Google Street View е функција на Google Maps која ви овозможува да го истражувате светот од мобилен или компјутер. Нуди реални визуелни слики на интересни места на Google Maps.
Оваа статија ќе ви помогне да научите како да ја користите оваа функција на компјутер или мобилен телефон. Следниот пат кога планирате да патувате, можете да го истражите вашето омилено туристичко место пред навистина да го посетите. И, се разбира, можете едноставно да посетите различни градови виртуелно и да се забавувате!

Како да користите Google Street View на веб-прелистувач

Ако користите веб-прелистувач на компјутер, следете ги овие чекори за да пристапите до „Уличен приказ“ на „Карти на Google“:

 1. Во лентата за пребарување на Google, напишете адреса или обележје.Пребарување на Белата куќа на Google
 2. Ќе видите табла со знаење на Google со детали за локација и фотографии за популарни места.
 3. Ако локацијата има покриеност со „Уличен приказ“, ќе видите фотографии со ознака „ Види надвор “ .Пристап до Уличен приказ од пребарување на Google
 4. Кликнете на таа фотографија за да пристапите на „Уличен приказ“ за таа локација на „Карти на Google“.

Можете и директно да пристапите до изворот на „Уличен приказ“ за некои места во „Карти на Google“. Еве како:

 1. Отворете Google Maps на веб-прелистувач.
 2. Ако прелистувачот има пристап до вашата локација, ќе отвори карта во ваша близина.
 3. Сега, кликнете каде било на мапата.Со кликнување каде било на „Карти на Google“.
 4. Ако местото поддржува „Уличен приказ“, ќе видите карта за геолокација на долниот дел со сликата на локацијата.
 5. Кликнете на тоа за да пристапите на Street View.

Алтернативно, можете да го користите Човекот, иконата за аватар на Google за Street View, за да истражувате места во Street View. Еве што да правите:

 1. Во долниот десен агол на Google Maps, кликнете на иконата Pegman .Лоцирање на колче на Google Maps
 2. Повлечете го Човекот до областа што сакате да ја испитате.Спуштање Човеков на локација на „Карти на Google“.
 3. Сега, пуштете го на сини точки, маркери за локација или сини линии за да пристапите на „Уличен приказ“ за таа област.Пристап до „Уличен приказ“ со користење на колче

Откако ќе пристапите до мапата на Google Street View, навигацијата е прилично лесна. Можете да ги пробате овие чекори:

 1. Кога сте во Street View, курсорот станува стрелка напред.Стрелка за насочување во Уличен приказ
 2. Поместете ја стрелката каде било и кликнете еднаш со левото копче за да се приближите до продавница или знаменитост.
 3. Кликнете на левото копче на глувчето и повлечете го околу екранот за приказ од 360°.Влечење околу Уличен приказ
 4. Можете да пристапите до временската линија на „Карти на Google“ на место со кликнување на иконата Часовник во горниот лев агол на „Уличен приказ“.Времеплов и опции за споделување на „Уличен приказ“.
 5. Изберете која било временска точка на временската линија за да визуелизирате како местото се менувало со текот на годините.
 6. Над временската линија, ќе видите мени за ќебапи. Кликнете на тоа за да го испечатите местото. Можете исто така да изберете Сподели или да вградите слика за да го споделите тоа место.

Како да користите Google Street View на Android

Пристапот до функцијата „Уличен приказ“ на „Карти на Google“ од кој било уред со Android е лесно. Едноставно, пробајте ги овие чекори на вашиот телефон или таблет со Android:

 1. Отворете ја апликацијата „Карти на Google“.
 2. Во полето Барај овде , напишете адреса, име на продавница или обележје.
 3. Допрете Пребарување стакло во долниот десен агол на тастатурата.
 4. Алтернативно, можете да изберете која било локација со пуштање игла таму.
 5. За да пуштите игла, долго притискајте каде било на картата додека не се појави црвен маркер.
 6. Допрете ја сликичката лево што ја прикажува иконата „Уличен приказ“.
 7. Сега, допрете ги стрелките на поделен екран за да го максимизирате прозорецот „Уличен приказ“.

Можеби нема да ја најдете сликичката на „Уличен приказ“ откако ќе изберете некои локации на „Карти на Google“. Сепак, тие места понекогаш содржат фотографии од 360° Уличен приказ. Сопствениците на продавници, Локалните водичи на „Карти на Google“ и туристите можат да поставуваат панорамски слики за неколку места на интерес.
Затоа, ако не ја видите сликичката на Street View веднаш, допрете на картичката за адреса и скролувајте надолу за да барате фотографии со иконата Street View. Ако најдете слика со етикета на Street View, можете да ја допрете за да го визуелизирате тоа место во 360 степени. Може да пристапите и до системот „Уличен приказ“ со избирање на ознаки за места како ресторани, училишта, хотели, болници итн. Откако ќе го направите изборот, побарајте минијатура на Street View или фотографии со неговото лого. Апликацијата „Карти на Google“ доаѓа и со слој за „Уличен приказ“. Еве како можете да го искористите слојот:

 1. Отворете ја апликацијата „Карти на Google“.
 2. Под сликата на профилот на сметката на Google ќе видите икона во облик на дијамант.
 3. Тоа е слојот на „Карти на Google“ . Допрете го.
 4. Во делот Детали за карта , ќе го најдете слојот „Уличен приказ“ . Допрете на слојот.
 5. Сега, затворете ја фиоката за слоеви.
 6. Ќе најдете покриеност на Street View по сините линии и на сините точки.
 7. Допрете на која било сина точка или линија за да ја откриете сликичката на „Уличен приказ“ за таа локација.
 8. Допрете на сликичката за да го истражите местото во „Уличен приказ“.

Уличен приказ базиран на Android доаѓа со интерактивни контроли. Овие се:

 1. Повлечете лево, десно, нагоре или надолу за да го промените приказот.
 2. Допрете двапати во која било насока за да се движите нагоре по улицата.
 3. Можете да штипкате затворено за да зумирате и штипкате отворено за да одзумирате.
 4. Допрете на кој било маркер за место за да добиете повеќе информации.

Како да користите Google Street View на iPhone

App Store за iPhone телефони ја има и апликацијата Google Maps. Оттука, можете исто така да ја истражувате вашата дестинација во Street View. Еве ги чекорите што можете да ги пробате на вашиот iPhone:

 1. Допрете на иконата на апликацијата „Карти на Google“ за да ја стартувате апликацијата.
 2. Долго допирајте место на картата додека не се појави маркерот за место.
 3. Можете исто така да најдете место или обележје со внесување на неговото име во полето за пребарување.
 4. Ќе се прикаже сликичка на „Уличен приказ“ ако покриеноста на „Уличен приказ“ е достапна за тоа место.
 5. Допрете на сликичката за да пристапите до режимот „Уличен приказ“.
 6. Можете да ја допрете иконата Компас на врвот за да погледнете наоколу. Алтернативно, можете да поминете на екранот на допир во која било насока.
 7. Допрете двапати на Street View во која било насока за да продолжите напред.
 8. За да зумирате, штипнете затворено, а за да одзумирате, штипнете отворете.

Запознајте го светот виртуелно

Можете да ги следите горните чекори на вашиот мобилен, таблет или компјутер за да ги посетите местата виртуелно на „Карти на Google“. Можете лесно да ги визуелизирате туристичките места, продавниците, канцелариите, паркинзите, фудбалските стадиони и така натаму во нивната оригинална поставеност. Сепак, можеби нема да го најдете целиот свет на Google Street View бидејќи програмата работи само во одреден сет на земји. Google Maps исто така лесно се интегрира со другите апликации на Google за да можете да креирате извонредна содржина.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *