Милипедите се прилично неверојатни членконоги. Овие инсекти се познати по тоа што имаат стотици нозе и мирно џвакаат распаднати дрва и отпадоци од лисја на шумското дно. Во светот има над 12.000 видови на многуножја, а за среќа на нас љубителите на природата, неколку од нив прават одлични миленици! Лесен за нега, евтин и шарен, ќе се фокусираме на 3 видови кои се добро прилагодени за почетниците.

Три типа на милипеди

Smokey Oak Millipedes

димен даб многуножник Smokey Oak Millipede, познат и како Narceus gordanus , понекогаш се нарекува и Smokey Ghost Millipede. Тој е роден во југоисточниот дел на САД, каде што населува области со многу лисја од лисја и дрво што се распаѓа. Оваа милипеда е голема за северноамериканец, расте до околу 4 инчи.

Скарлет Милипеди

скарлет милипед Скарлетните милипеди се помали (околу 2,5-3″) милипеди кои се натурализирале во Флорида. Овие момци првично биле родени во Малезија и Индонезија. Trigoniulus corallinus , исто така, понекогаш се нарекува ‘рѓосана, црвена или рѓосано-црвена милипеда. Тоа е мал и издржлив вид и навистина се истакнува во вивариум.

Бумбари Милипеди

бумбарот многунож Bumble Bee Millipedes ( Anadenobolus monilicornis ) станаа натурализирани во југоисточниот дел на САД откако беа воведени од Јужна Америка од страна на индустријата за тропски растенија. Овие мали, издржливи и многу шарени многуножки достигнуваат должина од околу 2,5 инчи и се многу лесни за нега.

Вдомување на вашиот Милипедо

Многуножните се лесни за вдомување. Ќе сакате куќиштето да биде барем толку широко колку должината на животното и најмалку двапати подолго за оптимална просторија за движење. Имајте на ум дека ова е минимална големина на куќиштето. Вашето педа ќе се храни првенствено од неговата подлога, така што колку повеќе простор за подлогата, толку подобро. Пластичните чувари за животни или малите резервоари работат добро – дури и пластичните контејнери за складирање може лесно да се менуваат со некои отвори за воздух за употреба.

Подлога

Единствената најважна работа за сместување на многупедите е нивната подлога. Подлогата делува како место каде што многуножникот може да копа, јаде, крие, пие и живее. Подлогите треба да се состојат од мешавина на земја, дрво и лисја. Josh’s Frogs Milli Mix е специјално дизајниран да биде најдобрата подлога за вашите стоногалки. Со текот на времето, секоја супстрат ќе биде исцрпена од калциум. Додадете малку Josh’s Frogs MicroCal директно на подлогата за да го додадете или надополните изгубениот калциум.

Температура и влажност

Чувајте ја подлогата околу 4″-6″ во длабочина. Уверете се дека е влажно на дното и оставете го многу малку да се исуши на врвот. Влажноста е многу важен аспект на одржувањето на милипедите. Милипедите ќе пијат од стоечка вода – некои луѓе им даваат мала чинија со вода. Но, замаглувањето, обезбедувањето влажна подлога и обезбедувањето свежа храна ќе ги одржуваат хидрирани. Чуварите за животни и другите производи на отворено може брзо да се исушат, но изгледаат малку поубаво од пластичните кутии за чевли. Ако одите со кафез со многу вентилација, ќе сакате да замаглувате секојдневно. Ќе ви биде добро ако ги чувате вашите милипеди на собна температура. За повеќето видови, 72F до 78F е идеален. Доколку е потребно, може да се користи дополнително загревање во форма на подлога со мала моќност, но внимавајте да не го исуши пребрзо живеалиштето на вашата милипеда. милипедо

Нахрани го Педе

Милипедите првенствено ќе се хранат со нивната подлога – тие сакаат да се распаѓаат дрво и лисја! Ова треба да го сочинува најголемиот дел од нивната исхрана, поради што е неопходно редовно да се менува потрошената подлога (се појавува како мали нечистотии) со свежа подлога. Исто така, ќе сакате да обезбедите повремено свежо овошје или лиснато зеленило, како и Repashy Bug Burger, кој обезбедува многу потребен извор на калциум. Отстранете ја храната ако некогаш стане мувлосана. Нудејќи малку храна еднаш неделно или така (покрај нивната подлога) е многу.

Работи што треба да ги имате на ум

Запомнете дека милипедите се токсични – никогаш не дозволувајте малите деца да ракуваат со нив без надзор! Сè додека не се јадат милипедите и се мијат рацете откако ќе се допрат, тие се прилично безопасни. Многу видови ќе плукаат малку ако се изненадат – ова лесно може да ја обои вашата кожа и да потрае неколку дена за да избледи. Милипедите најчесто се домаќини на симбиотски грини кои помагаат да се одржи чистотата на милипедите. Овие грини живеат на милипедот и јадат отпад или парчиња храна што може да се фатат во нозете на милипедот. Овие грини се безопасни, затоа не грижете се ако видите некои!

Заклучок

Лесни за нега, евтини и шарени, овие три вида се добро прилагодени на почетниот чувар на безрбетници! Врски од интерес

Милипедите се популарни домашни миленици. Тие го придвижуваат своето долго тело со цевки со нивните многубројни нозе, секогаш во потрага по органски материјал што се распаѓа. Овие животни се совршени миленичиња за деца. Ако сте внимателни, можете да ги оставите да одат на вашата рака. Но, поголемиот дел од времето, тие ќе бидат во сопственото оптимизирано живеалиште. Но, како да направите живеалиште со милипеди кое е совршено за вашиот мал пријател? Нивното чување е прилично лесно, но има некои работи што само треба да ги имате правилно за вашата милипеда да биде здрава и среќна. Оваа статија дава список за проверка за тоа како можете да направите совршено живеалиште за вашата милипеда во 6 лесни чекори! На милипедот му треба куќиште со разумна големина што е најмалку 3 пати поголема од должината на телото во ширина и 2 пати поголема од должината на телото во висина. Подлогата со добар квалитет е најважниот дел од живеалиштето на милипедите и им е потребна средина која е малку влажна со температура која се движи помеѓу 72°F и 78°F (22°C – 26°C). Сакате да знаете како да поставите куќиште со милипеди? Со користење на 6 лесни чекори, можете да создадете совршено живеалиште за вашиот милипедо, така што ќе можете да уживате во вашето кратко милениче многу години. Ајде да дојдеме до тоа тогаш.

Како да поставите живеалиште на милипеди? Список за проверка со 6 лесни чекори!

Со оваа листа за проверка, разговараме за сите аспекти што треба да ги знаете за да поставите соодветно живеалиште за вашата милипеда. Не им треба многу, но ако не ги обезбедите основните работи што им се потребни, тие ќе станат несреќни и ќе немаат долг живот. Советите дадени овде се погодни за повеќето видови милипеди; како и да е, секогаш е важно да ги истражите вашите видови милипеди и да направите мали прилагодувања доколку е потребно. Значи, тоа е чекор 1!

1. Истражувајте ги потребите на вашата милипеда

Секое животно има свои потреби. Потреба од одредена грижа, потреба од одредена храна, потреба од одредена средина, и потреба од одреден простор. Затоа, важно е однапред да ги истражите потребите на вашиот вид пред да донесете одлуки за живеалиштето на милипедите. Прашањата на кои треба да се одговори е каде живеат во дивината. Каква е климата таму (температура и влажност? Дали сакаат да се искачуваат? Колку ќе станат големи? Кој е нивниот просечен животен век? На овој начин, добивате основно разбирање за вашето ново милениче. За многу видови на многуножја, постојат водичи за грижа или листови за нега каде луѓето ги опишуваат потребите на видот Знајте дека не секоја милипеда има исти потреби. На оваа веб-страница, ние самите опишавме некои видови милипеди. Ако сте сосема нови во чувањето на стоногалките, ве советувам да го прочитате нашиот водич за основите на чувањето и грижата за нив. Тоа ви дава основни знаења за тоа што е потребно за да се чуваат многупеди како домашно милениче.

2. Најдете соодветен резервоар со милипеди (тип и големина)

Нема многу тенкови специјално направени за многуножни, но повеќето терариуми за рептили се совршено добри за сместување на милипеди. Можете исто така да изберете аквариум, акрилен резервоар или пластичен контејнер за да ја задржите вашата милипеда. Имајте на ум дека овие последни типови куќишта често имаат потреба од некои прилагодувања за да бидат соодветни. Постојат два важни аспекти што му се потребни на куќиштето: соодветна големина и добра вентилација. Иако има повеќе за размислување, ајде да разговараме за овие први две.

Големината на куќиштето

Општото правило за секоја милипеда е да се најде куќиште кое е најмалку три пати повеќе од должината на телото на возрасен во ширина и два пати повеќе од должината на телото во висина. Ова е минимумот кога ќе се задржи една милипеда. Ако сакате да чувате повеќе милипеди во истото куќиште, треба да барате поголем резервоар. Запомнете кога сакате да зачувате повеќе од една милипедо, дека просторот на подот е поважен за стоногалките отколку висината на куќиштето. Ова значи дека ако планирате да чувате милипед што има должина на телото на возрасен од 6″ (15cm), треба да имате куќиште што е најмалку 18″ (45cm) широк и 12″ (30cm) висок. Сакам да ги чувам во поголеми куќишта од минимумот. Иако некои видови не пешачат толку многу, сакам да им обезбедам простор за да ги одржувам среќни. Поголемото куќиште значи и дека има простор за подлогата. Но, повеќе за тоа подоцна.

Добра вентилација

Покрај големината на куќиштето, важно е да се има и добра вентилација. Без соодветна вентилација, стагнантниот воздух ќе акумулира влага и ќе ја направи подлогата премногу влажна, што пак предизвикува експоненцијално раст на бактериите и мувлата. На вашето куќиште му треба соодветна вентилација за вашите стоногалки да останат здрави. Терариумите често се опремени со доволно вентилација. Многу модели на терариум имаат мрежен капак и вентилација на предната или задната страна. Ако користите некој друг вид резервоар, како пластичен сад или стар аквариум, мора сами да ја креирате оваа вентилација. Можете да вежбате повеќе мали дупки или да направите големи дупки и да ги покриете со жичана мрежа.

Други корисни карактеристики

Некои други карактеристики може да бидат корисни. Првото нешто е што куќиштето нема дупки или празнини од каде што може да избегаат многуножните. Особено кај помалите стоногалки – особено кога се размножувате со нив – тие лесно можат да се пробијат низ мали празнини ако, на пример, капакот не се затвори толку добро. Најдобро би било ако имате цврста долна плоча за да поставите доволно подлога во куќиштето. Куќиштето мора барем да може да држи слој од подлогата од 2″ (5cm). Пожелно е куќиштето да има добар пристап до куќиштето со голем капак одозгора или врати напред, за да можете лесно да ги храните животното(ите) и да го исчистите, плус замаглувањето на куќиштето.

3. Подлогата го менува животот (не можете без!)

Не можам да кажам доволно, но подлогата е еден од најважните елементи на поставувањето на живеалиштето. За милипедите, подлогата значи живот. Звучи многу сериозно, а исто така е. Милипедите се ѓубре, што значи дека се хранат првенствено со органска материја во распаѓање. Покрај тоа, тие живеат првенствено во или на подлогата каде што се одмораат, спијат, се размножуваат, несат јајца и митарат. Затоа, на многупедите им е потребен соодветен слој од квалитетна подлога во куќиштето. Слој од околу 2,5 инчи (6см) ќе помогне. Според мое мислење, кокосовото влакно измешано со делумно распаднати лисја и расипано дрво е најдобрата подлога што можете да ја обезбедите на вашата милипеда. Како што веќе споменавме, подлогата има многу придобивки за животните. За целосен водич за тоа која подлога е најдобра, како да ја направите подлогата и како да ја одржувате во добра состојба, ви препорачувам да прочитате: Подлога за милипеди: Што треба да знаете.

4. Опремување и украсување на куќиштето

Кога имате куќиште со соодветна големина исполнето со добар слој подлога, вие сте на половина пат. Сега е време да го опремите куќиштето и да го декорирате како што сакате. Освен некои скривалишта – иако подлогата може да биде веќе доволна – нема многу што нужно им треба. Сепак, куќиштето можете да го декорирате со дрво, гранчиња, живи растенија, вештачки растенија и некои камчиња. Не користете предмети со тежина. Кога се кријат под таму, може да го притисне и оштети животното. Некои милипеди всушност сакаат да се искачуваат одвреме-навреме, па нудењето можности за искачување е добра практика. Посебно бумбарите и африканските црн џиновски многуножки редовно може да се видат како се качуваат на гранчиња и други предмети.

5. Создадете и одржувајте правилна средина

Во овој момент, живеалиштето е всушност завршено и подготвено за вселување на вашата нова милипедо. Има само еден последен чекор што е исто така доста важен за вашите милипеди да ги одржува среќни: да обезбеди убава клима. Тоа значи дека треба да регулирате три работи: влажност, температура и осветлување. Претходно ја допревме оваа тема дека на милипедот му треба малку влажна средина. Тие сакаат влажно живеалиште и влажна подлога. Со тоа, навистина мислам на влажно, а не (накиснување) влажно. Можете да ја одржувате влажната околина со прскање со магла со вода во куќиштето. Обидете се да ја одржувате влажна подлогата и секогаш кога ќе се исуши, повторно прскајте. Нормално, ова значи дека треба да прскате секој или секој втор ден. Температурата можете да ја регулирате на два начина. Можете да користите сијалица како извор на греење или грејна подлога. Претпочитам да користам сијалица како извор на греење од две причини: прво, го осветлува и куќиштето и прави нормален ден и ноќен циклус и второ, помалку ја суши подлогата. Кога користите грејна подлога под куќиштето, таа ја загрева подлогата, а влагата во неа ќе испари многу побрзо. Ако сакате да користите грејна подлога, можете да ја монтирате и на задната страна на куќиштето. Милипедите може да се чуваат во нормален дневен/ноќен циклус. Користете нормална сијалица за ова, а не (директна) сончева светлина. Ако го ставите куќиштето на директна сончева светлина, куќиштето брзо ќе се загрее до температури смртоносни за милипеди. Можете да го споредите со оставање куче во автомобил што е паркиран на сонце со затворени прозорци. Обидете се да најдете локација што има прилично стабилна температура.

6. Воведете ја вашата милипеда во нејзината обвивка

Новиот дом на вашиот милипед е подготвен. Сега е време да го ставите милипедот внимателно во куќиштето. Бидејќи сето тоа е ново за него или неа, брзо ќе се закопа во подлогата. Ова е сосема во ред и веројатно нема да се покаже неколку дена. Дајте му време на вашето животно да се навикне на новата средина. Никогаш не ископувајте ја вашата милипеда кога тоа не е апсолутно неопходно. Ова може да биде многу стресно за животното. Сега можете да уживате во домот на вашето ново милениче, да го набљудувате неговото убаво однесување. Кога имате повеќе стонокраки, по некое време може да најдете мали бебиња. Многу милипеди се многу лесно да се размножуваат во заробеништво. Можете да прочитате повеќе за грижата за милипедите во нашиот водич за нега на стоногалки.

7. БОНУС: Комунални поставки

Можно е чување милипеди со други животни. Ова се нарекува заедничко поставување. Не сите животни се погодни да се чуваат заедно. Основното правило е дека животните нема да се борат меѓу себе или да се натпреваруваат за храна или простор. Ако сте заинтересирани да чувате различни видови заедно, најдобро е да најдете животни кои живеат во други слоеви на заградата или имаат сосема друга исхрана. Соодветни видови кои можете да ги задржите со многупедите за кои знам дека се успешни се цветните бубачки, полжавите и инсектите со стапчиња. Сепак, ако сакате, можете да чувате и жаби од дрво или геко заедно со многупеди. Ако сакате да дознаете повеќе, ви препорачувам да ја прочитате нашата статија за комунални поставки со милипеди. Споделете ја оваа страница!

Предложено читање

Водич за нега на џиновска африканска маслинка

Водич за нега на џиновски африкански маслинки милипеди [Telodeinopus aoutii]

<div… Објаснетиот животен век и животниот циклус на миллипед

Објаснети животниот циклус и животниот век на џиновските многупеди

<div… Водич за нега на џиновски црни африкански милипеди

Грижа за џиновска африканска милипеда: комплетен практичен водич

<div…


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *