Зошто да воведете нова птица?

Птиците се стадо животни и нивното однесување е насочено кон интеракција во стадото. Заробените, миленичиња птици, кои живеат во нашите домаќинства, го прифаќаат човечкото семејство како свое јато. Ова може да предизвика многу проблеми во однесувањето на папагалот, бидејќи луѓето не ја разбираат потребата да се дружат и да ја тренираат младата птица. Како резултат на тоа, многу птици развиваат нарушувања поврзани со стрес и анксиозност бидејќи никогаш не се учат што очекува „стадото“ од нив. Тие стануваат како разгалени деца без контрола на кои никогаш не им биле поставени граници или научени манири или социјални вештини.

Сопствениците на миленичиња птици треба да научат како да станат „постарата птица“ во јатото. Тие треба да научат како да ја обучуваат птицата да следи некои едноставни команди и да го научат нејзиното место во „редот на клукање“. Ако сопствениците на птиците не успеат да ја обучат својата птица, птицата сигурно ќе ги тренира. Обуката на птиците или обуката на сопствениците за соодветна интеракција со нивното домашно милениче е премногу сложено прашање за да се разгледа во овој напис. Затоа, ќе се концентрирам на проблемите што произлегуваат од необучени, миленичиња птици кои несоодветно се врзуваат со нивните човечки сопственици. Необучени миленичиња птици кои „владеат со живеалиштето“, го користат својот глас, клун и крилја за да му наредат на својот сопственик да ги исполни нивните потреби. Добронамерните, но доверливи сопственици, дозволуваат тоа да се случи. Птицата го поминува своето време на рамото на сопственикот и чувствува дека е еднаква по статус со луѓето во јатото. Овие проблеми се влошуваат кога птицата ќе достигне пубертет. Постојано им кажувам на сопствениците дека „твојата птица ќе има сексуален живот без разлика дали го сакаш тоа или не“. За разлика од домашните мачки и кучиња кои се десексирани или стерилизирани кога ќе достигнат пубертет, ние рутински не ги десексираме птиците. Кога хормоните на птиците миленичиња почнуваат во пубертетот, нивните инстинкти им кажуваат да изберат партнер. Сопствениците кои постојано ја дозволуваат својата птица на нивните раменици, кои ја бакнуваат и им дозволуваат да јадат храна од устата, ненамерно се впуштаат во „птичја предигра“. Ова однесување испраќа погрешни сигнали до пубертетската птица. Тие несоодветно ќе се поврзат со овој човек, избирајќи го за свој партнер. Ова може да резултира со многу различни нарушувања во однесувањето.

 • Птиците ќе се обидат да се парат со својот „човечки“ партнер (мажјаците често мастурбираат, а женките ќе му „подаруваат“ на својот избран партнер)
 • Тие ќе „чуваат брачен другар“ (станат многу заштитнички настроени кон нивниот избран човек и агресивни кон другите членови на семејството)
 • Женките често стануваат хронични слоеви на јајца
 • Мажјаците често отчукуваат пердуви од фрустрација
 • Некои птици без соодветен партнер ќе развијат опсесивно компулсивни нарушувања или активност на поместување (тие често ќе пијат прекумерно и последователно ќе имаат многу водени измет)
 • Многумина опсесивно ќе се јават кога нивниот „избран човечки партнер“ ќе биде надвор од видното поле (т.е. на работа или на училиште)

Сите овие нарушувања може да се решат со тренирање на вашата птица и, исто така, со дозволување на птицата да ги следи своите инстинкти и да се поврзе со друг пријател со пердуви. Кога да се избере партнер? Колку побрзо, толку подобро, пред сингл, необучена птица домашно милениче несоодветно да се поврзе со член на човечкото јато. Каков тип на партнер? Секогаш е најдобро да се избере партнер од спротивниот пол од истиот вид. Некои добронамерни, но погрешни луѓе мислат дека добивањето различен тип на птица ќе му обезбеди другар за игра за нивниот папагал. Имаме некои клиенти кои купиле брановиден папагал како партнер за нивниот кокател. Работеше многу добро!!! Папагалот и кокатилот се поврзаа, но сè уште не можат да се парат и сега и двајцата се фрустрирани. Ова би било како да се обидувате да спарите крава и коњ. Едноставно не се пресметува. Ако сакате да изберете партнер од спротивниот пол за вашата птица, неопходно е да го знаете полот на вашата моментална птица. Полот на птицата може да се одреди со ДНК полови со крвен пердув или примерок од крв или со хируршки полови со лапароскопски преглед за да се утврди дали птицата има тестиси или јајници. Како да се воведе партнер? Секогаш проверувајте го здравјето на новата птица од искусен птичји ветеринар, за да се осигурате дека не воведувате проблеми со болеста на вашата постоечка птица. Не ја ставајте новата птица веднаш во постојниот птичји кафез. Направете го она што ние го нарекуваме, „мек вовед“. Ќе ви требаат два кафези. Новиот птичји кафез е поставен веднаш до постоечкиот птичји кафез. Птиците се територијални и ќе се спротивстават на замешачот кој ќе ја нападне нивната територија. Исто како нас, тие треба да запознаат странец пред да го поканат во нивните домови. Додека постоечката птица е затворена во кафез, на новата птица може да и се дозволи да има „без мака“ време во околината во домаќинството (под строг надзор). Понекогаш можете да замените кафези. Дозволете ѝ на новата птица малку време во кафезот на старата птица и обратно. Двете птици можат да имаат време на папагалот заедно (под строг надзор). Ставете ги заедно во еден кафез само кога ќе имаат доволно време да се навикнат еден на друг; и составете ги само кога имате време внимателно да ги набљудувате. Времето на „мекиот вовед“ зависи од птиците и околностите. Некои птици се поврзуваат во рок од неколку часа, на други им требаат денови или недели. Како пример, добив возрасен, малдимпринт (хуманизиран), мажјак Ханс Макау и решив да го запознаам со млада, рачно израсната женка. Ова траеше околу шест месеци постепено воведување и надгледувана интеракција. Меѓутоа, тие сега се среќно сместени во сосема нов кафез, уживајќи во едно со друго друштво. Откако двете птици се заедно во еден кафез, имајте две станици за храна и вода, така што нема да има ривалство околу храната. Осигурајте се дека костулите се на ниво; немајте наведнати костуми бидејќи тоа може да предизвика проблеми со „доминација“.

РАЗБИВАЊЕ НА МИТИТЕ ЗА ПОСЕДУВАЊЕ НА ДВЕ ПТИЦИ

Дали треба да бидам преплавен со бебиња птици? Не, можете да практикувате форма на „контрола на раѓање“. Ако и кога ќе се снесат јајца, варете и означете со молив и ставете ги во кутијата за гнездо. Оставете ги јајцата во кутијата за периодот на инкубација (приближно 3 недели). Ова не е убиство на птици бидејќи јајцата се само потенцијални пилиња кога штотуку се снесени. Дали мојата птица ќе стане помалку пријателска ако има партнер? Не, ако ги следите прифатените принципи за обука и однесување со секоја птица, на крајот ќе имате две питоми миленичиња. Сепак, мора да запомните да ја тренирате секоја птица посебно бидејќи тие можат да го одвлечат вниманието една на друга ако се обидете да ја тренирате во исто време. Се разбира, за време на парењето и положувањето јајца, птиците ќе станат заштитни едни на други и ќе бидат територијални на нивниот кафез. Сепак, ова е сезонска појава и често се случува без разлика дали птиците имаат партнери или не. Со тренирање и дружење на вашата птица домашно милениче и воведување партнер од спротивниот пол и ист вид, пред вашата птица да биде несоодветно поврзана со вас или со друг член на семејството, ќе одите на долг пат до избегнување проблеми во однесувањето поврзани со сексуална фрустрација. Информации обезбедени од (в) Ветеринарски услуги Currumbin Valley, август 2010 година Од д-р Лори Хес, Дипл АБВП (Питичка пракса) Птиците можат да направат одлични миленичиња во вистинските ситуации. Сепак, за разлика од домашните мачки и кучиња кои често уживаат во друштво на други животни, не сите птици ги пречекуваат другите птици во нивните средини штом ќе бидат воспоставени таму некое време. Некои видови птици добро живеат во јата, додека други претпочитаат да останат како соло птици во домовите. Еве неколку работи што треба да ги имате на ум ако размислувате да добиете втора птица.

Дали треба да добиете втора птица?

Многу сопственици на птици размислуваат да добијат друга птица го прават тоа затоа што се загрижени дека нивните миленици се осамени или досадно. Некои птици, особено малите видови, како што се сибите и папагалите (попознати како папагали), уживаат во друштво на други птици. Меѓутоа, многу птици ги гледаат своите негуватели како стадо другари и не мора да сакаат да комуницираат со други птици, дури и од истиот вид, особено ако тие се единствената птица во куќата веќе неколку години. Секако, малите видови не треба да се мешаат со поголеми видови (како што се ара, амазонски папагали, какаду, еклектус и други големи папагали) поради потенцијалот за повреда на малата птица. Некои сопственици на птици брзаат да донесат нова птица кога ќе почине колегата во кафез на постоечкото милениче; сепак, не сите птици прифаќаат нови партнери, дури и ако успешно живееле со партнер во минатото. Ако птицата изгледа досадно или депресивно, се додека не постои основна медицинска причина за однесувањето, често е подобро да се обидете да и обезбедите повеќе ментално стимулирачки активности (на пример, птичји играчки за џвакање, ТВ за гледање, музика да слушаш или повеќе време надвор од кафезот) отколку да воведеш друга птица. Ако птицата жител сè уште изгледа несреќна откако и е дадено повеќе да работи, не е лоша идеја да се испроба друштвото на втора птица; сепак, прифаќањето на нова птица од страна на резидентната птица е процес што може да трае со недели до месеци и веројатно нема да биде брз лек за првобитните проблеми на птица. Резидентното милениче може на крајот да дојде да ужива во друштвото на новата птица, но воведувањето мора да се направи правилно и трпеливо.

Каде да се добие втора птица

Има многу места за да се добијат птици, вклучувајќи спасувачки капацитети, засолништа, одгледувачи и продавници за миленичиња. Има толку многу несакани птици достапни (и треба да се вратат во домот) што посвојувањето е секогаш одлично место за почеток. Пребарувањето на Интернет може да ве доведе до места во вашата област за да најдете птица што може да се посвои. Повеќето од птиците на овие локации или во објектите за спасување се возрасни, па ако барате многу млада или малолетна птица, можеби нема да најдете таму. Постоечките птици во домовите можеби нема поголема веројатност да прифатат нови млади птици отколку постарите, така што навистина не постои правило за успех кога станува збор за воведување птици од различна возраст. Без оглед на тоа каде ќе добиете нова птица, треба да ја прегледате од ветеринар кој знае за птици за да помогне да се осигурате дека е здрава пред да ја изложите вашата постоечка птица на новата, и треба да разговарате со установата од која посвојувате што се случува ако вашата постоечка птица не ја прифати новата птица или ако новата птица на крајот биде болна. Дали имаат полиса за враќање или гарантен период во кој можете да го вратите новото животно? Ако го сторат тоа, сигурно ќе сакате да го имате тоа во писмена форма.

Како да ја претставите вашата нова птица со вашата резидентна птица

Откако вашата нова птица ќе биде проверена од ветеринар и ќе се процени здрава, ќе сакате да ја сместите во друга просторија (идеално е посебен воздушен простор, така што секоја потенцијална недијагностицирана или развојна болест не може да се шири преку пренос преку воздух) за минимум месец (идеално три месеци, за да бидете сигурни). Ова ќе и даде шанса на вашата постоечка птица да го слушне, но не мора да го види новиот додаток и ќе ви даде шанса да видите како реагираат двете птици. По овој првичен период на одвојување, можете да се обидете да го преместите кафезот на новата птица во постоечката птица соба, доволно блиску за да биде видлив за птицата што живее, но не толку блиску за да може да се допре до новата птица. Ако постоечката птица изгледа добро со ова поставување, можете да се обидете да го придвижите кафезот на новото милениче поблиску до првобитното милениче и да видите како и двајцата реагираат. На некои резидентни птици им се заканува преселба на нови птици на нивните територии; во овие случаи, неутрална територија, како на пример соба во која сè уште не е населена ниту една птица, може да биде подобро место за вовед. Некои птици можат да коегзистираат среќно во иста просторија, на растојание една од друга, но не сакаат да имаат други птици во нивните непосредни простори за живеење. Сепак, другите птици воопшто нема да прифатат нови животни во нивната средина и може да се однесуваат љубоморно или исплашено. Вообичаено, освен ако не воведувате мала птица (како што е брановиден папагал, канари или сипка) на друга (или група) од слични мали видови, двете птици не треба да се сместат заедно, туку треба да им се дадат сопствени кафези за птици. станици за хранење, костуми и играчки. Птиците со слична големина кои живеат во одделни кафези понекогаш може да толерираат да бидат надвор во иста просторија на одделни штандови или трибини за играње, но тие мора постојано да се надгледуваат поради потенцијалот за повреда. Генерално не се советува да се пуштаат големи птици околу малите птици, бидејќи поголемите птици имаат способност да напаѓаат и убиваат помали ако се чувствуваат загрозени. Дури и птиците кои со години живеат среќно во иста просторија, можат да се караат и да се повредат една со друга ако останат сами надвор од кафезите. Се разбира, и сите птици мора постојано да се надгледуваат, доколку се надвор од кафезите, а во домот живеат и други грабливи миленичиња, како што се мачките и кучињата.

Дополнителни совети за воведување на нови птици

Додавањето нова птица во опкружувањето на постоечката птица на почетокот може да биде стресно, дури и ако птиците на крајот научат да се толерираат едни со други или уште подобро, да уживаат во меѓусебното друштво. Од клучно значење е птицата што живее да не се чувствува како да е заменета со новото милениче; Така, ќе сакате да и посветите дополнително внимание на постоечката птица во присуство на новата птица за да и покажете на постоечката птица дека новата не е закана. Исто така, ќе сакате да комуницирате со новата птица во присуство на постоечката птица, притоа давајќи ѝ вербална пофалба, гребење на главата и посакувана нова храна (која не е достапна во кое било друго време) за да разберат дека се во близина на другата птица носи добри работи, а не лоши. Добри задоволства што треба да ги пробате, во зависност од тоа што сака птицата, се јаткастите плодови (или бадеми за помали птици кои не треба да имаат многу јаткасти плодови секој ден), мали парчиња овошје, мало парче несолена крекера или парче житарки од цело зрно. Запомнете, исто како што приспособувањето со нов цимер, сосед или роднина во куќата може да ни одземе време, приспособувањето кон новото стадо партнер може да одземе време за нашите миленици птици. Кога се воведуваат бавно и правилно, многу птици можат да научат да прифаќаат други птици во своите домови со текот на времето. Меѓутоа, сопствениците на птици мора да прифатат дека има одредени птици кои едноставно не сакаат да ги споделуваат своите опкружувања или членови на семејството со други и подобро е да летаат сами. Слика: Лорсел преку Shutterstock папагалско-социјална NewBird180Каики со бел стомакЛороПаркод Полин Џејмс Најопасното сценарио за нов папагал, кој веројатно е веќе вознемирен и под стрес поради промените што му се наметнуваат, е да се стави директно во кафезот или птичарникот на резидентна птица. Колку и да е осамена етаблираната единствена птица, ако на неа се натераат чудна птица, на неа ќе се гледа како на преплет, а нејзиниот природен инстинкт ќе биде енергично да ја брани својата територија. Ако намерата е двете птици да бидат сместени во едниот голем кафез што ѝ припаѓа на птицата што живее, тогаш првото нешто што треба да направите е да го отстраните и да поставите втор кафез за птицата. Неговиот партнер треба потоа да се стави во друг сличен кафез, блиску. Кога папагалите почнуваат да покажуваат интерес, внимателно се гледаат еден со друг и си викаат, придвижете ги кафезите поблиску еден до друг. Кога двете птици ќе се приближат една до друга што е можно повеќе, поставете ги кафезите еден до друг, за да можат првпат да остварат физички контакт со клунот. Важно е да не се брза во оваа фаза, така што новата птица има можност безбедно да се повлече од конфликтот, доколку е потребно. Понекогаш излегува дека два папагали се некомпатибилни, и ако едната птица покажува мал интерес за другата, птиците не треба да се присилуваат една на друга. Почетниот процес на сврзување може да потрае од еден час до три недели, во зависност од минатото на секоја птица. Ако некој од нив изгубил долгогодишен партнер, може да потрае подолго. Но, генерално, колку побрзо се врзуваат парот, толку поуспешно ќе биде партнерството на долг рок. Кога сте сигурни дека имате пар кој добро се врзува, тие може да се пуштат во оригиналниот кафез – откако ќе се направат неколку промени. Преуредете го кафезот
Важно е да ја дезориентирате оригиналната птица што е можно повеќе, за да не го поврзува неговиот стар кафез со тоа што е дома. Подалеку од видното поле на папагалите, соблечете ги од кафезот сите висини, садовите за храна, играчките и сите други додатоци и почнете одново. Обезбедете нови свежи гранки како висат и распоредете ги на различни позиции. Дополнителни гранки ќе бидат ценети на дното на кафезот за рекреативни цели и ќе помогнат да се релаксираат. Обезбедете нови верзии на омилените предмети и играчки, како што е нова голема лулашка, за двајца, скали и играчки за нозе итн., во зависност од видот на папагалот. Идеално е да обезбедите и различни садови за храна, така што буквално сè во стариот кафез сега е поинаку. На овој начин, двајца сврзани папагали треба среќно да се прифатат еден со друг, и „новиот“ кафез. 5 не

 • Измешајте незрели со возрасни
 • Понудете му партнер од спротивниот пол ако не е намерата да се размножува
 • Воведете нова птица на резидентна птица без прво да ја ставите во карантин најмалку четири недели
 • Воведете нов партнер со птица кога претходниот партнер е на повидок или на растојание за повикување
 • Измешајте два вида освен ако не е докажано дека добро се согласуваат.

Фотографијата е дадена на Loro Parque Fundación

Билтен

Нашата адреса

Списанието Parrots го издава
Imax Visual Ltd, West Building,
Elm Grove Lane, Steyning BN44 3SA Телефон +44 (0)1273 464777
© списание Parrots 2019

Кратенки

Не сте сами ако веќе поседувате папагал и размислувате да додадете уште една птица во вашето семејство. Многу сопственици на птици на крајот решаваат да посвојат повеќе пријатели со пердуви штом ќе откријат колку е пријатно да се има некој наоколу. Папагалите се познати по тоа што се префинети суштества од навика и додавањето на нова птица во вашиот дом лесно може да создаде стрес кај вашето постоечко милениче. За да се олесни каков било отпор и да се направи транзицијата што е можно помазна, постојат неколку чекори што можете да ги преземете за да ги воведете двете птици. Ако го направите тоа правилно, можете да и покажете на вашата птица дека вашето ново милениче е пријател наместо непријател.

 • Стани ја новата птица во карантин

  Бренда Хјуз / Getty Images Правило на палецот кај повеќето сопственици на птици миленичиња е дека новата птица треба да биде ставена во карантин одреден временски период пред да ја запознаете со папагали што веќе ги имате. Ова постигнува две важни работи: ја одржува вашата птица безбедна и и дава време да се прилагоди на присуството на новата птица. Карантинот значително го намалува ризикот вашата нова птица да пренесе какви било заразни болести на вашето постоечко милениче. Одржувањето на новото пристигнување во посебна област не само што го штити вашиот папагал од какви било болести кои се пренесуваат во воздухот, туку ви овозможува и време безбедно да ја набљудувате птицата за какви било надворешни знаци на болест. Во исто време, вашиот папагал ќе има шанса да го слушне повикот на новата птица. Со текот на времето ќе се навикне на гласот и присуството на птицата. Директната интеракција прерано може да се смета за застрашувачка или прекршување на воспоставената територија на вашата птица.

 • Полека придвижете ги птиците поблиску

  Ким Сехуи / Getty Images Откако ќе заврши периодот на карантин, останува важно полека да ги запознавате вашите птици едни со други. Дури и папагалите од ист вид можеби не мора веднаш да станат најдобри пријатели. Често, една од птиците ќе се обиде да наметне доминација над другата, а тоа може да резултира со непријатни тепачки ако не сте многу внимателни. За да им помогнете на вашите птици полека да се запознаат, преместете го новиот кафез на птица во просторијата каде што се наоѓа кафезот на вашата постара птица. Дозволете им да се набљудуваат од далечина неколку дена. Како што ќе се навикнат еден на друг, ќе можете да идентификувате знаци дека стануваат поудобни кога се поблиски. За тоа време, бидете трпеливи и не ги поместувајте границите на ниту една од птиците.

 • Направете мировна понуда

  Наталија Форд / Getty Images
  Понекогаш е корисно да ги поткупите вашите птици да се сложуваат. Еден од најлесните начини е да се натера секоја птица да формира позитивни асоцијации со другата, нудејќи им задоволства. Идеалното време за почеток е кон крајот на фазата на карантин. Кога ќе бидете подготвени птиците да се видат, едноставно внесете го вашиот нов кафез на птица во собата. Понудете им на двете птици неколку вкусни задоволства додека се заедно во иста просторија. По неколку минути, преместете го кафезот на новата птица назад во областа за карантин и повторете го процесот подоцна. Важно е да ги оставите двете птици во нивните кафези за време на оваа воведна фаза. Во спротивно, може да дојде до тепачки и повреди ако незатворената птица ја наплати територијата на онаа што е зад решетки.

 • Вежбајте техники за сврзување

  Џулијана Со / Getty Images Подоцнежните фази на воведување нова птица се одлично време да започнете да вежбате техники за градење врски со двете птици. Едноставните работи како споделување храна, дотерување и играње можат многу да го подобрат вашиот однос со двајцата ваши пријатели со пердуви. Кога ќе почувствувате дека вашите птици се подготвени, дозволете им да ве гледаат како комуницирате едни со други од нивните посебни кафези. Иако е можно некои постари птици да покажат љубоморно однесување, тоа може да ги натера другите поспремни да ја прифатат новата птица како член на јато. Продолжете на 5 од 6 подолу.

 • Обидете се со трик тренинг

  Onceawitkin / Getty Images
  Дури и кога на вашите птици им е удобно да си играат во иста просторија надвор од нивните кафези, може да потрае некое време пред тие навистина да бидат подготвени да играат заедно. Добар начин да го забрзате процесот е да пробате тренинг со трикови со двете ваши миленичиња. Вашите птици ќе добијат многу позитивно засилување од сите вкусни задоволства што ги добиваат за време на нивната заедничка тренинг сесија. Дополнително, ќе изградите посилно чувство за дружење преку интеракција едни со други како стадо.

 • Проблеми и докажувачко однесување

  Хуана Мари Моја / Getty Images Ако во кое било време за време на воведувањето забележите дека некоја птица се чувствува непријатно, направете чекор назад. Запомнете дека птиците можат да бидат чувствителни и дека една од вашите птици можеби не е подготвена да се движи толку брзо колку што сакате. Движете се побавно или одете на претходниот чекор и не продолжувајте додека вашите птици целосно не го прифатат тој дел од процесот. Ќе им треба подолго време на некои птици од другите, па затоа е важно да го следите водството на вашата птица. Можно е вашиот папагал никогаш да не прифати нова птица. Бидете подготвени да направите алтернативни аранжмани доколку е потребно. Ова може да значи дека секогаш ќе треба да ги чувате птиците во посебни простории и да се осигурате дека вратата е затворена секогаш кога една птица е надвор од својот кафез. За жал, ако воопшто не можете да најдете хармонија во домот, можеби е најдобро да размислите да најдете нов дом за новата птица. На некои птици едноставно им е подобро да бидат единственото милениче и донесувањето на оваа тешка одлука можеби е најдоброто за двете птици.

Зборував за МБС (Синдром на повеќе птици) во претходните постови и добро го знам чувството дека бидејќи твојата птица е таква радост во твојот живот што има смисла само да додадеш уште една (и друга). Сепак, тоа е одлука што треба внимателно да се одмери како да додадете ново дете во вашето семејство. Кога додавате друга птица во вашиот дом, тоа ја менува динамиката на јатото. Работите ЌЕ се променат, и тоа не секогаш на начините што сте ги замислиле. Знајте со сигурност дека носењето дома нова птица ќе ги удвои трошоците и нередот. Исто така, ќе треба да најдете време да поминете со секоја птица поединечно. Една неверојатна работа што секогаш изгледа дека се случува е тоа што ќе откриете дека имате капацитет да бидете заљубени, не само во едно, туку сега две од овие прекрасни суштества. Се чини дека нема буџет за длабочините на љубовта што ќе ја најдете во себе. Пред да ја донесете дома новата птица, важно е да размислите за емоционалната благосостојба на вашата прва птица. Сосема е разбирливо дека првата птица ќе најде дека новата птица е натрапник кој сега го монополизира половината од вашето време и внимание кое порано беше исклучиво негово. Може да резултира со секаков вид ривалство помеѓу браќата и сестрите. Ваша задача е да поставите сценарио кое ги води птиците кон тоа да бидат пријатели наместо смртни непријатели. Еве пет чекори што треба да се следат за да се направи воведувањето на нова птица што е можно поуспешно: Чекор 1: Поставете го новиот кафез неколку недели пред да ја донесете птицата дома, но не дозволувајте да биде место за играње за вашата прва птица. Тој потоа ќе бара сопственост и ќе стане територијален на кафезот што е наменет за друга птица. Идеална ситуација е кафезот да се постави во друга просторија, но сепак делумно да се гледа. Погрижете се кафезот да биде целосно опремен со играчки и садови во овој момент. Чекор 2: Станете ја вашата нова птица во карантин четири 4 недели. Ова значи дека треба да ја имате новата птица зад затворените врати на друга просторија, по можност на друг кат и, во совршен свет,. на посебен систем за воздух. Целта на карантинот е да и се даде време на новата птица да покаже какви било симптоми на постоечка болест пред да ја изложи на остатокот од јатото. За тоа време тој може удобно да остане во гајба за кучиња опремена со костуми и играчки. Тој ќе ја преживее оваа кратка непријатност. Дури и најдобрите одгледувачи може да не знаат дека има болест во нивните птичари. О, трагични приказни што можев да ги кажам за луѓе кои не мислеа дека карантинот е важен… Чекор 3: За време на периодот на карантин, вашата многу паметна птица беше сосема свесна дека цело време има друга птица во неговата куќа. И сега е време да ја доведете вашата нова птица во неговиот нов кафез каде што двете птици ќе можат да се видат за прв пат, иако од безбедно растојание без стрес. Како што продолжуваат да изгледаат удобно едни со други, кафезите може да се доближат еден до друг. Чекор 4: Птиците се емоционално сложени суштества. За да избегнете прашања на љубомора што може да се претворат во агресија кон вас или кон новата птица, мора да разберете дека вашата прва птица има одредени очекувања. Веќе некое време живее со вас и се навикна да го третираат на специфичен начин. Вашата нова птица нема ниедно од овие очекувања и ќе се прилагоди на програмата што ја имате поставено додека станува поудобно во вашиот дом. Поради ова, важно е вашата прва птица да се смета за „прва“ како што отсекогаш била. Зошто да го изгуби местото во редот само затоа што ТИ сакавте нова птица? Поздравете го прво наутро и кога ќе дојдете дома, прво нахранете го на сите оброци, прво извадете го од кафезот. Вашата нова птица ќе го прифати неговото позиционирање во јатото. Ако вашите птици сега ја заземаат истата просторија, единствениот исклучок од правилото „прво“ може да биде пред спиење. Додека ги населувате птиците за ноќта, не заборавајте да и дадете посебна добра ноќ на вашата прва птица непосредно пред да ги исклучите светлата. На овој начин тој заспива чувствувајќи се како најважен и не се задржува да гледа како те сакаш на новата птица како негово последно искуство во денот. Како што реков, емотивно сложен. Запомнете, вашата нова птица дојде кај вас без очекувања и, според тоа, нема да има повредени чувства. Подоцна во нивната врска, кога сите се чувствуваат сигурни, можете малку да го опуштите ова правило. Чекор 5: Кога физички ги претставувате вашите птици за прв пат, секогаш носете ја вашата прва птица на втората. Никогаш не ја поканувајте новата птица да ја нападне територијата на вашата постоечка птица, која бара проблеми со многу птици. Може да го започнете овој процес со одење на вашата прва птица до втората додека таа сè уште е безбедно зад решетките на својот кафез. Чувајте ја птицата безбедно во раката и внимателно следете ги советите во говорот на телото на двајцата. Веројатно ќе го правите ова некое време пред да се чувствувате доволно сигурни за да им дозволите да делат простор за играње, па дури и тогаш да бидат присутни и будни. Затоа, овде треба да кажам дека вашите птици може да одлучат дека не се грижат една за друга без разлика колку добро се справувате со воведите. Ќе мора да научите да го почитувате овој факт и да постапувате соодветно. Во овој случај, може едноставно да биде прашање на прилагодување како и кога ги правите работите за да им дозволите на секое доволно време надвор од кафезот што не го вклучува другото. Моите гофини какаду, Тео, ГО САКА Линус, мојот чадор. Линус не ја дели нејзината наклонетост. Ретко ги имам заедно овие денови, но успеваат да се толерираат, што е најдоброто на што можам да се надевам. Со нивната разлика во големината, навистина е загриженост дека Тео може да биде тешко повреден доколку Линус се умори од нејзиниот напредок. Доста често, новите птици стануваат семејство исто како што сте се надевале и можат да си пружат забава во текот на денот додека сте отсутни и да ве насмеат на игрите што ги измислуваат заедно кога сте дома. Да не зборуваме дека веќе нема да мора да бидете тој што ги чепка пердувите на главата. Авторката Пети Јоргенсен е специјализирана за здравје, однесување и исхрана на птиците и работи со и се грижи за птиците спасувачи од 1987 година.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *