сè во една главна папка на вашиот компјутер, плус на услугата облак за резервна копија. Среќно создавање на сопствен бренд. Тоа ќе биде од суштинско значење за унапредување на вашата професионална кариера и бизнис, како композитор!

Пазарирајте се како композитор

Маркетингот е еден од најважните аспекти на секој вид на бизнис. И како професионален композитор, вие водите сопствен бизнис. Вие сте хонорарец, и во основа онлајн-претприемач. Но, сепак толку многу креативни уметници не успеваат да се фокусираат на овој неверојатно важен дел од нивната професионална музичка кариера. Не треба да ја правите таа грешка.

Живееме во онлајн свет

Во старите денови, многу пред интернетот, едноставно моравте да го поставите вашиот бизнис на добра локација каде што вашите потенцијални клиенти и клиенти ќе дојдат кај вас. А најоддалечениот аспект на маркетингот беше рекламирањето во старите медиуми: како весници, радио и ТВ. Денес живееме во глобален и поврзан свет. „Онлајн свет“. Веќе не е доволно едноставно да се биде присутен на добра локација. Треба да изградите онлајн средства и платформи: да го пласирате вашиот бренд, бизнис, производи и услуги за да можат вашите потенцијални клиенти и клиенти да дознаат за вас.

Маркетинг базиран на вредност

Сметам дека бесплатниот и органски маркетинг е најдобар вид. Ова е местото каде што давате доволно вредност за луѓето да сакаат да слушнат од вас. На пример, тоа може да биде правење видеа на YouTube, пишување интересни објави на блогови и така натаму. Запомнете го ова важно правило: маркетингот НЕ е спамирање. Затоа, секогаш кога правите каков било вид маркетинг или промотивни активности, погрижете се секогаш да давате вредност за публиката.

Изградете ги вашите маркетинг средства

Еве список на маркетинг платформи или канали што ги препорачувам:

 • Вашата веб-страница : Вашата веб-страница е вашето најважно маркетинг средство. Ви препорачувам да имате блог, вашето портфолио, препораки, форма за контакт и комплет за медиуми и печат.
 • Вашите производи : Без разлика дали обезбедувате платени или бесплатни производи, сите тие се маркетинг средства за вас и вашиот бренд. Се разбира, вашата музика е првото нешто што може да ви падне на ум. Но, тука мислам на други видови производи, кои можат да го изградат вашиот авторитет и присуство на интернет. Како онлајн курсеви, книги, упатства, водичи за PDF и така натаму.
 • Вашата листа на е-пошта : Дозволете им на луѓето да се регистрираат бесплатно, за да добиваат бонус содржина, специјални подароци, вашите најнови ажурирања и специјални понуди.
 • Вашите социјални медиуми : изберете ги вашите омилени платформи и фокусирајте се на споделување колку што можете повеќе вредност, а исто така ангажирајте се со вашите обожаватели и следбеници. Социјалните медиуми можат да бидат добри и за професионални цели на вмрежување.
 • Вашиот канал на YouTube : Сметам дека YouTube е одделен од стандардните платформи за социјални медиуми. Видеата се најмоќната содржина што можете да ја обезбедите, а YouTube особено ги има долгорочните придобивки од тоа што луѓето можат да ги најдат вашите видеа години откако сте ги поставиле.

Работа за кредит

Јас лично не сум љубител на бесплатно извршување на сопствени компонирање работи. Тоа не е лоша работа, но мора да го направите на стратешки начин. Секогаш кога размислувате да работите бесплатно, ви препорачувам внимателно да размислите за тоа, бидејќи тоа лесно може да стане навика и нема да ви ги подобри шансите да добиете високо платени работни места ако премногу се возите во овој воз. Ако навистина преземете свирка за прилагодено компонирање бесплатно: погрижете се да добиете колку што можете повеќе од неа. Добијте убаво пишано сведоштво, вклучувајќи професионална фотографија од клиентот. Затоа што сведоштвата е една од најмоќните форми на маркетинг, особено ако добиете визуелна слика на личноста која ги напишала. Или уште подобро, побарајте видео сведоштво. Исто така, силно препорачувам прво да добиете потпишан договор, каде што се исполнети сите ваши услови за бесплатно извршување на целата оваа работа. Работи како добивање на добар тестамент, целосни кредити во производството и ако е можно: процент од приходот што проектот ќе го донесе.

Криејтив комонс музика

Дури и ако јас лично не сум љубител на бесплатно извршување на прилагодени задачи за компонирање, ја ценам големата моќ на обезбедувањето вредност бесплатно. Но, наместо да работам бесплатна работа за еден клиент, попрво создавам некои песни како креативни заеднички, исто така наречени CC. Creative Commons е формулар за лиценца што во основа им дава дозвола на луѓето бесплатно да ја користат вашата песна во нивниот проект. Постојат неколку видови CC лиценци, со различни видови права и дозволи. Лично јас би препорачал користење на лиценца за CC која овозможува и комерцијална и лична употреба бесплатно, но сепак бара да се припише. Што значи, кога некој ја користи вашата песна, ќе мора да ве заслужи во продукцијата. Поентата да направите некои од вашите нумери достапни како креативни композиции е дека ќе допрете повеќе луѓе со вашите музички композиции и се надеваме дека ќе добиете кредит и линкови назад до вашата веб-страница или портфолиото на композиторот. Некои од луѓето што ги користеле вашите креативни песни, можеби дури и ќе отидат на вашата веб-локација за да ве контактираат за платена работа при компонирање.

Фокусирајте се на вашиот онлајн дом

Вашата веб-страница е главната локација за вашиот бизнис. Онлајн дом за вашиот бренд и вашите производи и услуги како композитор и уметник. Осигурајте се дека сите ваши средства за онлајн маркетинг укажуваат на вашиот дом. Вашата примарна цел е да ги натерате луѓето да одат на вашата веб-страница, бидејќи тоа е единственото место каде што имате целосна контрола. На вашата веб-локација треба да го имате вашето портфолио на композитор, како и страница за вашата приказна и позадина, сведоштва, успешни приказни, форма за контакт со потенцијални клиенти, комплет за медиуми и печат и така натаму. Проверете дали е професионално дизајниран и лесен за навигација.

Плати за промоција

Не треба да го отфрлите стариот добар начин на маркетинг, а тоа е рекламирање на вашите производи и услуги. Всушност, имате неверојатна контрола и моќ за тоа како го насочувате вашето платено рекламирање денес, поради количината на податоци што можете да ги добиете на интернет. На пример на: Google Adwords, YouTube и Facebook. Лично претпочитам маркетинг со содржина базиран на вредност, кој е бесплатен и посакуван. Но, ако размислувате да платите за рекламирање, ви препорачувам да таргетирате висококвалитетна група на луѓе. Тоа значи многу тесна целна публика која е голема веројатност да биде заинтересирана за производите и услугите што ги нудите. Во основа сакате да платите само за да стигнете до потенцијални клиенти и купувачи.

Растете ја вашата мрежа

Вмрежувањето е толку досаден термин, но сепак е една од најважните работи на кои можете да се фокусирате за вашата професионална кариера во музиката. Наместо да го гледам како „вмрежување“, што звучи како да носите костум и вратоврска секој ден, јас повеќе го гледам како да стекнувате пријатели и да посегнувате за да ги запознаете луѓето.

Биди добар човек

Најдобар начин да стекнете пријатели и врски на кое било поле е да бидете вистинска и пријатна личност. Јас лично верувам во моќта на добрината. Никогаш не искористувајте ги предностите на луѓето и секогаш давајте им на другите повеќе отколку што барате за себе. Тоа е начин да се дружат во сите делови од животот. И не грижете се да бидете сакани на сите, бидејќи никој не е. Едноставно бидете дарежливи, љубезни и бидете свои.

Дајте вредност

Сега што можете да направите или да обезбедите, што е вредно за личноста со која сакате да се поврзете? Секој што води бизнис е постојано бомбардиран со спамови, тролови, бесплатни и невистинити. Кога ќе посегнете до некого со кој немате воспоставен однос: размислете како можете да бидете од вредност за таа личност. Бидете професионални, концизни и почитувајте ја вредноста на нивното време. Секогаш фокусирајте се на тоа како можете да им помогнете.

Примери за деловни контакти

Сега кои се луѓето со кои треба да се обидете да се поврзете како професионален композитор. Па, во основа секој што работи или во музичката индустрија или во индустрија на која му е потребна музика за нивните проекти. Еве неколку примери:

 • Колеги професионални композитори
 • Изведувачи (вокалисти, инструменталисти)
 • Сите ваши претходни клиенти
 • Компании за лиценцирање музика
 • Музички супервизори
 • Студиа за снимање
 • Печат и медиуми

Сигурен сум дека можете да смислите многу повеќе категории. Погрижете се да водите добра евиденција за сите ваши деловни контакти и да ги организирате деталите за контакт на начин за да можете лесно и доследно да одржувате контакт со нив. Среќно стекнување пријатели и врски на вашето професионално патување како композитор!

Измерете го вашиот напредок

Создадов главна табела за следење на моето професионално патување во музиката и силно ви препорачувам да го сторите истото. Затоа што она што го мерите на конзистентна основа во секој бизнис, е она на што ќе се фокусирате на подобрување.

Следете го вашето патување

Во мојата табела, која ја нареков „Моето успешно патување“, создадов таб за секој тип на тракер. Првиот таб е местото каде што ги следам сите мои текови на приходи. Вториот таб е местото каде што водам евиденција за сите мои завршени музички продукции, со различни видови спецификации за секоја песна: како темпо, тастатура, удар во минута, севкупни емоции, главен жанр и стил, инструментација, ПРО-број и така натаму. Третиот таб е местото каде што ги имам сите мои професионални деловни контакти, во основа моите пријатели и врски во музичката индустрија итн. Треба да креирате таб за секој важен аспект од вашето професионално патување како композитор. И тогаш треба да бидете сигурни дека ја користите оваа табела на конзистентна основа. Ви препорачувам да го гледате секојдневно и да го ажурирате веднаш штом имате нови податоци. Избрав да користам Google Sheets, бидејќи тогаш ќе можам да ја закачам оваа табела во мојот веб-прелистувач. На овој начин ќе го гледам секогаш кога ќе го отворам мојот веб-прелистувач, кој постојано ќе ме потсетува да го користам и да работам на моето професионално патување во музиката.

Направете табела за вашето патување

Сега преземете акција и креирајте сопствена табела за да ги следите сите важни аспекти од вашата професионална кариера како композитор и уметник. Среќно и натерајте го да го користите секојдневно: за мотивација, за следење на вашиот успех, како и за потсетување да продолжите да работите кон вашата дестинација од соништата.

Совладајте го вашиот работен тек

Она што ќе ве направи успешни во оваа индустрија, без да се изгорите во процесот, е да го оптимизирате вашиот работен тек и продуктивност за максимална ефикасност. Сакате да потрошите помалку време и помалку енергија, за да постигнете повеќе резултати, нели?

Примери на трикови за работниот тек

Ова може да се направи на многу начини, и веројатно ќе биде различно за секој човек, но имам некои препораки за работи што треба да се земат предвид за подобрување на вашиот работен тек: во вашиот бизнис и кога компонирате и произведувате музика.

 • Совладете ги вашите вештини : со ова мислам на сите креативни вештини што ги користите како музички композитор и продуцент. Како што се вашето знаење и практична употреба на музичката теорија и техниките на композиција. Правење дизајн на звук, мешање и совладување на вашата музика. Подобрување на вештините за изведба на пијано и MIDI тастатура и така натаму.
 • Совладајте ги вашите алатки : со ова мислам целосно да го совладате вашиот DAW, вашите софтверски инструменти и ефекти, како и целиот хардвер и опрема што ги користите во вашето студио. Целта е да можете целосно да ги совладате сите технички страни на музичка продукција за да можете да се фокусирате на креативните страни: правење музика.
 • Совладајте го вашиот фокус : открив дека тоа што сум многу фокусиран на една задача кога работам е одличен начин да се заврши повеќе за помалку време. Ова значи да се отстранат сите видови одвлекувања како известувања за мобилни телефони, картички на прелистувачот и да се погрижите да дадете Вашиот 100% фокусиран на задачата што е прифатена. Исто така, открив дека закажувањето и именувањето на овие „Фокус сесии“ во мојот календар ми помогна со тоа што јасно дадов што да правам и кога.
 • Совладете ја вашата енергија : Многу е тешко да се обидете да работите кога вашата енергија е мала. Особено креативната работа која бара многу ментална енергија. Затоа ги закажувам моите работни сесии на време во текот на денот кога обично имам најмногу енергија и волја да завршам одредени задачи. На пример: планирање и пишување наутро, работа во студио после ручек, а снимање и монтажа попладне и навечер.

Работете паметно – не напорно

Целата поента на совладување на вашиот работен тек како композитор и онлајн-претприемач е ефикасно да го користите вашето време и енергија. Да се ​​работи попаметно, наместо понапорно. Ви дадов неколку примери од моето лично искуство, но сигурен сум дека можете да смислите уште многу трикови за работниот тек што можете да ги искористите за да станете попродуктивни и поефикасни.

Напишете го вашиот Водич за подобрување на работниот тек

Сега преземете акција со пишување сопствен водич за подобрување на работниот тек. Список на сите работи на кои сакате да се фокусирате за подобрување на работниот тек и продуктивноста: со попаметно работење. И бидете конкретни. На пример: Да речеме дека сте ја запишале „Master my Skills“ како една главна област. Потоа напишете листа на точки со сите вештини што сакате да ги подобрите што ќе ви помогнат да ја завршите целата креативна работа како композитор и продуцент. И, конечно, наведете за секоја точка, какви активности ќе преземете за да се подобрите во таа област. Како што се: читање книга, полагање курс, правење дневни или неделни сесии за вежбање и така натаму. Среќно создавање на вашиот водич за подобрување на работниот тек.

Напредете на вашето професионално патување

Сега е време да преземете акција за се што сте научиле, за да можете да продолжите напред на вашето професионално патување во музиката. Поентата е да преземате чекори секоја недела, на секое важно поле, за да напредувате во кариерата. Дозволете ми да ви дадам брз водич и резиме:

 • Дефинирајте ја вашата идна кариера во музиката : на кои полиња ќе заработите? Направете ја вашата визија жива и јасна и запишете ја за да можете секој ден да се потсетувате на она што толку напорно го постигнувате. Вашата крајна цел.
 • Поставете го вашето домашно музичко студио : прво поставете ги најважните работи, потоа дефинирајте патека за надградба и проширете го студиото додека вашата кариера се движи напред.
 • Изградете ја вашата композиторска палета на звук : Земете ги сите звуци, примероци и библиотеки што ви се потребни. И создадете организиран систем кој ќе ви помогне да пристапите до кој било звук што ви треба, веднаш штом ви е потребен за песна на која работите.
 • Развијте ги вашите композиторски вештини : Направете план за напредување во сите важни полиња како што се практична музичка теорија, вештини за раскажување музика, техники за композиција, дизајн на звук, снимање, продукција, миксирање, мастеринг и така натаму.
 • Создадете го вашиот професионален бренд : Користете го вашето брендирање насекаде и фокусирајте се на привлекување на луѓето до вашата веб-страница, која е онлајн дом за вашиот бизнис.
 • Развијте ја вашата маркетинг стратегија : и погрижете се да го пласирате и промовирате вашиот бренд, бизнис, производи и услуги на конзистентна основа.
 • Развијте ја вашата мрежа : Направете пријатели и врски во музичката индустрија или други сродни индустрии. И чувајте ги сите ваши деловни контакти организирани во, на пример, табела, со неколку колони по контакт каде што можете да додадете важни информации што сакате да ги запомните.
 • Измерете го вашиот напредок : Создадете табела за следење на сите важни фактори за успех на вашето професионално патување, како што се сите текови на приходи, вашето портфолио на композитор, сите ваши завршени проекти и така натаму.
 • Совладајте го вашиот работен тек : Направете листа на сите аспекти што сакате да ги подобрите во рамките на вашиот работен тек и ефикасност. Вашата главна цел е да работите попаметно, а не понапорно. Направете повеќе, за помалку време, со помалку стрес и фрустрација во процесот. Направете акционен водич за секое поле за тоа како можете да го подобрите вашиот работен тек во тој специфичен процес.

Јас се викам Мајк и ти посакувам многу среќа и голем успех, на твоето професионално патување и авантура во музиката. Ако одлучите да го следите вашиот сон, погрижете се да го направите тоа со 100% посветеност. Нема кратенки до успехот. Мојот последен совет е едноставен: учи секој ден, вежбај секој ден и создавај секој ден! =) Микаел „Мајк“ Багстром2018-09-04T06:36:50+00:00
Врска за вчитување страница Одете на врвот


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *