Жичените податочни конекции, како што се USB и Ethernet, исто така можат да понудат ефективно и практично решение за испорака на енергија за најпребирливите крајни точки на IoT на денешницата. Крајните точки на IoT вообичаено се карактеризираат како уреди со екстремно ниска моќност кои се исто така мали по големина, а тие исто така може да се напојуваат самостојно или дизајнирани да работат од монетарната ќелија многу години. Во реалноста, IoT опфаќа поголема разновидност на типови уреди, вклучувајќи паметни сензори, уреди за евиденција на податоци, контролери за паметни згради, безбедносни уреди (како што се детектори за натрапници и мрежни камери) и многу други малопродажни, претпријатија и инфраструктурни апликации ( Слика 1). IoT апликациите го напојуваат USBСлика 1. Апликациите за IoT се прошируваат за да опфатат уреди за кои е потребно повеќе отколку што можат да испорачаат помали батерии. [Извор: Diodes Incorporated] Многу од овие уреди доаѓаат со значителни потреби за енергија; потреби кои не можат да се задоволат со мала батерија. Тие може да имаат моќен вграден процесор за локално ракување со податоци за да се намали доцнењето на мрежата, да се додаде приватност или само да се намалат крајните трошоци. Тие може да вклучуваат механички потсистем, како што е камера со способност за зумирање со навалување (PTZ), која лесно може да додаде неколку вати на вкупните барања за моќност на системот. Во овие апликации, мала батерија едноставно не би можела да ја задоволи максималната побарувачка на енергија на системот или би обезбедила недоволен капацитет за да го испорача саканото време на работа, што ќе резултира со периодична замена. Може да се земе предвид поголема батерија, но тоа исто така ќе ја зголеми вкупната големина, тежина и сметката за материјали. Преземањето струја од блиската линија за наизменична струја, доколку е достапна, би ја елиминирала потребата од батерија, но ова воведува дополнителен кабел за напојување заедно со конверзија на струја од AC-DC во уредот, создавајќи дополнителна сложеност. Иако оваа сложеност на дизајнот може да се реши со помош на надворешен адаптер за напојување, тоа нема да ги реши дополнителните трошоци. Ако во крајната точка е вклучена жична USB или етернет конекција, дизајнерот може да ги искористи нивните соодветни карактеристики за испорака на енергија. Напојувањето преку етернет (PoE) и испораката на напојување преку USB користат ист кабел за напојување, како и податоци, и на тој начин избегнувајте ги недостатоците поврзани и со батериите и со напојувањето со наизменична струја. УСБ-напојувањето и PoE се покриени со воспоставени стандарди и енергијата се испорачува при низок напон, што ја прави опремата суштински безбедна за ракување со крајниот корисник.

Спецификации за напојување на USB

Обична USB 2.0 конекција, која содржи две линии за податоци (D+ и D-), напојување од 5V DC и заземјување, вообичаено може да напојува до 500 mA. Ова е доволно за напојување на крајна точка која бара 2,5 W или помалку. Приклучокот за USB 3.0 го зголемува ова, обезбедувајќи до 900 mA, додека најновиот USB Type-C® порт може да се конфигурира да снабдува до 1.5A или 3.0A на 5V, зголемувајќи ја максималната моќност на 15W. USB Power Delivery (USB PD) е посебен стандард кој користи податочни линии во USB Type-C конекторот. Овие им овозможуваат на усогласените уреди да преговараат со снабдувачот со електрична енергија, комуницирајќи колку енергија им е потребна. Ова може да биде 9V или 15V (3A) или 20V на 5A, зголемувајќи ја максималната достапна моќност од USB конекција на 100W.

Напојување преку типови на етернет

Постоечката етернет инфраструктура може да поддржува IoT крајна точка вклучена во која било точка на мрежата, функционирајќи како уред напојуван со PoE (PD), додека бара само минимално ново ожичување, доколку има. Опремата за извори на енергија (PSE) може да биде уред како што е прекинувачот PoE или центар дизајниран да напојува со користење на еден или повеќе од податочните парови во кабелот. Максималното растојание за пренос на податоци наведено во стандардот за етернет е 100 метри, но може да се вметне PoE продолжувач за да се овозможат подолги врски. Достапни се и PoE инјектори, кои се дизајнирани да додаваат енергија на каблите што доаѓаат од прекинувач што не е PoE. Спротивно на тоа, PoE разделувачите ја одвојуваат моќта од етернет линиите за да обезбедат посветена излезна енергија за крајна точка што не е PoE. Неколку генерации на PoE опрема се моментално во употреба, сумирани во Табела 1. Првата генерација, тип 1 PoE, дефинирана како стандарден IEEE 802.3af, поддржува буџет за енергија до 15,4 W, обезбеден од PSE. Подоцнежниот стандард 802.3at Type-2, PoE+, поддржува до 30W и е компатибилен наназад со тип 1 PD. Најновиот стандард 802.3bt опфаќа опрема Type-3, PoE++ (или UPoE), со максимален буџет за моќност од 60W, како и опрема од 100W Type-4. Додека 802.3af и 802.3at користат максимум два пара жици во кабелот Cat 5/5e, 802.3bt повикува на Cat 6 (балансиран) кабел и ги користи сите четири пара жици. Овој аранжман во голема мера ја намалува моќта што се троши во кабелот, овозможувајќи поголема моќност да стигне до PD. Дополнително, минималната дозволена моќност на мирување PD е намалена, со што се подобрува поддршката за дизајни со ниска енергија.

IEEE стандард PoE Тип Напојување до порта Максимална струја
802.3af Тип 1 15,4 W 350 mA
802,3ат Тип 2 30 W 600 mA
802,3 bt Тип 3 60 W 600 mA
802,3 bt Тип 4 100 W 960 mA

Табела 1: PoE стандарди.

Дизајн на крајна точка за USB или PoE

Конвенционален USB 2.0, USB 3.2 или USB Type-C приклучок обезбедува релативно стабилно напојување од 5V DC што може да се земе директно од напојните водови во конекторот. DC-DC конвертор, како што е Diodes Incorporated AP61100 5V, 1A buck конвертор, е идеален уред за стабилизирање на оваа моќност за крајните точки на IoT кои работат од USB напојување. Во системот напојуван со PoE, потребен е трансформатор за секој пар на кабли, како и исправувач на мост, PD контролер и DC-DC конвертор за напојување на товарот. Соодветните DC-DC конвертори за апликациите на секундарните DC магистрали на PoE вклучуваат синхрони преобразувачи на диоди AP62200 (18V/2A) и AP63200 (32V/2A). Овие имаат широк опсег на влезно-напонски и се карактеризираат со MOSFET-ови од висока и ниска страна со низок отпор за да се зголеми енергетската ефикасност. Контролата со постојана навремена работа (COT) во серијата AP62200 и контролата на режимот на врвна струја со интегрирана јамка за компензација во серијата AP63200 нудат подобрени перформанси додека ги минимизираат надворешните компоненти.

Суштинска заштита

USB обезбедува софистицирани функции кои помагаат во управувањето со системот, како на пример да се осигура дека секој уред ја зема само потребната енергија. Протоколите за преговарање и профилите за напојување дефинирани во рамките на стандардот овозможуваат комуникација помеѓу изворите на енергија и крајните точки за да се оптимизира достапната моќност. Од друга страна, нема ракување или размена на податоци пред да се примени напојувањето на уредот. Иако ова придонесува за економичноста и едноставноста на приклучување и играње на USB, елиминирајќи ги сите барања за секундарен извор на енергија во уредот што се напојува, може да има ризик од дефекти. Еден пример е ако уредот се обиде да бара премногу енергија или ако воведе краток спој. Дизајнерите можат да се заштитат од овие ситуации со користење на прекинувач за напојување, како што се диоди AP22811, AP22804 или AP22814. Овие уреди спроведуваат заштита од прекумерна струја, краток спој и температура со автоматско враќање. Вградена е и заштита од обратна струја и напон. Со максимален рејтинг на струја од 3А и минимален отпор на вклучување од 50 mΩ, тие обезбедуваат робусно и ефикасно средство за заштита на USB-портите. Алтернативно, AP22652 или AP22653 дозволуваат приспособување на тековната граница до максимум 2,1 А и има максимален отпор при вклучување од 65 mΩ. Друга опција е AP22615 (слика 2) или AP22815, кои имаат заштита од пренапон до 28V и обезбедуваат опции за фиксни и прилагодливи ограничувања на струјата. AP22615 напојување USBСлика 2. AP22615 обезбедува интегрирана заштита за уредите што се напојуваат со USB. [Извор: Diodes Incorporated] УСБ-прекинувачите обезбедуваат и функција за мек старт, која го контролира времето на пораст на излезниот напон за да ги заштити и изворот и оптоварувањето. Дополнителна безбедносна карактеристика штити од струјни бранови за да се минимизираат условите за лажни дефекти.

PoE со поголема моќност

Во апликациите за IoT кои бараат висока моќност, како што се контрола на пристап или видео уреди, дизајнерите треба да внимаваат на ефикасноста на енергијата за да обезбедат оптимални перформанси за ограничен простор и цена. Важно е да се изберат ефикасни уреди во секоја фаза од електроенергетскиот систем и да се искористат предностите на високата густина и интеграцијата каде што е можно. Семејството на линеарни регулатори ZXTR2000 на Диоди (слика 3) е дизајнирано за 48V DC системи за напојување, вклучувајќи PoE апликации. Овие регулатори интегрираат транзистор, Зенер диода и отпорник во едно пакување, што го намалува бројот на компоненти и барањата за простор на плочата. XTR200 фамилијарен USB USBСлика 3. Семејството XTR200 обезбедува интегрирано решение за PoE апликации со висока моќност. [Извор: Diodes Incorporated]

Заклучок

Дизајнерите на крајните точки на IoT сега можат да размислуваат подалеку од офлајн, безжичен пренос на енергија и енергија од батеријата за да ги задоволат потребите на тешките апликации. Жичните стандарди како што се USB и PoE нудат удобни и флексибилни опции за надминување на предизвиците во снабдувањето со електрична енергија, искористувајќи ги DC-DC конверторите, регулаторите и заштитните уреди кои не се достапни на полица. Напојувањето на крајните точки на IoT преку USB или PoE може да понуди поголема удобност и економичност Mingyu Qu е стратегиски маркетинг директор, Diodes Incorporated Кога станува збор за проширување на периферниот USB преку етернет, првото нешто што веројатно ќе ви падне на ум е некој хардверски гаџет, како адаптер, центар и продолжувач на етернет кабел cat5e/cat6 компатибилен со USB. Тоа е само еден од начините за проширување на USB преку етернет (и дури ни најдобриот), сепак е доста популарен, па секако вреди да се направи пондерирана анализа. Во оваа статија, ќе ги разгледаме гаџетите, алатките и методите што денешниот пазар ги нуди за наставката за USB. Ќе дознаете многу повеќе за различни адаптери, жици, кабли и кабли, како и некои типични тесни грла на кои треба да внимавате. Вооружени со ова знаење, ќе знаете точно како да го проширите USB преку етернет на сите популарни оперативни системи на најзгодно и без проблеми можен начин.

Преглед на кабел од USB на етернет

УСБ на етернет адаптер од Ugreen Кабелот USB преку етернет нуди остварлив метод за воспоставување етернет конекција кога немате достапни отворени етернет порти. Со помош на адаптер за USB на етернет, секоја отворена USB порта може да ви обезбеди USB преку cat5/cat 5e/cat6 етернет поврзување. Само поврзете етернет кабел со адаптерот приклучен на вашиот компјутер и потоа прикачете го на модем, рутер или мрежен центар. Стандардните USB/Ethernet проширувачки кабли кои вообичаено се користат за безбеден и брз пренос на податоци се прилично кратки. Причината за одржување на кратки USB-продолжувачи е тоа што врската станува помалку ефективна како што се зголемува растојанието помеѓу уредите. Опсегот за ефективна комуникација може да се зголеми со дополнителен хардвер. Можете да го проширите USB преку етернет користејќи кабли cat5e или cat6, мрежни конвертори и продолжни кабли за да овозможите подалечно поврзување со USB уредите. Забелешка: Речиси сите USB-уреди (особено печатачите) доаѓаат со кабли толку кратки што ќе треба да купите подолги USB-кабли, познат како USB проширувачи. Изборот на најдобриот USB-продолжувач наместо cat5e за вашето сценарио не е лесно и зависи главно од типот на USB-уред што ќе го поврзете и физичката оддалеченост. Многу честа грешка е да се мисли дека ако поврзете неколку кабли, ќе добиете многу долг продолжувач и ќе можете да поврзете USB-уред во соседната соба. Но, тоа никогаш нема да успее. Колку е подолг кабелот 5e – толку е послаб сигналот и нивото на моќност што ги пренесува. За некои периферни уреди чувствителни на пропусниот опсег, како што се скенери или камери, максималното препорачано растојание до кој било од вашите компјутери не може да биде повеќе од 3 метри (што е помалку од 10 стапки) за USB 3.0 или 3.1 и 5 метри (околу 16,4 стапки) за USB 2.0. Не толку многу, нели? Секако, можете да земете активен (повторувач) кабел и да го продолжите споменатото растојание до 30 метри (малку кратко до 100 стапки). Потоа повторно, тие кабли чинат околу три пати повеќе од обичните 5e. Значи, ако имате повеќе од една машина на која му треба далечински пристап до некои клучеви или USB-C уреди, наместо тоа, добивате USB преку етернет софтвер.

Видови USB преку етернет хабови

Самонапојувани наспроти USB хабови кои се напојуваат со автобус USB хабовите доаѓаат во широк спектар на типови дизајнирани да ги задоволат потребите на секој корисник. Првата опција што ќе ја споменеме овде е картичката за продолжување. Многу е популарен меѓу љубителите на стари лаптопи и оние несреќни кои случајно купиле лаптоп без USB интерфејс на него. За жал, за да ја користите картичката како продолжувач на уредот преку cat5e, ќе мора да купите и некој кабел 5e. Огромното мнозинство на USB хабови се самостојни единици што може да се користат со кој било компјутер или лаптоп што има барем една USB порта. Тие можат да се поделат во две широки категории: самонапојувани и напојувани со автобус. Хабовите напојувани од автобус ја црпат својата моќ од поврзувањето со домаќинот кој може да биде компјутер или друг центар. Овие уреди честопати се поефтини од хабовите што се напојуваат самостојно. Хабовите што се напојуваат со автобус се исто така најпреносливата опција, бидејќи не треба да се грижите за наоѓање отворен штекер за да го приклучите неговото напојување. Постои потенцијална цена што треба да ја платите кога одите со едноставноста на USB хабовите што се напојуваат со автобус. Вашиот компјутер сега мора да го напојува не само хабот, туку и сите USB-уреди приклучени во него, освен ако не се напојуваат самостојно. Оваа потрошувачка на енергија може да предизвика деградација на перформансите на вашиот компјутерски систем домаќин. Исто така, ќе ја испразните батеријата многу побрзо ако работите од далечина со лаптоп. Самонапојуваните USB хабови го немаат овој проблем од прилично очигледна причина. Од друга страна, тие никогаш не се евтини. Плус, ќе мора да се справите со уште еден кабел на вашата маса и да одите во мисија да пронајдете празен штекер секој пат кога ќе го користите на нова локација. Толку за преносливоста, а? Но, штом ќе ги решите овие проблеми, можете да го користите вашиот центар за напојување и полнење на вашите уреди без грижа за нивното влијание врз вашиот компјутер. Можете да добиете USB 2 хабови и USB 3 хабови кои го поддржуваат поврзаниот USB протокол. Тие можат да се користат наизменично бидејќи конекторите и портите се физички идентични. Меѓутоа, нема да можете целосно да ги искористите вашите USB 3 уреди ако користите USB 2 хаб. За да ја постигнете целосната брзина и перформансите од 5000 Mbps што ги нуди USB 3, потребно е сите порти, конекции и кабли да бидат целосно усогласени со USB 3. Исто така, за максимална брзина, проверете дали целиот ваш мрежен кабел е cat5e или подобар и ажурирајте ги сите драјвери. Micro USB 5e хабовите се исто така достапни за употреба со помали уреди како што се мобилни телефони и таблети. Овие можат да бидат многу корисни за полнење на повеќе уреди од еден што е приклучен и опремен со микро центар. Овие хабови може да ги користите и за прикачување на надворешни уреди како што се дискови за пренос на податоци на вашиот мобилен уред.

Како да го изберете најдобриот USB центар за вашето сценарио

Кога купувате центар, размислете каде ќе го користите и кои уреди планирате да ги поврзете преку него. Ако се стремите кон максимална мобилност за да можете да приклучите куп уреди на вашиот лаптоп каде и да сте, тогаш треба да се одлучите за центар кој работи на автобус. Ако работите на постационарен начин со центар постојано прикачен на 5e Ethernet мрежа, паметно е да се одлучите за самонапојувана. Откако ќе го поставите, можете да го користите за поврзување и полнење колку што може да потрае уреди без никакво негативно влијание врз вашиот систем. И корисниците на десктоп компјутери можат сериозно да размислат за картичка за проширување за да добијат повеќе USB порти на нивните машини, доколку веќе имаат многу кабли. Нема негативна страна за купување на USB 3 компатибилен центар. Можеби ќе чини малку повеќе, но ќе може да се справи со сите USB 2 и USB 3 уреди што ги имате. Ако вашиот компјутер има само USB 2 приклучок, можеби ќе сакате да заштедите малку и да одите со USB 2 хабот, бидејќи нема да можете да ги искористите напредните функции на USB 3. Многу уреди, како што се камерите за Wi-Fi, добиваат струја со приклучување на блискиот штекер преку USB. Но, ако сакате да го поставите тој уред некаде каде што штекер не е во близина, можете да ги користите постоечките капки за етернет (или сами да стартувате етернет) за да ја напојувате камерата со помош на пригоден адаптер. ПОВРЗАНО: Како да ја поставите Nest Cam Имајте на ум дека некои уреди веќе ќе доаѓаат со вграден етернет, кој се користи и за напојување на камерата и за поврзување на вашата локална мрежа или на интернет. Други, како камерите за Wi-Fi, ќе добиваат енергија само од USB-кабел што е приклучен во штекер со помош на адаптер за напојување. Но, ако имате куќа поврзана за етернет со кабли кои одат насекаде, можете да ослободите штекер и наместо тоа да користите етернет. Пред да започнете, треба да бидете сигурни дека вашите етернет линии поддржуваат напојување преку етернет.

Што е моќ преку етернет (PoE)?

Како што споменавме погоре, повеќето жичени камери за надзор имаат вграден етернет, што им овозможува да ги искористат предностите на она што се нарекува „Напојување преку етернет“ (или скратено „PoE“). Тие не само што можат да пренесуваат видео и аудио преку етернет конекција, туку и да црпат енергија преку истиот кабел. Меѓутоа, за да може PoE да работи, потребен ви е рутер или етернет прекинувач што поддржува PoE (обично ќе имаат „PoE“ напишано некаде во близина на етернет портите). Во спротивно, можете да купите нешто што се нарекува PoE инјектор, кој ќе ја претвори обичната етернет линија во етернет линија поддржана од PoE. Во суштина, го претворате етернет-кабелот од кабел само за податоци во кабел што може да пренесува и податоци и енергија.

Како да додадете PoE на USB-уред со адаптер PoE-to-USB

Ако имате рутер што поддржува PoE, но уред што не поддржува (во нашиот случај, Wi-Fi камера што се полни преку USB), можете да го напојувате тој уред преку етернет со адаптер PoE-to-USB (понекогаш само наречен PoE разделувач). Ќе ви треба таков што може да обезбеди 5 волти и 10 вати моќ, што е најголемиот дел од нив. Овој од 20 долари работи одлично, а доаѓа дури и со женски USB конектор (во форма на адаптер) кој ќе ви овозможи да го приклучите секој USB-кабел. Некои PoE разделувачи не доаѓаат со USB конектори, туку само генерички конектор за напојување, па внимавајте на тоа ако е важно за вашето поставување. За да го инсталирате адаптерот PoE-to-USB, само пронајдете пад на етернет што е најблиску до вашиот уред. Повеќе од веројатно, веројатно веќе имате приклучен етернет кабел во него, но тоа не е проблем. Исклучете го тој кабел и потоа приклучете го машкиот етернет конектор од PoE адаптерот во етернет приклучокот. Следно, земете го етернет кабелот што сте го исклучиле од ѕидот и приклучете го во женскиот етернет конектор на адаптерот PoE. Ова повторно ќе го поврзе тој етернет-кабел со вашата мрежа, но сега ќе имате посебен конектор што се одвојува – ќе го приклучите вашиот уред во него. Ако веќе немаше приклучен кабел во тој пад на етернет, тогаш можете да го игнорирате женскиот етернет конектор на адаптерот. Но, ако некогаш сакате да приклучите кабел за етернет во иднина, можете да го сторите тоа користејќи го женскиот конектор на адаптерот. Ако немате постоечки етернет капки, но сепак сакате да вклучите етернет кабел на вашиот уред, тогаш ќе го приклучите во женскиот етернет конектор на адаптерот PoE и ќе го игнорирате машкиот конектор во таа ситуација. Во секој случај, сега кога го имате закачено целиот етернет дел, земете го женскиот USB адаптер и приклучете го во генеричкиот конектор за напојување на адаптерот PoE. Потоа земете го USB-кабелот од вашиот уред и приклучете го во женскиот USB конектор. Вашиот уред треба автоматски да се вклучува и да делува како цело време да бил приклучен на обичен штекер. За жал, нашата Wi-Fi камера не може да добие интернет конекција од етернет кабелот, па сè уште требаше да ја поврземе на нашата Wi-Fi мрежа како и обично – и да се увериме дека е во опсегот на нашиот рутер. Но, напојувањето преку етернет добро функционираше. Слика од Netgear/Amazon ПРОЧИТАЈ СЛЕДНО

 • › Што е моќ преку етернет (PoE)?
 • › Како автоматски да ги менувате лицата на Apple Watch
 • › StumbleUpon Направи интернетот да се чувствува мал
 • › Како да го одблокирате Facebook
 • › Како да го додадете симболот за авторски права на документ на Windows и Mac
 • › Колку пари заштедува надградбата на LED новогодишни светилки?
 • › Како да го користите вашиот автомобил како итен извор на електрична енергија за време на затемнување

Што е моќ преку етернет?

Напојување преку етернет (или PoE) значи пренесување електрична енергија преку етернет кабел заедно со податоците. Уредите што се способни за PoE можат да се поврзат и со извор на енергија и со мрежа преку еден етернет кабел. Некои од предностите на користењето на PoE се:

 • Вклучете еден кабел наместо два
 • Избегнувајте трошоци за инсталирање дополнителни приклучоци за напојување
 • Користете го вашиот постоечки мрежен кабел
 • Брзо, безбедно и едноставно за инсталирање

Можете да инсталирате Ethernet на сериски уреди кои се овозможени PoE како што се нашите ES-446, ES-457, ES-420 и ES-413. Овие уреди се особено погодни за апликации како што се безбедносни камери каде што е тешко да се приклучат многу жици. Brainboxes PoE Ethernet to Serial го користи истиот софтвер и двигатели како и нашите стандардни испробани и тестирани уреди од Ethernet во сериски. Нема да забележите никаква разлика во работата или доверливоста на уредот, разликата е чисто во практичноста на опциите за напојување.

Кој стандард PoE го користи уредот?

PoE уредите на Brainboxes користат не повеќе од 2,15 вати моќ, така што сите уреди го користат стандардот IEEE 802.3af. Овој стандард дава моќност до 15,4 W преку етернет кабелот. PoE уредите на Brainboxes може да се напојуваат од други стандарди кои обезбедуваат поголема моќност, како што е IEEE 802.3at (25,5W), но бидејќи уредите се економични за работа, тие не бараат толку големи количини на енергија. За да се исполни стандардот 802.3af, 48V мора да се испорача преку етернет кабел, затоа имајте го ова на ум кога избирате PoE инјектори.

Избор на етернет во сериски производ:

Имам мрежа за напојување преку етернет:

Ако имате мрежа со овозможена PoE, можете да ги користите или нашите уреди со овозможен PoE или нашите стандардни уреди од етернет во сериски. Двата типа на уреди ќе ги читаат мрежните податоци, но само PoE уредот може да се напојува со етернет кабел. Нашите стандардни уреди доаѓаат со напојување што ќе треба да се вклучи во соодветен приклучок за струја. PoE уредот ES-457 (2xRS232) работи преку еден кабел поврзан со етернет порта со овозможена PoE: PoE уредот ES-457 работи преку еден кабел поврзан со етернет порта со овозможена PoE Стандарден уред од етернет во сериски ES-257 (2xRS232) сè уште може да прима податоци од портата за етернет, но треба да се поврзе со посебен извор на енергија: Стандарден уред од етернет во сериски уред ES-257 (2xRS232) сè уште може да прима податоци од портата за етернет, но треба да се поврзе со посебен извор на енергија.

Сè уште немам мрежа за напојување преку етернет:

Нашите стандардни уреди од етернет до сериски доаѓаат со напојување и илјадници од нив се инсталирани ширум светот што обезбедува сигурна сериска врска преку мрежа. Сепак, можеби ќе сакате да погледнете во иднината. Сè уште можете да ги користите нашите PoE уреди на редовна мрежа, но бидејќи само податоците се пренесуваат преку етернет кабелот, ќе треба да поврзете посебно напојување (PW-800). Штом ќе додадете напојување на вашата мрежа, уредот ќе биде подготвен за напојување преку етернет кабелот. PoE уредите може да се поврзат на стандардна мрежа, но ќе им треба извор на енергија: PoE уредите можат да се поврзат на стандардна мрежа, но ќе им треба извор на енергија Стандардните уреди се поврзуваат како и секогаш, за да ги одделат каблите за напојување и податоци: Стандардните уреди се поврзуваат како и секогаш, за да ги одделат каблите за напојување и податоци

Како можам PoE да ја овозможам мојата мрежа?

Стандардните етернет кабли се способни да обезбедуваат податоци и напојување, така што нема потреба да се надградувате на специјален кабел за поврзување на уредите PoE. Сепак, ќе треба да внесете или да „вбризгате“ енергија во вашата мрежа. Можете да го направите ова со PoE центар или прекинувач или со мал уред со инјектор. Има многу достапни опции, но не треба да биде скапо за да започнете. Не треба да го воведувате PoE на целата ваша мрежа одеднаш за да можете повторно да ги проценувате вашите потреби додека одите. Не заборавајте да го исполнувате стандардот 802.3af 48V треба да се испорачува преку етернет кабел, затоа проверете дали вашиот инјектор се квалификува за овој стандард. Пример за едноставен PoE инјектор: напојувањето и податоците за етернет се поврзани со уредот и се комбинираат во еден излез PoE. Кабелот поврзан на излезот PoE може да работи 100 метри и носи и енергија и податоци: Пример за едноставен PoE инјектор: напојувањето и податоците за етернет се поврзани со уредот и се комбинираат во еден излез PoE. Кабелот поврзан на излезот PoE може да работи 100 метри и носи и струја и податоци.

Двојно вишок напојување – дополнителен бонус на PoE

Некои апликации се критични и да се осигурате дека тие се секогаш вклучени е основно, но витално барање. Поврзувањето на два извора на напојување дава внимание доколку некој не успее или стане несигурен. Сите PoE уреди на Brainboxes се дизајнирани да се напојуваат преку етернет приклучокот за да не доаѓаат со напојување, но сепак имаат вграден приклучок за напојување од 5 до 30 V. Ако сакате да поврзете второ напојување, можете да го користите PW-800 заедно со вашиот PoE кабел. PoE уредите на Brainboxes автоматски ќе црпат енергија од посилниот од двата извора. Овде можете да видите и мрежа со овозможена PoE и напојување поврзано со ES-457: Овде можете да видите и мрежа со овозможена PoE и напојување поврзано со ES-457 USB-портата на вашиот компјутер е непроценлива. Го поврзува вашиот компјутер со речиси секој друг важен уред. Интернетот е исто така непроценлив. Го поврзува вашиот компјутер со кој било друг во светот.
Комбинирајте ги двете и USB преку етернет е неверојатно моќен систем што не сте го користеле. Патем, ова не е исто како еден од оние USB-to-Ethernet адаптери, кои ги претвораат вашите USB-порти во приклучоци за етернет кабли.

Што е USB преку етернет?

USB преку етернет (исто така наречен USB преку мрежа или USB преку IP) е систем за споделување уреди базирани на USB преку етернет, Wi-Fi или дури и на интернет. Во суштина, ќе ги контролирате USB-уредите како печатачи, флеш драјвови и веб-камери од далечина од друг компјутер. И, се разбира, можете да пристапите до податоци од USB флеш-уред. Термините стануваат збунувачки бидејќи USB преку етернет, USB преку мрежа и USB преку IP се имињата на популарниот софтвер за имплементација на таков систем.

Која е најдобрата апликација за USB преку етернет?

USB преку интернет мрежа ip Има неколку од овие програми и може да биде тешко да се избере вистинската за вас. Во повеќето случаи, тоа ќе се сведе на три фактори: цена, колку различни типови на оперативни системи ви се потребни и колку USB уреди треба да поврзете. Еве брз преглед на она што можете да го очекувате во најпопуларните програми:

 • Сите програми се платени, освен еден проект со отворен код.
 • Повеќето програми нудат бесплатен пробен период.
 • Цената се зголемува за колку USB порти сакате да се поврзете.
 • Пристапот за далечинска работна површина е поддржан во сите овие, иако поставувањето понекогаш може да биде сложено.

Тестиравме шест од најдобрите програми за USB преку етернет или Wi-Fi:

 1. USB/IP: Windows и Linux. Само бесплатна програма. Не можевме да ја натераме да работи на нашите тестови, но бесплатната апликација секогаш вреди прво да се проба.
 2. USB преку етернет: само Windows. Рентабилно.
 3. USB преку мрежа: Windows и Linux. Скапи.
 4. FlexiHub: Само уред за домаќин на Windows, но секоја платформа може далечински да пристапи до USB-то на домаќинот на Windows. Најлесно поставување. Ефтино, бидејќи се цени според активните врски, а не вкупниот број уреди на кои е инсталиран FlexiHub. Обезбедете со 256-битна шифрирање.
 5. Мрежна порта USB: уред домаќин на Windows, Linux или Mac. Најмоќно, поставувањето не е комплицирано. Направено од истиот развивач како FlexiHub, за да можете да го користите интерфејсот FlexiHub на врвот на ова. Обезбедете со 256-битна шифрирање.
 6. VirtualHere: поддржан уред за домаќини на Windows, Linux, Mac, NAS и Android. Непроверено поради грешка во нашиот уред, но прегледите на интернет покажуваат дека работи добро. Убедливо најевтината опција.

Што можете да направите со USB преку етернет?

Многу! Еве неколку примери, проследени со подлабоки објаснувања за тоа како да го направите секој од нив:

 1. Споделете ги податоците на USB-уредот на сите компјутери
 2. Отклучете повеќе компјутери со еден USB клуч
 3. Еден Bluetooth или Wi-Fi dongle за кој било уред на кој му е потребен
 4. Споделете печатач со повеќе компјутери
 5. Погледнете што се случува на поврзаната веб-камера
 6. Еден проектор што секој лаптоп може да го користи со еден клик
 7. Користете една тастатура и глушец за секој компјутер
USB преку интернет мрежа ip Ова е основната функција што повеќето луѓе сакаат да ја отклучат, а исто така работи најдобро. Приклучете USB флеш драјв и тој ќе се појави во вашиот софтвер. Кликнете „Сподели“ и потоа секој на вашата LAN мрежа или мрежа на далечинска работна површина може да ја чита или копира нејзината содржина како и секој нормален USB-уред. Но, функцијата е местото каде што запира сличноста. Нема да ја добиете истата брзина како брз USB флеш драјв кога го користите преку мрежа. Всушност, најверојатно ќе биде многу побавно од нормалното, затоа бидете подготвени за подолго време на чекање.

2. Отклучете повеќе компјутери со еден USB клуч

USB преку интернет мрежа ip На работните средини често им е потребна дополнителна заштита. Можете да добиете двофакторна автентикација преку USB-клуч. Повеќето од гореспоменатите програми ќе ви овозможат да користите USB клуч вклучен во компјутерот домаќин за да отклучите или да потврдите друг компјутер. Тоа е добар начин да ја заклучите целата мрежа со отстранување на еден клуч.

3. Еден Bluetooth или Wi-Fi Dongle за кој било уред на кој му е потребен

USB преку интернет мрежа ip Десктоп компјутерите честопати не доаѓаат со опции за безжично поврзување во форма на вграден Wi-Fi адаптер или Bluetooth. Сега, едно копче на уредот-домаќин може да му ја даде таа способност на секој друг компјутер на мрежата. Bluetooth dongles не работат беспрекорно со сите горенаведени програми. FlexiHub и USB Network Gate беа одлични во нашите тестови и вредни за препорака. Но, тоа сепак нема да ги реши вродените проблеми на лошите дунгли. Овие денови, Wi-Fi е задолжителен елемент во печатачите и тоа е лесен начин да испечатите што било во вашата мала канцеларија. Но, во случај да сè уште не сте побарале безжичен печатач, можете да го споделите преку мрежа користејќи USB преку етернет.

5. Погледнете што се случува на поврзаната веб-камера

USB преку интернет мрежа ip Веќе можете да користите веб-камера за домашен надзор, па како да ја видите содржината на која било веб-камера поврзана на вашата мрежа. Или можеби дури и да го користите како обична веб-камера! Пренесувањето на снимката од веб камерата на екранот на вашиот компјутер е малку незгодно, но не е ниту премногу тешко, како што покажува овој водич за FlexiHub. Има многу што можете да направите со веб-камера, затоа не плашете се да бидете креативни.

6. Еден проектор што секој лаптоп може да го користи со клик

Сите сте седнати во конференциската сала. Лаптопот на едно лице е поврзан со проекторот. Ако некој друг сака да емитува нешто на екранот, USB преку етернет дозволува секој од мрежата безжично да се поврзе со проекторот. USB преку интернет мрежа ip Затоа, набавете добар проектор за вашата канцеларија и почнете лесно да го споделувате на состаноци. Само не заборавајте да го затворите прозорецот Minesweeper пред да го активирате екранот.

7. Користете една тастатура и глушец за повеќе компјутери

USB преку интернет мрежа ip Ако користите USB преку етернет на вашата домашна мрежа, тогаш ова е една употреба на која не сте помислиле. Со единствена комбинација на тастатура и глушец на вашиот уред домаќин, можете да контролирате кој било компјутер. Не е толку ефикасно како другите опции да се отфрли KVM прекинувач за повеќе компјутери, но еј, ако веќе имате USB преку етернет, зошто да не го користите?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *